Tutun borssikeiton maustaa za’atar, papukeiton tex-mex ja kalakeiton currytahna. Näin helposti teet itse eksoottiset mausteseokset. 

Borssikeitto ja harissajogurtti

6 annosta

1 punasipuli

2 valkosipulinkynttä

300 g valkokaalia

3 kpl (170 g) porkkanaa

pala (70 g) mukulaselleriä

½ kg punajuuria

1 rkl öljyä

1 ½ l vettä

1 kasvisliemikuutio

2 rkl väkiviinaetikkaa

1 rkl hunajaa

4 tl za’atar mausteseosta (ohje alla)

1 ½ tl suolaa

1 prk (290 g) kikherneitä

lehtipersiljaa

Lisäksi

4 dl luonnonjogurttia

4 rkl vihreää harissatahnaa

  • Silppua sipuli ja valkosipuli.
  • Suikaloi kaali. Kuori ja kuutioi porkkana ja selleri. Kuori ja raasta punajuuret karkeaksi raasteeksi. Käytä kumihanskoja, niin kädet pysyvät puhtaina.
  • Kuumenna öljy kattilassa. Lisää joukkoon sipulit ja kuullota pari minuuttia. Lisää loput kasvikset ja kuumenna seosta muutama minuutti. Lisää vesi, kasvisliemikuutio, etikka, mausteseos, hunaja ja suola. Hauduta keittoa 40 minuuttia.
  • Maista ja lisää tarvittaessa mausteita. Siivilöi ja huuhtele kikherneet ja lisää keittoon. Hauduta 10 minuuttia.
  • Sekoita luonnonjogurtin joukkoon harissatahnaa ja tarjoa keiton kanssa. Silppua lehtipersiljaa keiton pinnalle ennen tarjoilua.

Za’atar
Sekoita
2 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
1 rkl kuivattua oreganoa tai ½ ruukullista tuoretta
1 rkl timjamia tai ½ ruukullista tuoretta
2 rkl sumakkijauhetta
1 tl suolaa

Arabikeittiön suositussa mausteseoksessa za’atarissa on tavallisesti oreganoa, timjamia, meiramia, sumakkia, seesaminsiemeniä ja ripaus suolaa. Joukossa voi olla myös juustokuminaa sekä korianterin- tai fenkolinsiemeniä.

Sumakki on puu, jonka hedelmät kuivataan ja jauhetaan hapokkaaksi mausteeksi. Sumakkia löytyy Lähi-idän elintarvikkeita myyvistä liikkeistä. Sen voi korvata sitruunan raastetulla kuorella.

 

Tex-mex papukeitto

4 annosta

1 sipuli

3 valkosipulinkynttä

2 rkl oliiviöljyä

500 g paseerattua tomaattia

1 prk (285 g) valkoisia papuja

1–2 tl tex-mex mausteseosta (ohje alla)

1 tl suolaa

½ l vettä

1 punainen paprika

150 g chorizo-makkaraa

1 dl mustia oliiveja

  • Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää sipulit ja kuullota niitä pari minuuttia. Lisää paseerattu tomaatti, pavut, mausteseos, suola ja vesi. Hauduta keittoa puolisen tuntia.
  • Pilko paprika ja viipaloi makkarat. Lisää paprikat keittoon. Paista makkarat paistinpannulla kypsiksi. Lisää makkarapalat ja oliivit joukkoon ennen tarjoilua. Maista ja mausta tarvittaessa lisää.

Tex-mex
Sekoita morttelissa
2 tl sinapinsiemeniä
2 tl paprikajauhetta
½ tl rouhittua mustapippuria
1/4 tl cayennepippuria
½ tl rosmariinia
1 tl muscovadosokeria
1 tl suolaa

 

Aasialainen kalakeitto

4 annosta

1 sipuli

200 g tuoreita siitakesieniä

2 porkkanaa

2 keskikokoista perunaa

3 cm pala inkivääriä

2 rkl öljyä

½ rkl punaista currytahnaa (ohje alla)

1 l vettä

1 prk (165 ml) kookoskermaa

2 rkl kalakastiketta

1 sitruunaruoho

1 limetin mehu

300 g lohta

korianteria

  • Kuori ja lohko sipuli. Poista siitakesienistä kannat ja halkaise ne. Kuori porkkanat, perunat ja inkivääri. Viipaloi porkkanat, lohko perunat ja hienonna inkivääri.
  • Lisää öljy kattilaan. Kuullota sipuleita muutama minuutti. Lisää joukkoon porkkanat, perunat ja inkivääri sekä punainen currytahna. Sekoita kasviksia kattilassa muutama minuutti.
  • Lisää joukkoon vesi, kookoskerma ja kalakastike.
  • Huuhtele ja leikkaa sitruunaruoho viiden sentin pätkiksi. Lisää palat
  • keittoa maustamaan. Purista limetistä mehu ja lisää joukkoon. Hauduta
  • keittoa noin 20 minuuttia eli kunnes kasvikset ovat kypsiä. Paloittele sillä aikaa lohi reiluiksi kuutioiksi
  • Lisää lohipalat keittoon, kala kypsyy muutamassa minuutissa. Maista ja mausta keittoa tarvittaessa lisää. Poista lopuksi sitruunaruohopalat keitosta ja silppua joukkoon tuoretta korianteria.
  • Vinkki! Sitruunaruoho antaa keittoon raikkaan maun. Purista joukkoon hieman lisää limetinmehua, jos et löydä ruohoa kaupasta.

Punainen currytahna
Sekoita morttelissa
10–15 pientä thaichiliä tai 4–6 isompaa
2–3 valkosipulin kynttä
2 rkl raastettua inkivääriä
2 tl raastettua sitruunan- tai limenkuorta
1 rkl jauhettua korianteria
2 rkl jauhettua juustokuminaa
ripaus mustapippuria
1 tl suolaa
½ dl rypsiöljyä