Verkkokaupasta tilataan paljon keittiövälineitä. Varsinkin ulkomaan tilausten kanssa on syytä lukea ehdot jatkossa entistä tarkemmin.
Verkkokaupasta tilataan paljon keittiövälineitä. Varsinkin ulkomaan tilausten kanssa on syytä lukea ehdot jatkossa entistä tarkemmin.

Kesäkuusta lähtien kuluttajien on syytä tarkistaa verkkokaupasta tilatessaan sopimusehdot entistä tarkemmin. Ostamista muuttaa uusi säädös.

Teetkö ostoksia netissä? Verkkokauppojen toimintaa määrittää pian uusi säännöstö. Silloin loppuu esimerkiksi helppojen palautusten kausi.

Kesäkuun 13. päivän jälkeen verkkokaupassa asiointi muuttuu, koska kuluttajaoikeusdirektiivi tulee voimaan kaikissa EU-maissa.

Tuttu 14 päivän palautusoikeus säilyy, mutta palauttamisen ja peruuttamisen käytännöt muuttuvat. Verkkokauppiaiden ei tarvitse enää tarjota ilmaista palautusta. Ostaja siis vastaa tavaran palauttamisesta aiheutuvista kustannuksista, ellei kauppias tarjoa omaehtoisesti maksutonta palautusta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Katumapäälle tullut kuluttaja ei voi myöskään jatkossa jättää tavaraa noutamatta postista tai lähettää sitä suoraan takaisin myyjälle, kertoo Euroopan kuluttajakeskus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaupan peruuttamisesta on ilmoitettava myyjälle kirjallisesti. Sen jälkeen tavara on palautettava myyjälle viipymättä ja viimeistään 14 päivän kuluessa siitä, kun tavara on vastaanotettu.

3 sääntöä verkko-ostajalle

  1. Lue sopimusehdot. Varsinkin jos tilaat ulkomailta, kannattaa perehtyä kaupan ehtoihin. Ulkomaisen verkkokaupan sopimusehdot ovat useimmiten puuduttavaa luettavaa. Ne voivat olla vieraskieliset, useampisivuiset ja ehdoiltaan ristiriitaiset tai ainakin tulkinnanvaraiset. Jos tuntuu, ettet jaksa lukea sopimusehtoja tai ehdot eivät kerro selkeästi mitä tarjotaan, kannattaa vaihtaa myyjää tai palveluntarjoajaa, varoittaa kuluttajakeskus.
  2. Säilytä kuitti. Kuluttajalla on edelleen etenkin riitatilanteessa näyttövelvollisuus siitä, että tavara on palautettu myyjälle. Siksi kannattaa pyytää ja säilyttää kuitti palautuksesta. Ilman palautuskuittia ei voida edes lähteä selvittämään mahdollista palautukseen liittyvää erimielisyyttä.
  3. Huomaa erikoistuoteryhmät. Peruutusoikeuden ulkopuolelle on rajattu lehtien ja sanomalehtien irtonumeroiden yksittäistilaukset, autonvuokrasopimukset, lentolippujen tilaaminen verkossa samoin kuin hotellivaraukset, ruoka ja kukat sekä tilaajan toivomusten mukaisesti valmistetut tuotteet, esimerkiksi mittatilauspuvut tai räätälöidyt huonekalut.
Sisältö jatkuu mainoksen alla