Tässäpä ranskalainen leivonnaisklassikko, jotka kannattaa kokeilla! Keikauskakku Tarte Tatin valmistetaan uunissa paistinpannussa.

8–10 palaa

Pohja:
125 g voita
1 dl ruokosokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
¾ dl mantelijauhetta
½ tl suolaa

Täyte:
4 reilun kokoista hapokasta omenaa
1 dl ruokosokeria
50 g voita
(1 ½ rkl konjakkia)

Tarjoiluun:
Vaniljajäätelöä tai vaniljasokerilla maustettua kuohukermaa

Lisäksi:
valurautainen paistinpannu

  • Sekoita pehmeään voihin sokeri ja muna. Lisää vehnäjauhot, mantelijauhe ja ripaus suolaa. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Muodosta taikinasta pallo. Nosta taikina jääkaappiin kovettumaan vähintään puoleksi tunniksi.
  • Valmista sillä aikaa täyte. Leikkaa pestyt omenat reiluiksi lohkoiksi ja poista siemenkodat.
  • Lisää sokeri ja voi valurautapannulle. Anna seoksen sulaa ja paahtua kauniin kullanruskeaksi liedellä noin 5 minuuttia. Varo ettei seos pala.
  • Nosta paistinpannu liedeltä. Asettele omenalohkot voi-sokerisulaan ja lorauta halutessasi päälle konjakkia.
  • Kauli jääkaappikylmä taikina jauhotetun pöydän päällä pyöreäksi ja nosta se omenien päälle kanneksi. Painele reunat tiiviiksi. Jos taikinaa jää yli, vahvista sillä tortun reunat. Pistele taikinakanteen muutamia reikiä.
  • Paista piirasta 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
  • Irrota reunat heti uunista oton jälkeen veitsellä ja kumoa torttu tarjoiluastiaan.
  • Tarjoa lämpimänä vaniljajäätelön tai vaniljasokerilla maustetun vaahdotetun kuohukerman kanssa.

Mehevä minttusuklaakakku on yllättävän helppo: sekoita vain kaikki aineet keskenään!

After eight -suklaakakku

12 palaa

6 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 dl ruokosokeria
1,5 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
4 kananmunaa
1,5 dl kuohukermaa
0,5 dl turkkilaista jogurttia tai bulgarianjogurttia
2 dl lämmintä vettä
0,5 dl rypsiöljyä

Väliin

100 g After Eight -minttusuklaata

Kuorrutus

300 g After Eight -minttusuklaata
½ dl kuohukermaa

Päälle

250 g vaaleansinistä sokerimassaa
Polka-karkkeja

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää kananmunat yksitellen. Kaada nesteet joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  2. Kaada puolet taikinasta voideltuun, korppujauhotettuun 1,5 litran leipävuokaan. Asettele päälle After Eight -suklaita ja kaada lopputaikina vuokaan. Kypsennä 180-asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Taikina saa jäädä keskeltä hieman kosteaksi.
  3. Anna kakun jäähtyä. Kumoa ja tasoita tarvittaessa pinta. Halkaise kakku.
  4. Valmista kuorrutus. Sulata suklaa kerman kanssa kattilassa miedolla lämmöllä. Levitä puolet kuorrutteesta kakun väliin, loput päälle ja reunoille. Jäähdytä jääkaapissa.
  5. Kauli sokerimassa tomusokeroidulla alustalla ja nosta kaulimen avulla kakun päälle. Siisti reunat. Koristele kakku Polka-karkeilla.

Vinkki! Jos et halua käyttää sokerimassaa, voit siivilöidä kakun päälle tomusokeria ja koristella sen pelkillä Polka-karkeilla. 

Puolukkapiiras saa pinnalleen rapean murupäällisen ja koko komeus nautitaan vaniljakastikkeen kera.

Pohja
1 dl piimää
1 muna
¾ dl juoksevaa margariinia
1 ½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa

Päälle
4–5 dl pakastepuolukoita

Muruseos
50 g voita
1 dl kaura- tai ruishiutaleita
½ dl sokeria

Tarjoiluun
vaniljakastiketta

  1. Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Voitele halkaisijaltaan 28 sentin piirasvuoka.
  2. Vatkaa piimän joukkoon muna. Lisää margariini, sokerit ja jauhot, joihin on yhdistetty sooda. Sekoita taikina.
  3. Levitä puolukat taikinan pinnalle.
  4. Sulata voi ja sekoita joukkoon hiutaleet sekä sokeri. Ripottele seos puolukoille.
  5. Paista uunin alaosassa noin 30 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
  6. Tarjoa piiraan kanssa vaniljakastiketta.

Katso nämä ihanat mustikkaherkut