Silakka sopii mainioisti mitä erilaisimpiin makumaailmoihin. Lopputulokset maistuvat niin arjessa kuin juhlapöydässäkin.

Omenaiset currysilakat
6 hengelle

1 kg silakkafileitä
suolaa
mustapippuria myllystä
2 dl ruohosipulia hienonnettuna
1 tlk (400 ml) kevytkookosmaitoa
2 omenaa raastettuna
1 ½ rkl currya
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
pinnalle ruohosipulia 

  • Lado silakat nahkapuoli alaspäin leikkuulaudalle tai voipaperin päälle. Sirottele fileille suolaa ja rouhi päälle mustapippuria. Ripottele fileille ruohosipuli.
  • Kääri fileet rulliksi ja lado ne uunivuokaan. Sekoita kookosmaito ja loput ainekset keskenään ja kaada fileille.
  • Kypsennä 200 asteessa noin 45 minuuttia. Ripottele pinnalle ruohosipulisilppua.


Aurinkoiset tomaattisilakat
6 hengelle

1 kg silakkafileitä
suolaa
mustapippuria myllystä
2 dl tilliä hienonnettuna
1 ½ dl tomaattipyreetä
2 tl suolaa
1 rkl sokeria
3 dl ruokakermaa
pinnalle tilliä 

 

  • Lado silakkafileet nahkapuoli alaspäin leikkuulaudalle tai voipaperin päälle. Sirota fileille suolaa ja rouhi päälle mustapippuria. Ripottele tilli fileille.
  • Kääri fileet rulliksi ja lado ne uunivuokaan. Sekoita tomaattipyree, suola, sokeri ja ruokakerma keskenään ja kaada fileille.
  • Kypsennä 200 asteessa noin 45 minuuttia. Ripottele tilliä pinnalle.


Juhlavat lohisilakat
6 hengelle

1 kg silakkafileitä
suolaa
mustapippuria myllystä
200 g kylmäsavulohta viipaleina
3 ½ dl ruokakermaa
½ dl dijonsinappia
1 dl ruohosipulia
1 tl suolaa
pinnalle ruohosipulia

  • Lado silakkafileet nahkapuoli alaspäin leikkuulaudalle tai voipaperin päälle. Sirota fileille suolaa ja rouhi päälle mustapippuria.
  • Paloittele lohiviipaleet kolmeen osaan ja asettele palat silakkafileille. Kääri fileet rulliksi ja lado ne uunivuokaan.
  • Sekoita ruokakermaan loput ainekset ja kaada fileille. Kypsennä 200 asteessa noin 45 minuuttia. Ripottele ruohosipuli pinnalle.

Pystyyn asetellut piparit tuovat näyttävyyttä matalaan kakkuun.

Piparijuustokakku

12 annosta

Pohja

200 g piparkakkuja
100 g voita

Täyte

400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
1 prk sokeroitua kondensoitua maitoa
½ dl (paahdettuja) kookoshiutaleita
2 tl piparkakkumaustetta
3–4 liivatelehteä
1 rkl appelsiinimehua

Päälle

Piparkakkuja, kookoslastuja, kinuskikastiketta, ananaskirsikoita

  1. Keitä toffeeta kondensoidusta maidosta. Laita purkki avaamattomana suureen vedellä täytettyyn kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 1,5 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa, jotta tölkki pysyy veden alla. Anna tölkin jäähtyä ennen avaamista.
  2. Murskaa piparkakut kaulimen avulla muovipussissa tai tehosekoittimessa. Sekoita joukkoon sulatettu voi ja painele seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Siirrä vuoka jääkaappiin.
  3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto, toffee, kookoshiutaleet ja piparkakkumauste. Sekoita tasaiseksi.
  4. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Liuota kuiviksi puristellut liivatteet kuumennettuun mehutilkkaan ja kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon. Kumoa seos vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Irrota kakku vuuasta ja koristele.

Vinkki! Voit korvata puolet tuorejuustosta esimerkiksi maitorahkalla tai turkkilaisella jogurtilla. Käytä silloin 4 liivatelehteä.

Mehevä minttusuklaakakku on yllättävän helppo: sekoita vain kaikki aineet keskenään!

After eight -suklaakakku

12 palaa

6 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 dl ruokosokeria
1,5 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
4 kananmunaa
1,5 dl kuohukermaa
0,5 dl turkkilaista jogurttia tai bulgarianjogurttia
2 dl lämmintä vettä
0,5 dl rypsiöljyä

Väliin

100 g After Eight -minttusuklaata

Kuorrutus

300 g After Eight -minttusuklaata
½ dl kuohukermaa

Päälle

250 g vaaleansinistä sokerimassaa
Polka-karkkeja

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää kananmunat yksitellen. Kaada nesteet joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  2. Kaada puolet taikinasta voideltuun, korppujauhotettuun 1,5 litran leipävuokaan. Asettele päälle After Eight -suklaita ja kaada lopputaikina vuokaan. Kypsennä 180-asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Taikina saa jäädä keskeltä hieman kosteaksi.
  3. Anna kakun jäähtyä. Kumoa ja tasoita tarvittaessa pinta. Halkaise kakku.
  4. Valmista kuorrutus. Sulata suklaa kerman kanssa kattilassa miedolla lämmöllä. Levitä puolet kuorrutteesta kakun väliin, loput päälle ja reunoille. Jäähdytä jääkaapissa.
  5. Kauli sokerimassa tomusokeroidulla alustalla ja nosta kaulimen avulla kakun päälle. Siisti reunat. Koristele kakku Polka-karkeilla.

Vinkki! Jos et halua käyttää sokerimassaa, voit siivilöidä kakun päälle tomusokeria ja koristella sen pelkillä Polka-karkeilla.