Minttua, inkivääriä, mustaherukkaa ja raikasta kurkkua! Kesän parhaat juomat saat edullisesti kotikeittiön antimista. 

Raikkaita kesäjuomia on helppoa ja edullista tehdä itse niin arkeen kuin juhliinkin. Esimerkiksi kauniin vihreän kurkkujuoman valmistat 10 minuutissa. Jos onnistut saamaan mustaherukan lehtiä, kokeile iki-ihanaa Louhisaaren juomaa.

Agua fresca kurkusta

  • 2 kurkkua
  • 2 limettiä
  • 1 dl vettä
  • 1/2 dl sokeria
  • 1/2 l kivennäisvettä

Lisäksi: jääpaloja, kurkkuviipaleita ja mintunoksia

  1. Kuori ja paloittele kurkut. Kuori limetit leikkaamalla kuori ja valkoiset osa reilusti pois.
  2. Soseuta kurkku, kokonaiset limetit, vesi ja sokeri tehosekoittimessa aivan sileäksi. Siivilöi seos tiheän siivilän läpi.
  3. Lisää kylmä kivennäisvesi juomaan juuri ennen tarjoilua. Jaa juoma laseihin, lisää halutessasi jääkuutioita, kurkkuviipaleita ja mintun oksia.

Minttulemonade

  • 5 keskikokoista sitruunaa
  • 1 ruukku vahvaa minttua
  • 2 dl sokeria
  • 6 dl vettä
  • jääpaloja
  1. Irrota mintusta lehdet. Huuhdo ne ja laita sokerin ja sitruunamehun kanssa tehosekoittimeen.
  2. Lisää vesi ja halutessasi jääpaloja.3. Tarjoile juoma mintunlehden ja sitruunaviipaleen kera. Laimenna tarvittaessa vedellä.

Louhisaaren juoma

  • 2 sitruunaa
  • 4-5 l tuoreita tai pakastettuja tai 100 g kuivattuja mustaherukan lehtiä
  • 1 kg sokeria
  • 5 l vettä
  • 1 tl hiivaa
  1. Pese sitruunat harjalla, astianpesuaineella ja lämpimällä vedellä. Huuhtele hyvin. Kuori keltainen osa, poista valkoinen osa ja viipaloi sitruunat.
  2. Laita sitruunankuoret ja viipaleet, huuhdotut mustaherukan lehdet, sokeri ja kiehuva vesi sankoon. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
  3. Siivilöi juoma. Lisää joukkoon haaleaan vesitilkkaan liotettu hiiva. Anna juoman käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
  4. Pullota ja säilytä viileässä muutaman päivän ajan ennen tarjoamista.

Sima

  • 4 l vettä
  • 250 g fariinisokeria
  • 250 g taloussokeria
  • 3 sitruunaa
  • 1/5 tl tuoretta hiivaa (herneen kokoinen pala)
  • rusinoita
  1. Kiehauta noin puolet vedestä ja kaada se sokerien päälle. Sekoita joukkoon loput vedestä sekä puristettu sitruunan mehu. Liuota hiiva vesitilkkaan ja lisää se kädenlämpöiseen seokseen.  Sekoita ja anna siman käydä huoneenlämmössä 1–2 vuorokautta.
  2. Pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä sima valmistuu noin viikossa, huoneenlämmössä noin 3 päivässä.
  3. Säilytä valmis sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa. Älä käytä liian tiukkaa korkkia, sillä paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa.

Vinkki! Tuplaamalla ohjeen saat riittävästi simaa suurelle vappuseurueelle! Käytä tällöin hiivaa 1/4 tl.

Inkiväärillä terästetty raparperijuoma

  • 4 l raparperia paloina
  • 2 l vettä
  • 5 cm:n pala inkivääriä
  • 3 dl sokeria
  • 2 rkl viinihappoa
  1. Pilko raparperit kuorineen pieniksi paloiksi. Mittaa kattilaan vesi, raparperit ja pilkottu inkivääri. Hauduta mehua puolisen tuntia kannen alla.
  2. Siivilöi, lisää sokeri ja anna sokerin liueta. Lisää lopuksi viinihappo.
  3. Pullota mehu puhtaisiin pulloihin.

Tämä täyteläinen ja tuhti kakku yllättää. Aineksia ei välttämättä maistamalla heti arvaisi.

ET-lehti järjesti viime vuonna lukijoilleen Suuren jälkiruokakilpailun viime vuonna. Kilpailun voitti tämä ihana tyrnijäätelö. Toisen sijan nappasi hurmaava piimähyytelö. Muita kisassa menestyneitä reseptejä löydät täältä.

Kisan todellinen yllättäjä oli kuitenkin kolmannelle sijalle yltänyt, varkautelaisen Henna Pölläsen laatima kukkakaali-suklaakakku. Kokeile ja ihastu!

Kukkakaali-suklaakakku

12–20 palaa

  • 500 g pakastekukkakaalia
  • 2 kananmunaa
  • 75 g voita
  • 2 rkl kuohukermaa
  • 200 g tummaa suklaata
  • 3 ½ dl kaurajauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl soodaa
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • ½ tl suolaa
  • 1 dl makeuttamatonta kaakaojauhetta
  • 1 ½ dl ruoko- tai intiaani-sokeria

Kuorrutus

  • ½ dl maapähkinävoita, 100 %
  • 1–2 rkl hunajaa
  • 2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta
  • 2 ½ rkl kuohukermaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • ripaus suolaa
  1. Soseuta täysin sulanut kukkakaali sauvasekoittimella niin, että seos on aivan sileää. Lisää joukkoon munat, sulatettu voi ja kerma.
  2. Rouhi suklaa veitsellä.
  3. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne suklaarouheen kanssa kukka-kaalitaikinaan. Vältä ylimääräistä sekoittamista.
  4. Kaada seos voideltuun irtopohjavuokaan. Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Kakun tulee olla keskeltä hieman kosteaa. Jäähdytä kakku.
  5. Valmista kuorrutus sekoittamalla kaikki ainekset sauvasekoittimella. Levitä kuorrutus ja koristele suklaarouheella.

Unohda jauheliha! Maukas makaronilaatikko syntyy myös härkäpapuvalmisteesta. Huomaa, että tämä resepti on mitoitettu 1–2 hengelle.

Härkis-makaronilaatikko

1–2 annosta

  • 2 dl täysjyväista pennepastaa
  • 1 l vettä
  • 1 tl suolaa
  • ½ pieni punasipuli
  • ½ rkl öljyä
  • ½ pkt (125 g) Härkistä
  • 2 dl maitoa
  • 1 kananmuna
  • ½ tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria myllystä
  • ½ rkl tuoretta rosmariinia silputtuna tai ½ tl kuivattua rosmariinia
  • 8 kirsikkatomaattia
  • 1 dl emmentalraastetta

Tee näin:

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Kiehauta vesi, lisää pasta ja suola. Keitä 8 minuuttia. Valuta pasta.
  3. Kuullota silputtua sipulia pannulla öljyssä pari minuuttia. Lisää joukkoon Härkis ja jatka paistamista pari minuuttia. Kumoa Härkis-sipuliseos pastan joukkoon ja kaada ainekset pieneen uunivuokaan.
  4. Sekoita maidon joukkoon muna, suola ja mausteet. Kaada muna- maito vuokaan. Lisää pinnalle kirsikkatomaatteja ja juustoraastetta.
  5. Kypsennä laatikkoa 30 minuuttia eli kunnes se on hyytynyt meheväksi.
  6. Unohda jauheliha ja tee makaronilaatikko härkäpapuvalmisteesta.

Vinkki! Käytä loppu Härkis tortillan täytteenä kasvisten kera.

Vierailija

Härkis-makaronilaatikko

Vai että härkistä, jonka kilohinta on yli 15 euroa. Jos ei halua käyttää jauhelihaa niin parempi vaihtoehto kuin härkis on soijarouhe. Sen kilohinta on noin 6 euroa eli yli puolet halvempaa. Olen tehnyt monta kertaa soijarouheesta pastakastiketta ja laittanut sitä myös makaronilaatikkoon. Kun maustaa hyvin niin eroa jauhelihaan tuskin huomaa. Penninvenyttäjänä en todellakaan lähde mukaan kaiken maailman muoti-ilmiöihin ja maksa siitä, että joku on olevinaan muotia.
Lue kommentti