Eläkeläinen saa monenlaisia etuja ja alennuksia, mutta niistä on hankala löytää tietoa.

Netissä seniorien keskustelupalstoilla toistuva puheenaihe on, mistä kaikesta saa eläkeläisalennusta. Tietoa on mahdoton löytää kootusti ja yhdestä osoitteesta.

Keskustelijoiden kokemukset vaihtelevat suuresti sen mukaan, uskooko viralliseen informaatioon vai uskaltautuuko tiedustelemaan asiaa tapauskohtaisesti.

Suurissa yrityksissä eläkeläisalennuksista on vakiintuneet käytännöt, mutta lähiravintolassa tai tutulla kampaajalla asia selviää vasta kysymällä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Eläkeläishinta on usein neuvottelukysymys ja sen löytää varmimmin kysymällä.
Eläkeläisalennuksen ohella yritys saattaa myydä tuotteitaan tai palvelujaan seniorihinnalla. Esimerkiksi hotelleissa törmää usein näihin seniorihintoihin ja -paketteihin. Niitä kannattaa myös kysellä itse aktiivisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Todistus pitää olla

Eläkeläisalennusta saa esimerkiksi kotimaan juna-, lento- ja linja-automatkoista.

65 vuotta täyttänyt saa alennuksen esittämällä henkilötodistuksensa. Sen sijaan alle 65-vuotias eläkeläinen tarvitsee henkilötodistuksen lisäksi usein työeläkekortin tai kansaneläkkeensaajan kortin. Kela ja eläkelaitokset lähettävät kortin automaattisesti eläkkeen myöntämisen yhteydessä.

VR:n eläkeläiskortti on maksanut yhdeksän euroa, mutta ne ovat poistumassa. Junissa kelpaa jatkossa poliisin myöntämä henkilöllisyystodistus. VR:n alennuksia on tarjolla monenlaisia.

Matkahuollossa saa myös alennuksen linja-automatkoista.

Tiedonhankinta käy työstä

Alennuksen määrä vaihtelee teatterilippujen muutamasta eurosta puolihintaisiin matkoihin. Alennus selviää varmimmin joko kysymällä tai nettisivujen hintatietojen kautta.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä ne kansaneläkkeen saajat, jotka eivät saa takuueläkettä, ovat oikeutettuja 25 prosentin eläkeläisalennukseen. Takuueläkkeen saajat saavat kausilippunsa puoleen hintaan.

HSL suunnittelee seniorialennusta kaikille 70 vuotta täyttäneille, mutta uudistus tulee voimaan aikaisintaan 2017.

Olipa kyse yritysten ahdingosta vai laiskuudesta, mutta netin kautta seniorialennuksen löytäminen on usein vaivalloista. Kun testasin kokeeksi seniorihinnan aktivoimista Finnairin lentovarausjärjestelmässä, ei tärpännyt. Sen jälkeen tein sivustolla haun sanalla ”eläkeläisalennus” ja haun tulokset johtivat suoraan tyhjälle kysymyslomakkeelle. Ei siis kovin helppoa eikä asiakasystävällistä.

Liikennöintiyhtiöiden alennukset eivät koske yleensä osa-aikaeläkkeellä olevia. Monissa muissa palveluissa asiassa on neuvotteluvaraa.

Määräaikaisella eläkkeellä tai kuntoutustuella oleva on yleensä oikeutettu eläkeläisalennukseen eläkepäätöksen voimassaolon ajan.

Käy myös kertomassa vinkkisi: Missä olet saanut eläkeläisalennusta? Keskustelua aiheesta toivotaan täällä.

Espoossa saan alennusta saaristo veneeseen, uimahalleihin, kuntosaleihin, jumppaan ja sain myös junaan,ja kun matkustin bussilla kauemmaksi tuli E-alennusta. Lentokoneeseen en ole koskaan saanut vaikka kortissani lukee että, Finnair-VR-Matkahuolto-Air Botnia-Viking line.

Sisältö jatkuu mainoksen alla