Lukijoiden parhaat reseptit:

Ruokaisa lohikukko käy sellaisenaan koko ateriasta.

”Näin vanhemmiten lapsuudesta tutut tuoksut ja maut heräilevät taas ajatuksiin. Tekee mieli kokeilla vanhoja lempiruokia,kuten edessäni olevaa lanttukukkoa. Kainuun kalakukko on avokukko ilman lihaa. Siinä käytetään haukea, ahventa, muikkua tai siikaa. Lapsuuteni kalakukko palasi ruokapöytääni kirjolohen yleistyttyä, uudenlaisella täytteellä kylläkin. Ruokaisa lohikukko käy sellaisenaan maitolasillisen kanssa koko ateriasta.”
Ritva Laine, Kangasala

noin 1 kg kirjolohifileetä
1–2 tl merisuolaa

Taikina:
1 ½ dl lämmintä vettä
2 tl tuorehiivaa
1 ½ dl piimää
1 tl suolaa
1 ½ dl kaurahiutaleita
2 ½ dl ruisjauhoja
1 ½ dl ohrajauhoja
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ rkl sulatettua voita

Lisäksi:
1 rkl sulatettua voita
1 rkl lämmintä vettä
 

  • Suomusta tai poista fileestä nahka, nypi ruodot. Hiero suola lohen pintaan. Suojaa filee tuorekelmulla ja pane jääkaappiin suolautumaan taikinan valmistuksen ajaksi.
  • Liuota hiiva lämpimään (+40° C) veteen. Lisää piimä, suola ja kaurahiutaleet. Anna taikinan turvota 10 minuuttia.Lisää jauhot, laji kerrallaan. Alusta taikina kimmoisaksi. Vaivaa lopuksi joukkoon sulatettu voi.
  • Kohota taikina leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi,noin tunnin ajan. Pane uuni kuumenemaan 250 asteeseen.Kauli taikina jauhotetulla työpöydällä kauttaaltaan noin 4 cm lohifileetä suuremmaksi levyksi.
  • Nosta taikina kaulimen avulla leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Nosta lohifilee taikinan keskelle. Pyyhi pois ylimääräinen suola. Taittele taikinan reunat fileen päälle niin, että lohen keskusta jää näkyville. Nypi taikinan reunaan sormin aaltokuvio.
  • Paista lohikukkoa ensin 10 minuuttia 250-asteisen uunin ylätasossa. Laske lämpötila 200 asteeseen,pane kukko uunin alatasoon ja paista vielä noin 30 minuuttia.Sekoita sulatettu voi ja vesi.
  • Voitele kuuman lohikukon reunat voivesiseoksella.

Pystyyn asetellut piparit tuovat näyttävyyttä matalaan kakkuun.

Piparijuustokakku

12 annosta

Pohja

200 g piparkakkuja
100 g voita

Täyte

400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
1 prk sokeroitua kondensoitua maitoa
½ dl (paahdettuja) kookoshiutaleita
2 tl piparkakkumaustetta
3–4 liivatelehteä
1 rkl appelsiinimehua

Päälle

Piparkakkuja, kookoslastuja, kinuskikastiketta, ananaskirsikoita

  1. Keitä toffeeta kondensoidusta maidosta. Laita purkki avaamattomana suureen vedellä täytettyyn kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 1,5 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa, jotta tölkki pysyy veden alla. Anna tölkin jäähtyä ennen avaamista.
  2. Murskaa piparkakut kaulimen avulla muovipussissa tai tehosekoittimessa. Sekoita joukkoon sulatettu voi ja painele seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Siirrä vuoka jääkaappiin.
  3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto, toffee, kookoshiutaleet ja piparkakkumauste. Sekoita tasaiseksi.
  4. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Liuota kuiviksi puristellut liivatteet kuumennettuun mehutilkkaan ja kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon. Kumoa seos vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Irrota kakku vuuasta ja koristele.

Vinkki! Voit korvata puolet tuorejuustosta esimerkiksi maitorahkalla tai turkkilaisella jogurtilla. Käytä silloin 4 liivatelehteä.

Mehevä minttusuklaakakku on yllättävän helppo: sekoita vain kaikki aineet keskenään!

After eight -suklaakakku

12 palaa

6 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 dl ruokosokeria
1,5 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
4 kananmunaa
1,5 dl kuohukermaa
0,5 dl turkkilaista jogurttia tai bulgarianjogurttia
2 dl lämmintä vettä
0,5 dl rypsiöljyä

Väliin

100 g After Eight -minttusuklaata

Kuorrutus

300 g After Eight -minttusuklaata
½ dl kuohukermaa

Päälle

250 g vaaleansinistä sokerimassaa
Polka-karkkeja

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää kananmunat yksitellen. Kaada nesteet joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  2. Kaada puolet taikinasta voideltuun, korppujauhotettuun 1,5 litran leipävuokaan. Asettele päälle After Eight -suklaita ja kaada lopputaikina vuokaan. Kypsennä 180-asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Taikina saa jäädä keskeltä hieman kosteaksi.
  3. Anna kakun jäähtyä. Kumoa ja tasoita tarvittaessa pinta. Halkaise kakku.
  4. Valmista kuorrutus. Sulata suklaa kerman kanssa kattilassa miedolla lämmöllä. Levitä puolet kuorrutteesta kakun väliin, loput päälle ja reunoille. Jäähdytä jääkaapissa.
  5. Kauli sokerimassa tomusokeroidulla alustalla ja nosta kaulimen avulla kakun päälle. Siisti reunat. Koristele kakku Polka-karkeilla.

Vinkki! Jos et halua käyttää sokerimassaa, voit siivilöidä kakun päälle tomusokeria ja koristella sen pelkillä Polka-karkeilla.