Varmista hyvä joulumieli vielä aaton jälkeenkin ja lue nämä asiantuntijan vinkit onnistuneisiin jouluostoksiin verkkokaupassa.

Joka kolmas suomalainen tekee jouluostoksia verkkokaupassa. Parhaimmillaan se onkin mainio keino säästää aikaa ja vaivaa, kun ei tarvitse tungeksia kaupoissa hikoilemassa.

Rahaakin voi verkossa säästää, mutta se edellyttää, että tietyissä asioissa on tavallista kauppareissua tarkempi. Euroopan kuluttajakeskus Suomessa listasi tärkeät vinkit joulun verkko-ostajalle.

1. Vertaile fiksusti

Verkko-ostoksilla moni etsii edullisimpia hintoja vertailusivustojen avulla. Se onkin hyvä alku, mutta kannattaa muistaa, että kaikki hintavertailusivut eivät ilmoita hinnoissaan esimerkiksi toimitus- ja käsittelykuluja tai veroja. Verkkokaupoilla on myös erilaisia ehtoja palauttamisesta tai vaihtamisesta.

2. Selvitä poikkeukset ja palausajat

Jos suunittelet lahjaksi matkaa, muista, että lentoja ja matkailupalveluja ei yleensä voi peruuttaa. Myös muutokset vaikkapa matkan ajankohtaan eivät hevin onnistu, ainakaan ilman lisämaksua.

Verkkokaupassa aikainen liikkellelähtö voi aiheutta pulmia, sillä verkko-ostoilla on EU-alueella pääsääntöisesti vain 14 vuorokauden peruutusoikeus.

Toisinaan verkkokaupatkin saattavat muiden kauppojen tapaan tarjota jouluostoksille pidennettyä palautusaikaa. Tämä selviää verkkokaupan sivuilta tai viimeistään sopimusehdoista.

3. Tutki kauppiaan taustat

Tutki verkkokaupan sivuilta, mitä tietoja myyjä antaa itsestään. Jos tietoa on niukasti, eikä muuta yhteystietoa ole kuin sähköposti, vaihda kauppaa heti. Googlettaminen kannattaa: usein ostajat kertovat huonoista kokemuksistaan keskustelupalstoilla.

Suomessa trustmarkit eli luotettavuusmerkit eivät ole kovinkaan yleisiä. Muualla Euroopassa, esimerkiksi Saksassa, useat myyjät kuuluvat trustmark-järjestelmiin, joiden myötä ne sitoutuvat noudattamaan tiettyjä sääntöjä. Jos yrityksellä on sivuillaan tällainen merkki, tarkista, mitä etua sen myötä saat.

4. Maksa luottokortilla

Ostoksen maksaminen etukäteen on aina riski ja siksi verkko-ostokset on syytä maksaa luottokortilla. Jos myyjä ei toimita tilausta eikä palauta rahojasi, voit vaatia rahanpalautusta omalta luottokorttiyhtiöltäsi. Useimpien pankkien sopimusehtojen mukaan vastaavia periaatteita noudatetaan myös pankkikorttimaksuissa. Tarkista tämä omasta pankistasi.

5. Varmista vielä kerran

Edes verkkokaupassa kalliit tavarat eivät voi olla lähes ilmaisia. Jos esimerkiksi merkkivaate maksaa vain murto-osan sen normaalista hinnasta, se saattaa olla väärennös. Samoin tutustumistarjoukset vain postikulujen hinnalla voivat johtaa kalliisiin määräaikaisiin sopimuksiin.
Yhtään tilausta ei kannata tehdä, jos ei ole lukenut ja ymmärtänyt sopimusehtoja

Lähde ja lisätietoa: Euroopan kuluttajakeskus Suomessa, www.ecc.fi

Toisen romu on toisen aarre. Vanhoista tavaroista voi saada yllättävän isot rahat.

Vinteillä, varastoissa ja kaapeissa lojuu lukematon määrä käyttämätöntä tavaraa, isoa tai pientä, kulunutta ja käyttämätöntä. Suurimmalla osalla unohtuneista kapineista on vain tunnearvoa – jos sitäkään. Joukossa voi kuitenkin olla varsinaisia löytöjä, joista keräilijät ovat valmiita maksamaan satoja tai tuhansia euroja.

