Lukijoiden parhaat reseptit:

”En ollut törmännyt kesäkurpitsalla maustettuun leivonnaiseen ennen kuin sain kakkuohjeen enoni vaimolta."

 "Kesäkurpitsan ja oliiviöljyn yhdistelmä on jännittävä mutta todella hyvä. Leivon kakkua loppukesällä, kun saan kesäkurpitsoja äitini kasvimaalta. Kakku maistuu kahvin kanssa ihan sellaisenaan tai vaniljajäätelön höystämänä.”Birgit Perttula

12 palaa

4 ½ dl vehnäjauhoja
1 rkl kanelia
1 ½ tl leivinjauhetta
1 ½ tl ruokasoodaa
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
3 dl kesäkurpitsaa raastettuna
3 kananmunaa
3 dl sokeria
1 dl maustamatonta jogurttia tai piimää
1 ½ dl oliiviöljyä
1–2 dl pähkinä- tai mantelirouhetta

Vuokaan
1 rkl pehmeää voita
2 ½ rkl mannaryynejä

  • Voitele ja jauhota kakkuvuoka (halkaisija n. 24 cm) mannaryyneillä.
  • Sekoita vehnäjauhoihin kaneli, leivinjauhe, sooda, vaniljasokeri ja suola. Raasta kesäkurpitsa hienoksi.
  • Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi sähkövatkaimella. Sekoita joukkoon kesäkurpitsa, jogurtti tai piimä, oliiviöljy ja pähkinä- tai mantelirouhe. Lisää lopuksi kuivat aineet.
  • Kaada taikina vuokaan. Paista kakkua uunin alatasossa, 170 asteessa noin 1 tunti. Jos kakun pinta alkaa tummua liikaa, aseta leivinpaperi kakun päälle paistoajan puolivälissä.

Puolukkapiiras saa pinnalleen rapean murupäällisen ja koko komeus nautitaan vaniljakastikkeen kera.

Pohja
1 dl piimää
1 muna
¾ dl juoksevaa margariinia
1 ½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa

Päälle
4–5 dl pakastepuolukoita

Muruseos
50 g voita
1 dl kaura- tai ruishiutaleita
½ dl sokeria

Tarjoiluun
vaniljakastiketta

  1. Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Voitele halkaisijaltaan 28 sentin piirasvuoka.
  2. Vatkaa piimän joukkoon muna. Lisää margariini, sokerit ja jauhot, joihin on yhdistetty sooda. Sekoita taikina.
  3. Levitä puolukat taikinan pinnalle.
  4. Sulata voi ja sekoita joukkoon hiutaleet sekä sokeri. Ripottele seos puolukoille.
  5. Paista uunin alaosassa noin 30 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
  6. Tarjoa piiraan kanssa vaniljakastiketta.

Katso nämä ihanat mustikkaherkut

Kakkutaituri ja bloggaaja Taru Vihavainen näyttää videolla, miten täytekakku koristellaan kultaisilla "paljeteilla". Hän näyttää myös, miten sokerimassasta tehdään ruusu kakun päälle. Katso alta myös tarkat ohjeet.

Näin teet kultapaljettikoristelun:

  1. Lusikoi koristelugeeliä (Piping gel) lautaselle. Sivele pullasudilla tasaisesti ympäri kakkua.
  2. Levitä confettiströsselit kakun pintaan ja paina ne varovasti kiinni. Anna kuivua hetki.
  3. Sekoita kirkas, vahva alkoholi ja tomuväri keskenään sopivan paksuiseksi ”maaliksi”.
  4. Töpötä maalia kakkuun ensin suurella siveltimellä ja lopuksi pienemmällä. Käy koko kakku läpi huolellisesti.

Näin teet ruusut sokerimassasta:

  1. Jaa sokerimassa samankokoisiksi palloiksi. Tee yhdestä pallosta pisaran muotoinen.
  2. Valmista terälehti litistämällä pallo leivinpaperin välissä. Ohenna toinen reuna lusikalla.
  3. Käännä terälehti pisaran ympärille. Jätä ohut reuna ylöspäin, jotta voit taittaa sitä.
  4. Asettele terälehdet limittäin, niin saat ruusuun toivottua muotoa.
  5. Maalaa halutessasi ruusun terälehtien reunat kultavärillä kapealla siveltimellä.

Viimeistely:

Viimeistele kakku töpöttämällä tomuväri-jauhetta joka puolelle kakkua.

Asettele ruusut kakun päälle.