Pohjois-Karjala on piirakoiden aarreaitta. Peruna­pohjaisen vatruskan juuret juontavat Ilomantsiin.
Piiraan sydämessä maistuvat perinteisen riisin lisäksi ohra, loimulohi ja mausteinen lihatäyte.

Vatruskat

35–40 kpl

Taikina
2 kg jauhoisia perunoita
2 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
1 ½ tl suolaa
25 g voita

Voiteluun
50 g voita

  • Keitä perunat kypsiksi kuorineen. Kuori perunat ja soseuta tasaiseksi survokseksi. Lisää jäähtyneen survoksen joukkoon jauhot ja suola.
  • Vaivaa taikina käsin tasaiseksi massaksi.
  • Kaada taikina leivinpöydälle, jaa kahtia ja leivo paloista kaksi pötkylää reilusti jauhoja apuna käyttäen. Leikkaa pötköt palasiksi. Taputtele tai ajele palat jauhojen ja pulikan avulla noin 10 senttiä halkaisijaltaan oleviksi kuoriksi.
  • Lisää kuorten toiselle puoliskolle lusikallinen täytettä ja taita vatruskat puolikuun muotoon.
  • Painele reunat kiinni ja tasoita reuna lasin avulla pyöräyttäen.
  • Paista 250-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia eli kunnes pinta saa kauniin sävyn.
  • Voitele vatruskat voisulalla ja tarjoa lämpiminä sellaisenaan tai munavoin kanssa.

Riisi- tai ohratäyte

7 ½ dl vettä
1 tl suolaa
3 dl puuroriisiä
50 g voita

  • Keitä riisiä suolalla maustetussa vedessä noin 10 minuuttia. Lisää voi ja jätä hautumaan ilman kantta, kunnes vesi on haihtunut ja riisi on hieman irtonaista.
  • Vinkki! Kokeile rikot­tua ohraa riisin tilalla. Tarkista keittoaika paketin kyljestä.

Loimulohitäyte

4 dl vettä
1 ½ dl puuroriisiä
½ tl suolaa
350 g loimulohta
¾ dl ruohosipulia, tilliä tai höyrytettyä pinaattia
1 tl raastettua sitruunan kuorta
25 g voita
½ tl rouhittua valkopippuria
½ tl suolaa

  • Keitä riisiä suolalla maustetussa vedessä noin 20 minuuttia. Jäähdytä riisi. Lisää joukkoon paloiteltu lohi, silputtu ruohosipuli, hyvin pestyn sitruunan raastettu kuori ja muut aineet.

Mausteinen jauhelihatäyte

4 dl vettä
1 ½ dl puuroriisiä
½ tl suolaa
½ rkl rypsiöljyä
300 g sikanautajauhelihaa
2 valkosipulin kynttä
1 ½ tl juustokuminaa
2–4 tl keltaista currytahnaa
½ limetin mehu
1 rkl tummaa siirappia
1 tl suolaa
ruukku korianteria

  • Keitä riisiä suolalla maustetussa vedessä noin 20 minuuttia.
  • Ruskista liha paistinpannulla.
  • Lisää joukkoon hienonnettu valko­sipuli, juustokumina ja currytahna. Lisää lihan kypsyttyä limetin mehu, siirappi, suola ja hienonnettu korianteri. Sekoita liha riisin joukkoon.

Kakkutaituri ja bloggaaja Taru Vihavainen näyttää videolla, miten täytekakku koristellaan kultaisilla "paljeteilla". Hän näyttää myös, miten sokerimassasta tehdään ruusu kakun päälle. Katso alta myös tarkat ohjeet.

Näin teet kultapaljettikoristelun:

  1. Lusikoi koristelugeeliä (Piping gel) lautaselle. Sivele pullasudilla tasaisesti ympäri kakkua.
  2. Levitä confettiströsselit kakun pintaan ja paina ne varovasti kiinni. Anna kuivua hetki.
  3. Sekoita kirkas, vahva alkoholi ja tomuväri keskenään sopivan paksuiseksi ”maaliksi”.
  4. Töpötä maalia kakkuun ensin suurella siveltimellä ja lopuksi pienemmällä. Käy koko kakku läpi huolellisesti.

Näin teet ruusut sokerimassasta:

  1. Jaa sokerimassa samankokoisiksi palloiksi. Tee yhdestä pallosta pisaran muotoinen.
  2. Valmista terälehti litistämällä pallo leivinpaperin välissä. Ohenna toinen reuna lusikalla.
  3. Käännä terälehti pisaran ympärille. Jätä ohut reuna ylöspäin, jotta voit taittaa sitä.
  4. Asettele terälehdet limittäin, niin saat ruusuun toivottua muotoa.
  5. Maalaa halutessasi ruusun terälehtien reunat kultavärillä kapealla siveltimellä.

Viimeistely:

Viimeistele kakku töpöttämällä tomuväri-jauhetta joka puolelle kakkua.

Asettele ruusut kakun päälle.

Maailman parhaat korvapuustit tehdään juureen. ET:n toimittaja sai tämän ohjeen hyppysiinsä 25 vuotta sitten ja se on sittemmin hioutunut täydelliseksi.

"Sain maailman parhaan pullaohjeen 25 vuotta sitten. Se hioutui täydelliseksi, kun tein vapaaehtoistyötä SPR:n nuorten turvatalolla, missä leivoin pullaa pakkaset täyteen.

Täydellisyyteen saattaa vaikuttaa se, että lisään taikinaan sokeria, rasvaa ja kardemummaa aina hiukan enemmän kuin ohjeessa lukee. Sama pätee puustien täytteeseen: mitä huolellisemmin malttaa levittää voin (tai margariinin) tasaisesti koko pullalevylle ja mitä reilummalla kädellä ripsottelee sokeria ja kanelia, sitä parempia puusteja saa."

– Ilja Ojala, ET:n toimittaja

Maailman parhaat korvapuustit

Juuri

5 dl lämmintä maitoa
1 hiiva (50 g)
4 dl vehnäjauhoa

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää jauhot, sekoita.
  2. Anna tekeytyä noin puoli tuntia liinan alla lämpimässä paikassa, esimerkiksi uunissa, jossa on valo päällä. 

Taikina

1 muna
1,5 dl sokeria
3-4 tl kardemummaa
150 g sulatettua voita tai margariinia
7-8 dl vehnäjauhoja

Lisäksi

noin 100 g pehmentynyttä voita tai margariinia
kanelia
sokeria
1 muna

  1. Lisää juuren joukkoon muna, sokeri ja rasva sekoittaen puuhaarukalla. Rasvaa ja sokeria voi mitata vähän reilummalla mitalla.
  2. Lisää vehnäjauhot erissä sekoittaen. Taikina saa olla ennemmin löysä kuin liian jämäkkä. 
  3. Kohota suljetussa uunissa liinalla peitettynä puolisen tuntia. 
  4. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli ensimmäinen osa suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä päälle puolet rasvasta, sokeria ja runsaasti kanelia. 
  5. Kääri levy tiukaksi rullaksi pitkältä sivulta aloittaen. Leikkaa rulla mielesi mukaan joko suoriksi tai hieman kolmionmuotoisiksi paloiksi.
  6. Nosta palat leivinpaperin päälle uunipellille niin, että leikkaussivut osoittavat sivuille. Jos leikkasit pullat kolmionmuotoisiksi, aseta "kärkiosa" ylöspäin.
  7. Paina sormella pullien pintaa keskeltä niin, että puustin poimut aukeavat sivuille.
  8. Kohota liinan alla vähintään 15 minuuttia.
  9. Kauli sillä välin toinen taikinapuolisko, täytä ja tee kuten edellisen kanssa.
  10. Voitele puustit kananmunalla ja ripottele halutessasi päälle raesokeria. Paista korvapuusteja uunin keskitasolla 225 asteessa noin 13 minuuttia. 
  11. Anna jäähtyä hetken ja nauti esimerkiksi maitolasillisen tai kaakaon kera.

Vinkkejä!

  • Puusteista saa tehdä juuri sen kokoisia kuin haluaa. Tiedetäänpä tapaus, jossa suuria pullia rakastava puoliso kyllästyi liian pieniin pulliin ja tarttui itse kaulimeen. Ohjeessa mainittujen 30 korvapuustin sijaan puoliso sai samasta ohjeesta aikaan yhdeksän (9) kappaletta mammuttipullia. 
  • Jos haluat oikaista, voit leipoa puustien sijaan kanelikierteitä. Kauli taikina ja levitä täytteet. Taita levy kahtia niin, että täyte jää sisäpuolelle. Leikkaa levystä noin 2 cm leveitä suikaleita. Kieritä suikaleita päistä eri suuntiin kierteelle ja pyöräytä kauniin muotoiseksi pullaksi. Kohota ja toimi kuten korvapuustien kanssa. 
  • Karamellimaista makua saat, kun lisäät täytteeseen fariinisokeria.