Suuntaa antavan hinta-arvion pystyy nykyään tekemään melko helposti internetin avulla. Erilaiset myyntisivustot, kuten Huuto.net, kertovat ainakin yleisimpien tavaroiden pyyntihinnoista. Harvinaisempien tuotteiden hintoja voi etsiä esimerkiksi eBaysta tai erikoisliikkeiden nettisivuilta.

Kannattaa muistaa, että omasta aarteesta saa harvoin sitä kaikkein korkeinta netissä nähtyä summaa. Vanhoissa tavaroissa kunto ja pienet yksilölliset erot vaikuttavat hintaan yllättävän paljon. Ja vaikka rahallinen korvaus ei olisikaan suuri, voi lohduttautua sillä, että itselle tarpeeton esine sai uuden elämän jonkun toisen luona.

Kokosimme alle listan esineistä, joista voi saada yllättävän paljon rahaa.

1. Talonpoikaistyyli

Umpipuiset pitkät lankku-pöydät, penkit ja kaapit ovat arvossaan. Sivusta vedettävä sohva voi maksaa 500 euroa.

2. Jugend

Suoralinjainen jugend käy moneen sisustukseen, joten huonekalut ovat haluttuja. Kaapin hinta voi hipoa tonnia.

3. Koulutaulut

Vanhoista opetustauluista maksetaan useita kymppejä. Etenkin Rudolf Koivun ja Ebba Masalinin taulut ovat haluttuja.

4. Sotamuistot

Armeijan kunniamerkit ovat kerääjien suosiossa. mItä-Syvärin rististä pyydetään 400 euroa.

5. Kirjat

Kirjojen hintaan pätee kolmen hoon sääntö. Niiden pitää olla hyvässä kunnossa, harvinaisia ja haluttuja. A. Raution Aapinen 85 e. 

6. Valaisimet

Sisustajat arvostavat vintagevalaisimia. Paavo Tynellin Tähtitaivas- lampun hinta on jopa 1 000 euroa.

7. Vanhat autot

Vanhoille autoille on aina ostajansa. Hinta ei välttämättä ole kummoinen, mutta M-B 300SL Coupesta voi saada miljoonan.

8. Hifi

Vanhat laatukaiuttimet, levysoittimet ja vahvistimet nkiinnostavat harrastajia. Hyväkuntoisen Thorens TD124 -levysoittimen hinta voi olla 3 000 euroa.

9. Taide-esineet

Vanha hopea ja lasi ovat tällä hetkellä haluttuja. Tapio Wirkkalan Maljakko 3586:n hinta on 100 euroa.

10. Arabia

Arabian 60–70-luvun astiat ovat yhä kysyttyjä. Emma-purkista voi saada satasen.

11. Levyt

Vanhoista LP-levyistä maksetaan isojakin msummia, kunhan ne movat harvinaisia ja  hyväkuntoisia kansipahveja myöten. Kalleimmasta päästä on Wigwamin Hard N’ Horny -levyn ensipainos, josta maksetaan 500–1 000 euroa.

12. Sarjakuvat

Tex Willer -pokkarit vuodelta 1971 maksavat msatoja euroja, 1950- luvun Aku Ankan erikoisnumerot tuhansia.

13. Kellot

Hassun näköinen 60–70-luvun kronografi voi olla kunnostettuna tuhansien eurojen arvoinen. Zenith ”TV” El Primeron hinta on noin 3 000 euroa.

14. Muumit

Vaikka muumimukien keräily oli kuumimmillaan jo vuosi pari sitten, ovat muumiastiat edelleen kysyttyjä. Arvokkaimmat muumiastiat tällä hetkellä ovat:


Millenium 2000 -seinälautanen, 390 e.


Muumipeikko unelmoi -erikoismuki, 1 100 e.


Fazer-erikoismuki, 4 500 e.

 

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 8/2017.

Yhä useammalla eläkeläisellä on velkaa. Oletko sinä yksi heistä?

Velka on veli otettaessa, veljenpoika maksettaessa. Siitä huolimatta yhä useammalla on velkaa vielä eläkkeelle jäätäessä. Uusi ilmiö on se, että myös eläkeläiset ottavat aiempaa useammin uuttakin lainaa.

Vastaa kyselyyn

Kerro meille millainen sinun lainatilanteesi on vastaamalla alla olevaan lyhyeen kyselyyn. Oletko joutunut ottamaan eläkkeellä velkaa ja mistä syystä? Miten pankissa suhtauduttiin sinuun?

Vastaa kyselyyn alla, ja autat lehteä jutunteossa.