300–500 g silakkafileitä
2 sitruunan tai 3 limetin mehu
½–1 tl suolaa
3–4 rkl rypsiöljyä
½ fenkolia
purjonippu
ruohosipulia
3–4 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
½ tl suolaa
rosee- ja viherpippureita
(korianteria, persiljaa)

  • Poista silakoista nahat: työnnä fileen leveämmässä päässä peukalosi selkäruodon kohdalta nahan ja kalanlihan väliin. Liha irtoaa helposti. Kun saat otteen, vedä filee irti.
  • Nosta fileet kulhoon. Purista päälle niin paljon limetin- tai sitruunanmehua, että kaikki kalat kostuvat. Lisää suolaa ja sekoita.
  • Peitä kulho kelmulla, pane jääkaappiin maustumaan ja kypsymään. Puolen tunnin kuluttua kalat ovat muuttuneet vaaleiksi ja ovat käyttövalmiita. Voit myös antaa niiden maustua pitempään, jolloin sitruksen maku voimistuu.
  • Pese ja paloittele fenkoli. Viipaloi purjo, silppua ruohosipulit.
  • Kuullota kasvikset öljyssä pehmeiksi. Mausta suolalla, pippurilla ja silputulla korianterilla tai persiljalla. Hauduta hetki, jotta mausteet ehtivät luovuttaa makua.
  • Anna seoksen jäähtyä.
  • Kaada silakoista sitrusliemi pois ja kaada sipuliseos tilalle.
  • Sekoita ja anna kalojen maustua pari tuntia, hetikin voit syödä.
  • Kalat säilyvät sipuliöljyssä 2–3 vuorokautta.
  • Tarjoa keitettyjen perunoiden tai ruisleivän kanssa.