Tutun borssikeiton maustaa za’atar, papukeiton tex-mex ja kalakeiton currytahna. Näin helposti teet itse eksoottiset mausteseokset.
Borssikeitto ja harissajogurtti
6 annosta
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
300 g valkokaalia
3 kpl (170 g) porkkanaa
pala (70 g) mukulaselleriä
½ kg punajuuria
1 rkl öljyä
1 ½ l vettä
1 kasvisliemikuutio
2 rkl väkiviinaetikkaa
1 rkl hunajaa
4 tl za’atar mausteseosta (ohje alla)
1 ½ tl suolaa
1 prk (290 g) kikherneitä
lehtipersiljaa
Lisäksi
4 dl luonnonjogurttia
4 rkl vihreää harissatahnaa
- Silppua sipuli ja valkosipuli.
- Suikaloi kaali. Kuori ja kuutioi porkkana ja selleri. Kuori ja raasta punajuuret karkeaksi raasteeksi. Käytä kumihanskoja, niin kädet pysyvät puhtaina.
- Kuumenna öljy kattilassa. Lisää joukkoon sipulit ja kuullota pari minuuttia. Lisää loput kasvikset ja kuumenna seosta muutama minuutti. Lisää vesi, kasvisliemikuutio, etikka, mausteseos, hunaja ja suola. Hauduta keittoa 40 minuuttia.
- Maista ja lisää tarvittaessa mausteita. Siivilöi ja huuhtele kikherneet ja lisää keittoon. Hauduta 10 minuuttia.
- Sekoita luonnonjogurtin joukkoon harissatahnaa ja tarjoa keiton kanssa. Silppua lehtipersiljaa keiton pinnalle ennen tarjoilua.
Za’atar
Sekoita
2 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
1 rkl kuivattua oreganoa tai ½ ruukullista tuoretta
1 rkl timjamia tai ½ ruukullista tuoretta
2 rkl sumakkijauhetta
1 tl suolaa
Arabikeittiön suositussa mausteseoksessa za’atarissa on tavallisesti oreganoa, timjamia, meiramia, sumakkia, seesaminsiemeniä ja ripaus suolaa. Joukossa voi olla myös juustokuminaa sekä korianterin- tai fenkolinsiemeniä.
Sumakki on puu, jonka hedelmät kuivataan ja jauhetaan hapokkaaksi mausteeksi. Sumakkia löytyy Lähi-idän elintarvikkeita myyvistä liikkeistä. Sen voi korvata sitruunan raastetulla kuorella.
Tex-mex papukeitto
4 annosta
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
500 g paseerattua tomaattia
1 prk (285 g) valkoisia papuja
1–2 tl tex-mex mausteseosta (ohje alla)
1 tl suolaa
½ l vettä
1 punainen paprika
150 g chorizo-makkaraa
1 dl mustia oliiveja
- Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää sipulit ja kuullota niitä pari minuuttia. Lisää paseerattu tomaatti, pavut, mausteseos, suola ja vesi. Hauduta keittoa puolisen tuntia.
- Pilko paprika ja viipaloi makkarat. Lisää paprikat keittoon. Paista makkarat paistinpannulla kypsiksi. Lisää makkarapalat ja oliivit joukkoon ennen tarjoilua. Maista ja mausta tarvittaessa lisää.
Tex-mex
Sekoita morttelissa
2 tl sinapinsiemeniä
2 tl paprikajauhetta
½ tl rouhittua mustapippuria
1/4 tl cayennepippuria
½ tl rosmariinia
1 tl muscovadosokeria
1 tl suolaa
Aasialainen kalakeitto
4 annosta
1 sipuli
200 g tuoreita siitakesieniä
2 porkkanaa
2 keskikokoista perunaa
3 cm pala inkivääriä
2 rkl öljyä
½ rkl punaista currytahnaa (ohje alla)
1 l vettä
1 prk (165 ml) kookoskermaa
2 rkl kalakastiketta
1 sitruunaruoho
1 limetin mehu
300 g lohta
korianteria
- Kuori ja lohko sipuli. Poista siitakesienistä kannat ja halkaise ne. Kuori porkkanat, perunat ja inkivääri. Viipaloi porkkanat, lohko perunat ja hienonna inkivääri.
- Lisää öljy kattilaan. Kuullota sipuleita muutama minuutti. Lisää joukkoon porkkanat, perunat ja inkivääri sekä punainen currytahna. Sekoita kasviksia kattilassa muutama minuutti.
- Lisää joukkoon vesi, kookoskerma ja kalakastike.
- Huuhtele ja leikkaa sitruunaruoho viiden sentin pätkiksi. Lisää palat
- keittoa maustamaan. Purista limetistä mehu ja lisää joukkoon. Hauduta
- keittoa noin 20 minuuttia eli kunnes kasvikset ovat kypsiä. Paloittele sillä aikaa lohi reiluiksi kuutioiksi
- Lisää lohipalat keittoon, kala kypsyy muutamassa minuutissa. Maista ja mausta keittoa tarvittaessa lisää. Poista lopuksi sitruunaruohopalat keitosta ja silppua joukkoon tuoretta korianteria.
- Vinkki! Sitruunaruoho antaa keittoon raikkaan maun. Purista joukkoon hieman lisää limetinmehua, jos et löydä ruohoa kaupasta.
Punainen currytahna
Sekoita morttelissa
10–15 pientä thaichiliä tai 4–6 isompaa
2–3 valkosipulin kynttä
2 rkl raastettua inkivääriä
2 tl raastettua sitruunan- tai limenkuorta
1 rkl jauhettua korianteria
2 rkl jauhettua juustokuminaa
ripaus mustapippuria
1 tl suolaa
½ dl rypsiöljyä