Saisiko olla raikkaan hapanta ruisleipää? Leivo perinteinen limppu tai reikäleipä omassa kotiuunissasi.

Juureen tehty ruisleipä

Tämä resepti ei ole nopea, mutta se on äärettömän herkullinen. Ruisleivän teko alkaa juuren valmistamisesta. 

Juuri

pala (10 g) hapanleipää
3 dl vettä
2 dl ruisjauhoja

 1. Leikkaa leipäviipaleesta kuoret pois. Murenna leipäpala kulhoon. Lisää haalea vesi ja sekoita joukkoon ruisjauhoja vellimäiseksi seokseksi. Anna seoksen seistä 25–30 asteessa 2–3 vuorokautta.
 2. Lisää juureen pari kertaa vuorokaudessa tilkka lämmintä vettä ja ripaus jauhoja. Valmis juuri kuplii voimakkaasti ja tuoksuu happamalle.
 3. Seuraavaa leivontakertaa varten taikinajuurta kannattaa ottaa talteen ennen taikinan alustamista. Juuri tekeytyy paremmaksi leivontakertojen myötä.

Leivän leipominen

2 limppua tai 4 reikäleipää

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

9 dl haaleaa vettä
1 dl taikinajuurta 
noin 2 kg ruisjauhoja
2–3 tl suolaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. päivä:

 1. Varaa riittävän iso astia. Sekoita kädenlämpöiseen veteen leivän juuri ja vatkaa sekaan ruisjauhoja niin paljon, että syntyy sakea velli.
 2. Peitä astia leivinliinalla. Jätä astia lämpimään, mieluiten 25–30-asteiseen vedottomaan paikkaan käymään 1–2 vuorokaudeksi.
 3. Sekoita juurta käymisen aikana ­muutaman kerran ja lisää samalla ­hieman ruisjauhoja.

2. (tai 3.) päivä:

 1. Ota talteen noin 2 dl juurta ja laita ­se jääkaappiin tai pakastimeen odottamaan seuraavaa leivontakertaa.
 2. Lisää kulhoon jääneeseen taikina­juureen suola ja alusta ruisjauhoilla sen verran, että taikinasta tulee sopivan kiinteää. Monen mielestä leivästä tulee sitä maukkaampaa, mitä ­löysemmäksi taikinan jättää. Jauhojen määrä riippuu niiden laadusta ja ­siitä, miten ne turpoavat. 
 3. Lisää jauhoja vähän kerrallaan niin, että alustat taikinaa aina välillä. Löysältä vaikuttava taikina saattaa muutamassa minuutissa turvota riittävän kovaksi. Alusta, kunnes taikina alkaa irrota astian reunoista ja käsistä. Ihan kokonaan taikina ei irtoa, sillä rukiissa ei ole sitkoa.
 4. Tasoita taikinan pinta ja paina siihen kämmensyrjällä risti. Jätä taikina peitettynä vedottomaan paikkaan kohoa­maan vielä noin 1–2 tunniksi. Lämpö edistää nousemista. Kun taikina on noussut leipomiseen sopivaksi, risti­kuvio hälvenee tai häviää.
 5. Nosta taikina ruisjauhoilla jauhotetulle leivinalustalle. Hyvin kohonnut taikina on kuohkeaa, pehmeää ja ”sienimäistä”. Pidä riittävästi jauhoja saatavilla leivonnan ajan. Leivo taikina pyöreiksi, kartiomaisiksi limpuiksi tai tee reikäleipiä.
 6. Siirrä leivät uunipelleille. Aseta kaksi limppua tai reikäleipää pellille kulmittain, jotta leiville jää tilaa laajeta. Anna leipien kohota noin tunnin verran leivin­liinalla peitettynä. Hyvin kohonnut limppu repeilee kauniin pitsimäisesti ja leivät madaltuvat ja leviävät.
 7. Pistele leivät ennen paistamista.

Paistaminen sähköuunissa:

 1. Paista limput 225–250-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia ja alenna lämpötila 180–190 asteeseen. Jatka paistamista vielä noin 40 minuuttia. Lämpötilat ovat ­ohjeellisia ja riippuvat uunista.
 2. Paista ohuet reikäleivät 225–250-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia.
 3. Leivät ovat kypsiä, kun ne kumisevat pohjasta koputeltaessa. Anna leipien jäähtyä leivinliinoihin käärittynä.

Ruisleivän ohje: Helena Velin, Maa- ja kotitalousnaiset

Sisältö jatkuu mainoksen alla