Lukijoiden parhaat reseptit:

Ruokaisa lohikukko käy sellaisenaan koko ateriasta.

”Näin vanhemmiten lapsuudesta tutut tuoksut ja maut heräilevät taas ajatuksiin. Tekee mieli kokeilla vanhoja lempiruokia,kuten edessäni olevaa lanttukukkoa. Kainuun kalakukko on avokukko ilman lihaa. Siinä käytetään haukea, ahventa, muikkua tai siikaa. Lapsuuteni kalakukko palasi ruokapöytääni kirjolohen yleistyttyä, uudenlaisella täytteellä kylläkin. Ruokaisa lohikukko käy sellaisenaan maitolasillisen kanssa koko ateriasta.”
Ritva Laine, Kangasala

noin 1 kg kirjolohifileetä
1–2 tl merisuolaa

Taikina:
1 ½ dl lämmintä vettä
2 tl tuorehiivaa
1 ½ dl piimää
1 tl suolaa
1 ½ dl kaurahiutaleita
2 ½ dl ruisjauhoja
1 ½ dl ohrajauhoja
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ rkl sulatettua voita

Lisäksi:
1 rkl sulatettua voita
1 rkl lämmintä vettä
 

  • Suomusta tai poista fileestä nahka, nypi ruodot. Hiero suola lohen pintaan. Suojaa filee tuorekelmulla ja pane jääkaappiin suolautumaan taikinan valmistuksen ajaksi.
  • Liuota hiiva lämpimään (+40° C) veteen. Lisää piimä, suola ja kaurahiutaleet. Anna taikinan turvota 10 minuuttia.Lisää jauhot, laji kerrallaan. Alusta taikina kimmoisaksi. Vaivaa lopuksi joukkoon sulatettu voi.
  • Kohota taikina leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi,noin tunnin ajan. Pane uuni kuumenemaan 250 asteeseen.Kauli taikina jauhotetulla työpöydällä kauttaaltaan noin 4 cm lohifileetä suuremmaksi levyksi.
  • Nosta taikina kaulimen avulla leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Nosta lohifilee taikinan keskelle. Pyyhi pois ylimääräinen suola. Taittele taikinan reunat fileen päälle niin, että lohen keskusta jää näkyville. Nypi taikinan reunaan sormin aaltokuvio.
  • Paista lohikukkoa ensin 10 minuuttia 250-asteisen uunin ylätasossa. Laske lämpötila 200 asteeseen,pane kukko uunin alatasoon ja paista vielä noin 30 minuuttia.Sekoita sulatettu voi ja vesi.
  • Voitele kuuman lohikukon reunat voivesiseoksella.