Kuuman kesäpäivän viilennys on pirskahteleva booli. Tämä trendikkäästi seljankukalta maistuva booli on täynnä ihania hedelmiä ja marjoja. 

"Tämä alkoholiton juoma avaa meillä puutarhajuhlat, mutta toimii myös janojuomana, kun puuhastelee pitkään pihatöissä. Lohkon maljaan hedelmiä ja raikkaita marjoja sesongin mukaan. 

P.s. Kokeile jäiden tilalla pakastettuja mangokuutioita."

– ET:n ruokatoimittaja Christina Aaltio

Seljankukkabooli

  • 500 g melonia
  • 500 g hunajamelonia
  • 2 dl vadelmia
  • 2 dl mustikoita
  • 2 luomulimettiä
  • 1 l laimennettua seljankukkamehua (esim. Brunneby)
  • 0,5 l kivennäisvettä
  • jäitä
  1. Kuutioi melonit. Huuhtele marjat, pese ja lohko limetit.
  2. Laimenna seljankukkamehu. Lisää ainekset boolimaljaan.
  3. Kaada kivennäisvesi ja jäät joukkoon juuri ennen tarjoilua.

Tämä täyteläinen ja tuhti kakku yllättää. Aineksia ei välttämättä maistamalla heti arvaisi.

ET-lehti järjesti viime vuonna lukijoilleen Suuren jälkiruokakilpailun viime vuonna. Kilpailun voitti tämä ihana tyrnijäätelö. Toisen sijan nappasi hurmaava piimähyytelö. Muita kisassa menestyneitä reseptejä löydät täältä.

Kisan todellinen yllättäjä oli kuitenkin kolmannelle sijalle yltänyt, varkautelaisen Henna Pölläsen laatima kukkakaali-suklaakakku. Kokeile ja ihastu!

Kukkakaali-suklaakakku

12–20 palaa

  • 500 g pakastekukkakaalia
  • 2 kananmunaa
  • 75 g voita
  • 2 rkl kuohukermaa
  • 200 g tummaa suklaata
  • 3 ½ dl kaurajauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl soodaa
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • ½ tl suolaa
  • 1 dl makeuttamatonta kaakaojauhetta
  • 1 ½ dl ruoko- tai intiaani-sokeria

Kuorrutus

  • ½ dl maapähkinävoita, 100 %
  • 1–2 rkl hunajaa
  • 2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta
  • 2 ½ rkl kuohukermaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • ripaus suolaa
  1. Soseuta täysin sulanut kukkakaali sauvasekoittimella niin, että seos on aivan sileää. Lisää joukkoon munat, sulatettu voi ja kerma.
  2. Rouhi suklaa veitsellä.
  3. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne suklaarouheen kanssa kukka-kaalitaikinaan. Vältä ylimääräistä sekoittamista.
  4. Kaada seos voideltuun irtopohjavuokaan. Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Kakun tulee olla keskeltä hieman kosteaa. Jäähdytä kakku.
  5. Valmista kuorrutus sekoittamalla kaikki ainekset sauvasekoittimella. Levitä kuorrutus ja koristele suklaarouheella.

Unohda jauheliha! Maukas makaronilaatikko syntyy myös härkäpapuvalmisteesta. Huomaa, että tämä resepti on mitoitettu 1–2 hengelle.

Härkis-makaronilaatikko

1–2 annosta

  • 2 dl täysjyväista pennepastaa
  • 1 l vettä
  • 1 tl suolaa
  • ½ pieni punasipuli
  • ½ rkl öljyä
  • ½ pkt (125 g) Härkistä
  • 2 dl maitoa
  • 1 kananmuna
  • ½ tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria myllystä
  • ½ rkl tuoretta rosmariinia silputtuna tai ½ tl kuivattua rosmariinia
  • 8 kirsikkatomaattia
  • 1 dl emmentalraastetta

Tee näin:

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Kiehauta vesi, lisää pasta ja suola. Keitä 8 minuuttia. Valuta pasta.
  3. Kuullota silputtua sipulia pannulla öljyssä pari minuuttia. Lisää joukkoon Härkis ja jatka paistamista pari minuuttia. Kumoa Härkis-sipuliseos pastan joukkoon ja kaada ainekset pieneen uunivuokaan.
  4. Sekoita maidon joukkoon muna, suola ja mausteet. Kaada muna- maito vuokaan. Lisää pinnalle kirsikkatomaatteja ja juustoraastetta.
  5. Kypsennä laatikkoa 30 minuuttia eli kunnes se on hyytynyt meheväksi.
  6. Unohda jauheliha ja tee makaronilaatikko härkäpapuvalmisteesta.

Vinkki! Käytä loppu Härkis tortillan täytteenä kasvisten kera.

Vierailija

Härkis-makaronilaatikko

Vai että härkistä, jonka kilohinta on yli 15 euroa. Jos ei halua käyttää jauhelihaa niin parempi vaihtoehto kuin härkis on soijarouhe. Sen kilohinta on noin 6 euroa eli yli puolet halvempaa. Olen tehnyt monta kertaa soijarouheesta pastakastiketta ja laittanut sitä myös makaronilaatikkoon. Kun maustaa hyvin niin eroa jauhelihaan tuskin huomaa. Penninvenyttäjänä en todellakaan lähde mukaan kaiken maailman muoti-ilmiöihin ja maksa siitä, että joku on olevinaan muotia.
Lue kommentti