Lapseni ovat täysin irtaantuneet isästään hänen väkivaltaisuutensa vuoksi. Voiko isä, tai voivatko isän vanhemmat, tehdä lapseni perinnöttömiksi? Nimimerkki Yksinäinen äiti

Vaikka lapsesi eivät pitäisi isäänsä mitään yhteyttä, isän on turha yrittää sillä perusteella evätä perintöoikeutta. Isä voi kuitenkin tehdä testamentin jonkun muun henkilön kuin lastensa hyväksi. Testamentista huolimatta lapsilla on oikeus lakiosaan, joka on puolet perintöosasta.

Isän vanhemmilla saattaa kyllä olla perusteita poikansa perinnöttömäksi tekemiseen, jos tämä on esimerkiksi syvästi loukannut heitä tai heidän lähisukulaisiaan. Syvästi loukkaaminen tarkoittaa jotain paljon vakavampaa kuin solvaaminen – esimerkiksi väkivaltaa.

Perinnöttömäksi tehdään testamentilla. Jos lastesi isovanhemmat tekisivät tällaisen testamentin eivätkä mainitsisi, kuka saa omaisuuden heidän poikansa sijaan, omaisuus menisi pojan lapsille. Isovanhemmat voivat tietysti myös määrätä näin testamentissaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos isovanhemmat taas nimeäisivät poikansa omaisuuden saajaksi jonkun muun, testamentti loukkaisi pojan lasten oikeuksia. Silloin näiden pitäisi isovanhemman kuoltua vaatia lakiosiaan määräajassa.
Keskustelin kysymyksestäsi varatuomari Pirkko Kemppaisen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla