Tässä kolme uudenlaista säilykettä kesäkurpitsasta talven ruokapöydän herkuiksi.

Chilillä maustetut kesäkurpitsat

n. ½ l purkillinen

250 g kesäkurpitsaa
2 valkosipulin kynttä
1 sipuli
1 vihreä chili
6-8 oksaa tuoretta timjamia

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mausteliemi
2 dl omenaviinietikkaa
1 dl vettä
1 dl sokeria
2 tl suolaa
2 laakerinlehteä

Sisältö jatkuu mainoksen alla
  1. Aloita valmistamalla mausteliemi. Kiehauta kaikki liemen ainekset kattilassa siten, että sokeri sulaa.
  2. Huuhtele kesäkurpitsa ja leikkaa suikaleiksi esimerkiksi juustohöylällä.
  3. Kuori ja viipaloi sipuli ja valkosipuli.
  4. Leikkaa chili ohuiksi renkaiksi. (Mikäli haluat miedomman liemen, poista chilistä siemenet.)
  5. Lado kesäkurpitsaa, sipulia, chiliä ja timjamin oksia kerroksittain puhtaaseen purkkiin.
  6. Kaada jäähtynyt mausteliemi kurpitsoiden päälle. Anna maustua 3-4 päivää jääkaapissa.
  7. Syö sellaisenaan leivän päällä, tarjoa lihan tai kanan lisukkeena tai raikastuksena salaatissa.

Sipuli-kurpitsasäilyke


n. 1 l purkillinen

½ kg vihreää tai keltaista kesäkurpitsaa
1 solo valkosipulinkynsi
1 vihreä chili
1 punasipuli
1 keltasipuli
10–12 oksaa tuoretta timjamia

Mausteliemi
3 ½ dl Rajamäen säilöntälientä
3 ½ dl vettä
3 tl merisuolaa

  1. Kiehauta ensin mausteliemi.
  2. Pese kesäkurpitsat huolellisesti ja viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi.
  3. Kuori puna- ja keltasipulit ja viipaloi sipulit ohuiksi renkaiksi.
  4. Kuori valkosipuli ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Huuhdo chili ja leikkaa ohuiksi renkaiksi.
  5. Lado kesäkurpitsaviipaleet, sipulit, chilit ja timjamin oksat kerroksittain puhtaisiin lasitölkkeihin.
  6. Kaada mausteliemi kesäkurpitsoiden päälle niin, että ne peittyvät. Lisää päällimmäiseksi vielä muutama timjamin oksa.  Sulje kannet ja anna maustua jääkaapissa 3-4 päivää.
  7. Sipuli-kurpitsa säilyke sopii tarjottavaksi esimerkiksi broilerin lisäkkeenä tai sellaisenaan leivän päällä.

Kesäkurpitsa-punasipulisäilyke

n. ½ l purkillinen

250 g kesäkurpitsaa
1 punasipuli
2 valkosipulin kynttä
6-8 oksaa tuoretta timjamia

Mausteliemi
1 dl punaviinietikkaa
1 dl omenaviinietikkaa
1 dl vettä
1 dl sokeria
2 tl suolaa
5 maustepippuria
2 laakerinlehteä

  1. Aloita valmistamalla mausteliemi. Kiehauta kaikki liemen ainekset kattilassa siten, että sokeri sulaa.
  2. Huuhtele kesäkurpitsa ja halkaise pituussuunnassa. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
  3. Kuori ja viipaloi punasipuli ja valkosipuli.
  4. Lado kesäkurpitsaa, sipulia ja timjamin oksia kerroksittain puhtaaseen purkkiin.
    Kaada jäähtynyt mausteliemi kurpitsoiden päälle. Anna maustua 3-4 päivää jääkaapissa.
  5. Syö sellaisenaan leivän päällä, tarjoa lihan tai kanan lisukkeena tai raikastuksena salaatissa.

Kannattaako kesäkurpitsaa säilöä? Kun minulla on käsitys, että se on ravintoarvoltaan tosi vähäinen.

Vierailija

Kyllä oli ihanaa syödä äidin tekemää Zukkini/kesäkurpitsa paistia. Ensin pannulla paisettu ruskeiksi ja sitten uunivuokaan ladottu ja loppupaistos uunissa.  Vehnäjauhoja, suolaa pippuria ja kananmunaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla