Suomessa hukkuvat tyypillisesti yli 55-vuotiaat miehet. Miksi?

Äkkiä voisi ajatella, että uhmakkaat teini-ikäiset olisivat hukkumistilastojen kärjessä, vaan toisin on. Uimaopetus- ja hengenpelastusliiton toiminnanjohtajan Kristiina Heinosen mukaan hukkumiskuolemat sattuvat pääosin yli 55-vuotiaille miehille.

– Ihmiset arvioivat lähes poikkeuksetta uimataitonsa paremmaksi kuin se on, ja alkoholilla on merkitystä myös yli 60-vuotiaiden hukkumiskuolemiin, Heinonen huomauttaa.

– Lisäksi vanhempien miesten toimintakyky on monesti heikentynyt eikä olosuhteita tai omaa kuntoa osata oikein arvioida. Lähdetään saunasta uimaan vanhasta muistista liian pitkää matkaa, eikä muisteta vilvoitella saunan jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Uimataitoa kannattaa arvioida kriittisesti aina, Heinonen muistuttaa. Näin muun muassa siksi, että luonnonvesissä uiminen on huomattavasti haastavampaa kuin allasympäristössä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Hyvin harvalla vesiliikenteessä hukkuneella on pelastusliivit päällä.

Yli 75-vuotiaiden hukkumiset lisääntyneet

Ylipäätään hukkumiskuolemat ovat vähentyneet vuosien saatossa, mutta viime vuosina yli 75-vuotiaiden hukkumiskuolemat ovat hieman lisääntyneet. Syiksi arvioidaan edellä mainittujen lisäksi se, että elinaikamme on yleisesti pidentynyt ja myös vesillä vietetään aikaa entistä iäkkäämpinä.

Joskin hukkumissyyt ovat pysyneet aika samoina. Viime  vuosina tosin on ollut havaittavissa pientä nousua yli 75-vuotiaiden osalta.

Yleisimmät hukkumiseen johtavat syyt ovat tutut.

– Horjahtaminen veneestä tai rannalta, vesille ilman pelastusliivejä, veneily yksin ja uiminen liian syvällä ja lopulta väsyminen, listaa Heinonen

Ylläty: Pitkän iän salaisuus – kolmen yli 100-vuotiaan tarina

Näin turvaat itsesi vesillä

  1. Älä ui yksin.
  2. Ui aina rannan suuntaisesti ja niin, että jalat ylettyvät pohjaan.
  3. Arvioi oma uimataitosi rehellisesti ja ui sen mukaisesti.
  4. Muista vilvoittelu saunan jälkeen ennen uimaan lähtöä.
  5. Pue aina pelastusliivit päällesi lähtiessäsi liikkeelle veneellä.
  6. Alkoholi ei kuulu vesille.
Sisältö jatkuu mainoksen alla