Olemme aviossa ja meillä on avioehto, jossa sanotaan, että kumpikin omistaa oman omaisuutensa. Jos minä kuolen ensin, joutuuko mieheni maksamaan vuokraa perikunnalle? Tietämätön

Vuokraa ei tarvitse maksaa perikunnalle pelkästä lesken asumisesta yhteisessä kodissa. Avioehto ei vaikuta tähän asiaan. Leski vastaa kuitenkin esimerkiksi taloyhtiön hoitovastikkeesta, vaikka taloyhtiöön päin hoito- ja rahoitusvastikkeesta vastaakin asunnon omistaja.

Asunto voi olla myös puoliksi lesken ja perikunnan omistuksessa. Kysymys asunnon kulujen, esimerkiksi rahoitusvastikkeen jakamisesta ja maksamisesta, voi silloin olla ongelmallinen ja aiheuttaa riitoja.

Oikeuskirjallisuudessa on katsottu, että lesken olisi vastattava osakkeen omistajalle, kuten perikunnalle, osoitetuista muistakin kuluista kuin hoitovastikkeesta, riippumatta siitä, millä nimellä taloyhtiö kuluja perii, ja yhteensä aina asunnon käypään vuokratasoon saakka. Tämä koskee esimerkiksi parvekeremontista perittävää rahoitusvastiketta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös kiinteistövero omakotitalosta, jossa leski asuu esimerkiksi perintökaaren mukaisen asumissuojansa perusteella, voidaan kiinteistöverolain nojalla periä suoraan leskeltä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisältö jatkuu mainoksen alla