Minttua, inkivääriä, mustaherukkaa ja raikasta kurkkua! Kesän parhaat juomat saat edullisesti kotikeittiön antimista. 

Raikkaita kesäjuomia on helppoa ja edullista tehdä itse niin arkeen kuin juhliinkin. Esimerkiksi kauniin vihreän kurkkujuoman valmistat 10 minuutissa. Jos onnistut saamaan mustaherukan lehtiä, kokeile iki-ihanaa Louhisaaren juomaa.

Agua fresca kurkusta

  • 2 kurkkua
  • 2 limettiä
  • 1 dl vettä
  • 1/2 dl sokeria
  • 1/2 l kivennäisvettä

Lisäksi: jääpaloja, kurkkuviipaleita ja mintunoksia

  1. Kuori ja paloittele kurkut. Kuori limetit leikkaamalla kuori ja valkoiset osa reilusti pois.
  2. Soseuta kurkku, kokonaiset limetit, vesi ja sokeri tehosekoittimessa aivan sileäksi. Siivilöi seos tiheän siivilän läpi.
  3. Lisää kylmä kivennäisvesi juomaan juuri ennen tarjoilua. Jaa juoma laseihin, lisää halutessasi jääkuutioita, kurkkuviipaleita ja mintun oksia.

Minttulemonade

  • 5 keskikokoista sitruunaa
  • 1 ruukku vahvaa minttua
  • 2 dl sokeria
  • 6 dl vettä
  • jääpaloja
  1. Irrota mintusta lehdet. Huuhdo ne ja laita sokerin ja sitruunamehun kanssa tehosekoittimeen.
  2. Lisää vesi ja halutessasi jääpaloja.3. Tarjoile juoma mintunlehden ja sitruunaviipaleen kera. Laimenna tarvittaessa vedellä.

Louhisaaren juoma

  • 2 sitruunaa
  • 4-5 l tuoreita tai pakastettuja tai 100 g kuivattuja mustaherukan lehtiä
  • 1 kg sokeria
  • 5 l vettä
  • 1 tl hiivaa
  1. Pese sitruunat harjalla, astianpesuaineella ja lämpimällä vedellä. Huuhtele hyvin. Kuori keltainen osa, poista valkoinen osa ja viipaloi sitruunat.
  2. Laita sitruunankuoret ja viipaleet, huuhdotut mustaherukan lehdet, sokeri ja kiehuva vesi sankoon. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
  3. Siivilöi juoma. Lisää joukkoon haaleaan vesitilkkaan liotettu hiiva. Anna juoman käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
  4. Pullota ja säilytä viileässä muutaman päivän ajan ennen tarjoamista.

Sima

  • 4 l vettä
  • 250 g fariinisokeria
  • 250 g taloussokeria
  • 3 sitruunaa
  • 1/5 tl tuoretta hiivaa (herneen kokoinen pala)
  • rusinoita
  1. Kiehauta noin puolet vedestä ja kaada se sokerien päälle. Sekoita joukkoon loput vedestä sekä puristettu sitruunan mehu. Liuota hiiva vesitilkkaan ja lisää se kädenlämpöiseen seokseen.  Sekoita ja anna siman käydä huoneenlämmössä 1–2 vuorokautta.
  2. Pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä sima valmistuu noin viikossa, huoneenlämmössä noin 3 päivässä.
  3. Säilytä valmis sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa. Älä käytä liian tiukkaa korkkia, sillä paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa.

Vinkki! Tuplaamalla ohjeen saat riittävästi simaa suurelle vappuseurueelle! Käytä tällöin hiivaa 1/4 tl.

Inkiväärillä terästetty raparperijuoma

  • 4 l raparperia paloina
  • 2 l vettä
  • 5 cm:n pala inkivääriä
  • 3 dl sokeria
  • 2 rkl viinihappoa
  1. Pilko raparperit kuorineen pieniksi paloiksi. Mittaa kattilaan vesi, raparperit ja pilkottu inkivääri. Hauduta mehua puolisen tuntia kannen alla.
  2. Siivilöi, lisää sokeri ja anna sokerin liueta. Lisää lopuksi viinihappo.
  3. Pullota mehu puhtaisiin pulloihin.