
Tässä kolme uudenlaista säilykettä kesäkurpitsasta talven ruokapöydän herkuiksi.
Chilillä maustetut kesäkurpitsat
n. ½ l purkillinen
250 g kesäkurpitsaa
2 valkosipulin kynttä
1 sipuli
1 vihreä chili
6-8 oksaa tuoretta timjamia
Mausteliemi
2 dl omenaviinietikkaa
1 dl vettä
1 dl sokeria
2 tl suolaa
2 laakerinlehteä
- Aloita valmistamalla mausteliemi. Kiehauta kaikki liemen ainekset kattilassa siten, että sokeri sulaa.
- Huuhtele kesäkurpitsa ja leikkaa suikaleiksi esimerkiksi juustohöylällä.
- Kuori ja viipaloi sipuli ja valkosipuli.
- Leikkaa chili ohuiksi renkaiksi. (Mikäli haluat miedomman liemen, poista chilistä siemenet.)
- Lado kesäkurpitsaa, sipulia, chiliä ja timjamin oksia kerroksittain puhtaaseen purkkiin.
- Kaada jäähtynyt mausteliemi kurpitsoiden päälle. Anna maustua 3-4 päivää jääkaapissa.
- Syö sellaisenaan leivän päällä, tarjoa lihan tai kanan lisukkeena tai raikastuksena salaatissa.
Sipuli-kurpitsasäilyke
n. 1 l purkillinen
½ kg vihreää tai keltaista kesäkurpitsaa
1 solo valkosipulinkynsi
1 vihreä chili
1 punasipuli
1 keltasipuli
10–12 oksaa tuoretta timjamia
Mausteliemi
3 ½ dl Rajamäen säilöntälientä
3 ½ dl vettä
3 tl merisuolaa
- Kiehauta ensin mausteliemi.
- Pese kesäkurpitsat huolellisesti ja viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi.
- Kuori puna- ja keltasipulit ja viipaloi sipulit ohuiksi renkaiksi.
- Kuori valkosipuli ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Huuhdo chili ja leikkaa ohuiksi renkaiksi.
- Lado kesäkurpitsaviipaleet, sipulit, chilit ja timjamin oksat kerroksittain puhtaisiin lasitölkkeihin.
- Kaada mausteliemi kesäkurpitsoiden päälle niin, että ne peittyvät. Lisää päällimmäiseksi vielä muutama timjamin oksa. Sulje kannet ja anna maustua jääkaapissa 3-4 päivää.
- Sipuli-kurpitsa säilyke sopii tarjottavaksi esimerkiksi broilerin lisäkkeenä tai sellaisenaan leivän päällä.
Kesäkurpitsa-punasipulisäilyke
/etlehti.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/25739_article.jpg?itok=pfM6NQhU)
n. ½ l purkillinen
250 g kesäkurpitsaa
1 punasipuli
2 valkosipulin kynttä
6-8 oksaa tuoretta timjamia
Mausteliemi
1 dl punaviinietikkaa
1 dl omenaviinietikkaa
1 dl vettä
1 dl sokeria
2 tl suolaa
5 maustepippuria
2 laakerinlehteä
- Aloita valmistamalla mausteliemi. Kiehauta kaikki liemen ainekset kattilassa siten, että sokeri sulaa.
- Huuhtele kesäkurpitsa ja halkaise pituussuunnassa. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
- Kuori ja viipaloi punasipuli ja valkosipuli.
- Lado kesäkurpitsaa, sipulia ja timjamin oksia kerroksittain puhtaaseen purkkiin.
Kaada jäähtynyt mausteliemi kurpitsoiden päälle. Anna maustua 3-4 päivää jääkaapissa. - Syö sellaisenaan leivän päällä, tarjoa lihan tai kanan lisukkeena tai raikastuksena salaatissa.