Pohjois-Karjala on piirakoiden aarreaitta. Peruna­pohjaisen vatruskan juuret juontavat Ilomantsiin.
Piiraan sydämessä maistuvat perinteisen riisin lisäksi ohra, loimulohi ja mausteinen lihatäyte.

Vatruskat

35–40 kpl

Taikina
2 kg jauhoisia perunoita
2 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
1 ½ tl suolaa
25 g voita

Voiteluun
50 g voita

  • Keitä perunat kypsiksi kuorineen. Kuori perunat ja soseuta tasaiseksi survokseksi. Lisää jäähtyneen survoksen joukkoon jauhot ja suola.
  • Vaivaa taikina käsin tasaiseksi massaksi.
  • Kaada taikina leivinpöydälle, jaa kahtia ja leivo paloista kaksi pötkylää reilusti jauhoja apuna käyttäen. Leikkaa pötköt palasiksi. Taputtele tai ajele palat jauhojen ja pulikan avulla noin 10 senttiä halkaisijaltaan oleviksi kuoriksi.
  • Lisää kuorten toiselle puoliskolle lusikallinen täytettä ja taita vatruskat puolikuun muotoon.
  • Painele reunat kiinni ja tasoita reuna lasin avulla pyöräyttäen.
  • Paista 250-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia eli kunnes pinta saa kauniin sävyn.
  • Voitele vatruskat voisulalla ja tarjoa lämpiminä sellaisenaan tai munavoin kanssa.

Riisi- tai ohratäyte

7 ½ dl vettä
1 tl suolaa
3 dl puuroriisiä
50 g voita

  • Keitä riisiä suolalla maustetussa vedessä noin 10 minuuttia. Lisää voi ja jätä hautumaan ilman kantta, kunnes vesi on haihtunut ja riisi on hieman irtonaista.
  • Vinkki! Kokeile rikot­tua ohraa riisin tilalla. Tarkista keittoaika paketin kyljestä.

Loimulohitäyte

4 dl vettä
1 ½ dl puuroriisiä
½ tl suolaa
350 g loimulohta
¾ dl ruohosipulia, tilliä tai höyrytettyä pinaattia
1 tl raastettua sitruunan kuorta
25 g voita
½ tl rouhittua valkopippuria
½ tl suolaa

  • Keitä riisiä suolalla maustetussa vedessä noin 20 minuuttia. Jäähdytä riisi. Lisää joukkoon paloiteltu lohi, silputtu ruohosipuli, hyvin pestyn sitruunan raastettu kuori ja muut aineet.

Mausteinen jauhelihatäyte

4 dl vettä
1 ½ dl puuroriisiä
½ tl suolaa
½ rkl rypsiöljyä
300 g sikanautajauhelihaa
2 valkosipulin kynttä
1 ½ tl juustokuminaa
2–4 tl keltaista currytahnaa
½ limetin mehu
1 rkl tummaa siirappia
1 tl suolaa
ruukku korianteria

  • Keitä riisiä suolalla maustetussa vedessä noin 20 minuuttia.
  • Ruskista liha paistinpannulla.
  • Lisää joukkoon hienonnettu valko­sipuli, juustokumina ja currytahna. Lisää lihan kypsyttyä limetin mehu, siirappi, suola ja hienonnettu korianteri. Sekoita liha riisin joukkoon.

Puolukkapiiras saa pinnalleen rapean murupäällisen ja koko komeus nautitaan vaniljakastikkeen kera.

Pohja
1 dl piimää
1 muna
¾ dl juoksevaa margariinia
1 ½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa

Päälle
4–5 dl pakastepuolukoita

Muruseos
50 g voita
1 dl kaura- tai ruishiutaleita
½ dl sokeria

Tarjoiluun
vaniljakastiketta

  1. Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Voitele halkaisijaltaan 28 sentin piirasvuoka.
  2. Vatkaa piimän joukkoon muna. Lisää margariini, sokerit ja jauhot, joihin on yhdistetty sooda. Sekoita taikina.
  3. Levitä puolukat taikinan pinnalle.
  4. Sulata voi ja sekoita joukkoon hiutaleet sekä sokeri. Ripottele seos puolukoille.
  5. Paista uunin alaosassa noin 30 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
  6. Tarjoa piiraan kanssa vaniljakastiketta.

Katso nämä ihanat mustikkaherkut

Kakkutaituri ja bloggaaja Taru Vihavainen näyttää videolla, miten täytekakku koristellaan kultaisilla "paljeteilla". Hän näyttää myös, miten sokerimassasta tehdään ruusu kakun päälle. Katso alta myös tarkat ohjeet.

Näin teet kultapaljettikoristelun:

  1. Lusikoi koristelugeeliä (Piping gel) lautaselle. Sivele pullasudilla tasaisesti ympäri kakkua.
  2. Levitä confettiströsselit kakun pintaan ja paina ne varovasti kiinni. Anna kuivua hetki.
  3. Sekoita kirkas, vahva alkoholi ja tomuväri keskenään sopivan paksuiseksi ”maaliksi”.
  4. Töpötä maalia kakkuun ensin suurella siveltimellä ja lopuksi pienemmällä. Käy koko kakku läpi huolellisesti.

Näin teet ruusut sokerimassasta:

  1. Jaa sokerimassa samankokoisiksi palloiksi. Tee yhdestä pallosta pisaran muotoinen.
  2. Valmista terälehti litistämällä pallo leivinpaperin välissä. Ohenna toinen reuna lusikalla.
  3. Käännä terälehti pisaran ympärille. Jätä ohut reuna ylöspäin, jotta voit taittaa sitä.
  4. Asettele terälehdet limittäin, niin saat ruusuun toivottua muotoa.
  5. Maalaa halutessasi ruusun terälehtien reunat kultavärillä kapealla siveltimellä.

Viimeistely:

Viimeistele kakku töpöttämällä tomuväri-jauhetta joka puolelle kakkua.

Asettele ruusut kakun päälle.