Viime vuonna Suomessa tehtiin runsaat 3 100 metsäkauppaa. Jos metsätilan ostaminen houkuttaa, tässä muutama vinkki.

  1. Metsätilojen kauppapaikkoja ovat muun muassa Metsatilat.fi, Etuovi, Oikotie, Metsälehti, Bonvesta, Tornator ja Laatumaa. Tietoa myytävistä metsistä voi saada myös kuulopuheena ja paikallislehdistä. Metsäsilmäänsä voi kehittää tutustumalla myytäviin tiloihin paikan päällä.
  2. Ennakkotutustumisen tilaan voi aloittaa papereista ja ilmakuvista, joita löytää nykyään helposti netin kautta.
  3. Maapohjan ja puuston arvo selviävät, kun tekee kävelyn metsätilalla. Tilan puustoisimmat kohdat kannattaa inventoida saadakseen tietää, paljonko niissä on oikeasti puuta. Puuston ja maapohjan arvo ratkaisevat, mitä tilasta kannattaa maksaa. Suurimmat voitot ja tappiot metsätilalla tehdään jo ostovaiheessa.
  4. Rehevä maapohja, pitkä kasvukausi, hyvät liikenneyhteydet ja järkevä leimikkorakenne lihottavat puuntuottajan tilipussia – ja nostavat tilan hintaa. Hintaa korottavat myös tilan sisällä kulkevat metsätiet ja mahdolliset rantatontit. Kiinteistön kaavatilanne kannattaa aina tarkistaa.
  5. Metsäalan tietoutta saa muun muassa kirjoista, metsäalan kursseilta, internetistä ja kokeneilta metsänomistajilta. Tietoon kannattaa suhtautua kriittisesti, sillä koulukuntia on moneksi.

Lue laaja metsäpaketti ET-lehdestä numero 12, joka ilmestyy 9. heinäkuuta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla