300–500 g silakkafileitä
2 sitruunan tai 3 limetin mehu
½–1 tl suolaa
3–4 rkl rypsiöljyä
½ fenkolia
purjonippu
ruohosipulia
3–4 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
½ tl suolaa
rosee- ja viherpippureita
(korianteria, persiljaa)

  • Poista silakoista nahat: työnnä fileen leveämmässä päässä peukalosi selkäruodon kohdalta nahan ja kalanlihan väliin. Liha irtoaa helposti. Kun saat otteen, vedä filee irti.
  • Nosta fileet kulhoon. Purista päälle niin paljon limetin- tai sitruunanmehua, että kaikki kalat kostuvat. Lisää suolaa ja sekoita.
  • Peitä kulho kelmulla, pane jääkaappiin maustumaan ja kypsymään. Puolen tunnin kuluttua kalat ovat muuttuneet vaaleiksi ja ovat käyttövalmiita. Voit myös antaa niiden maustua pitempään, jolloin sitruksen maku voimistuu.
  • Pese ja paloittele fenkoli. Viipaloi purjo, silppua ruohosipulit.
  • Kuullota kasvikset öljyssä pehmeiksi. Mausta suolalla, pippurilla ja silputulla korianterilla tai persiljalla. Hauduta hetki, jotta mausteet ehtivät luovuttaa makua.
  • Anna seoksen jäähtyä.
  • Kaada silakoista sitrusliemi pois ja kaada sipuliseos tilalle.
  • Sekoita ja anna kalojen maustua pari tuntia, hetikin voit syödä.
  • Kalat säilyvät sipuliöljyssä 2–3 vuorokautta.
  • Tarjoa keitettyjen perunoiden tai ruisleivän kanssa.

 

Uudet perunat ja kapriksilla ryyditetty voikastike. Voi miten hyvää!

Huom! Resepti on mitoitettu yhdelle tai kahdelle ihmisille. 

Siikaa ja voikastiketta

1–2 annosta

  • 1–2 pientä siikaa
  • voita paistamiseen
  • valkopippuria myllystä
  • suolaa

Voikastike

  • 1 kananmuna
  • 50 g voita
  • 2 rkl vettä
  • 1 rkl sinappia
  • ½ rkl kapriksen lientä
  • 1 rkl kapriksia
  • ½ dl tilliä silputtuna
  • ½ dl ruohosipulia silputtuna
  • 1/4 tl valkopippuria myllystä
  • 1/4 tl suolaa

Lisäksi

  • uusia perunoita
  1. Suomusta kalat ja poista päät ja sisälmykset. Leikkaa terävällä veitsellä kalojen kylkiin muutama viilto. Huuhtele kalat nopeasti kylmällä vedellä.
  2. Keitä kastiketta varten kananmuna kostean kovaksi 8 minuutin ajan.
  3. Paista siiat molemmin puolin voissa kypsäksi. Kalojen koko vaikuttaa paistoaikaan. Kala on kypsää, kun liha on muuttunut läpikuultavasta valkoiseksi. Rouhi kalojen pintaan valkopippuria ja suolaa.
  4. Valmista kastike. Kuori ja lohko tai paloittele muna. Sulata voi kattilassa. Lisää joukkoon vesi, sinappi ja kapriksen liemi. Silppua tilli ja ruohosipuli. Lisää yrtit, valkopippuri ja suola kastikkeeseen. Jos kuutioit munan, lisää se kastikkeeseen tai tarjoa lohkot erikseen lautasella.
  5. Tarjoa siika ja voikastike keitettyjen uusien perunoiden kanssa.

Grillatun maissin päälle ripotellaan maistuvia lisukkeita. Valitsetkot jalapenon, paprikan vai sitruunan makuisen ripotteen?

Grillattu maissi ripotteilla

ripoteannokset 4 maissille

  1. Kuori maisseista lehdet. Grillaa 10 minuuttia ja lisää ripotteet.

Jalapenoripote

  • 2 tuoretta japenoa
  • 2-4 valkosipulinkynttä
  • 1 dl lehtipersiljaa hienonnettuna
  • 1 dl cheddarjuustoa raasteena
  • 2 dl maissilastuja
  1. Leikkaa jalapenot renkaiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna persilja. Raasta juusto ja murskaa maissilastut. Yhdistä ainekset.
  2. Levitä ripote grillattujen maissien päälle.
  3. Grillaa maisseja vielä 5 minuuttia folioon kiedottuna.

Paprika-pekoniripote

  • 100 g pekonikuutioita
  • 1 punainen paprika
  • 1 dl kivettömiä oliiveja
  • 100 g maustamatonta
  • tuorejuustoa
  • 1 tl savustettua paprikajauhetta
  1. Ruskista pekonit paistinpannussa. Halkaise paprika, poista kota ja kuutioi hedelmä. Hienonna oliivit.
  2. Levitä grillattujen maissien pinnalle tuorejuustoa, pekonitäytettä ja ripaus savustettua paprikajauhetta.
  3. Grillaa maisseja vielä 5 minuuttia folioon kiedottuna.

Sitruunaripote

  • 1 luomusitruuna
  • 0,75 dl ruohosipulia hienonnettuna
  • 75 g notkeaa voita
  • 1 tl mustapippuria myllystä
  • 4 rkl sipulirouhetta
  1. Pese sitruuna ja raasta kuori. Hienonna ruohosipuli.
  2. Sekoita ainekset pehmeän voin joukkoon. Mausta seos mustapippurilla.
  3. Levitä maustevoita grillattujen maissien päälle. Ripottele pintaan sipulirouhetta.