Valtioneuvos Riitta Uosukainen on maanläheisten makujen ystävä. Kokeile, miltä maistuvat Riitan kanttarellisnapsi tai puhemiehen kakku. Katso myös kuvat, miten Riitta meikattiin ET:n kanteen!

Riitta Uosukainen ja miehensä Topi suosivat kotimaisia raaka-aineita. He kalastavat, marjastavat ja sienestävät ahkerasti.

Puhemiehen paketti kahdelle

6 ahvenfileetä
puoli purjoa
puoli kesäkurpitsaa
voita
suolaa, valkopippuria
pieni rasia maustamatonta tuorejuustoa
100 g kylmäsavustettua kirjolohta
sitruunamehua
tuoretta kirveliä, ruohosipulia tai tilliä alumiinifoliota paketoimiseen

1. Repäise foliosta kaksi kunnon palasta pakettia varten. Voitele folio voilla.
2. Lado kumpaankin folioon ahvenfileet, suolaa ja kevyesti pippuria.
3. Paloittele kesäkurpitsa ja purjo. Hauduta niitä pannulla voissa.  Levitä seos ahvenfileiden päälle.
4. Jaa tuorejuusto kahtia ja lisää pakettiin, sitten paloiteltu kylmäsavulohi, yrtit ja loraus sitruunamehua.
5. Sulje paketit ja hauduta kypsäksi uunissa 225 asteessa noin puoli tuntia.

Marinoidut punasipulit

2 punasipulia
1 rkl punaviinietikkaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
mustapippuria
3 rkl rypsiöljyä
1. Kuori punasipulit ja leikkaa pieniksi kuutioiksi.
2. Yhdistä muiden ainesten kanssa ja anna vetäytyä jääkaapissa tunnin verran. Tarjoa blinien kanssa.

Kaskinauriskeitto

1 kg kaskinauriita 
2 perunaa 
2 porkkanaa 
1 sipuli 
1,5 l kasvislientä 
0,5 tl suolaa 
0,25 tl mustapippuria 
2 dl kuohukermaa
3 rkl hienonnettuna persiljaa 
vähän hunajaa

1. Kuori ja paloittele kasvikset ja keitä ne pehmeiksi kasvisliemessä.
2. Valuta liemi pois mutta säästä se.
3. Soseuta kasvikset ja lisää kerma ja sopiva määrä kuumaa kasvislientä.
4. Lisää mausteet ja hunaja, ja tarkista maku.

Blinit

10 annosta
20 g hiivaa
4 dl maitoa
1 tlk (2 dl) kermaviiliä
1 dl tattarijauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
1 tl suolaa
30 g sulatettua voita

Lisäksi
muikun tai kirjolohen mätiä
smetanaa
punasipulia
mustapippuria

1. Liuota hiiva pieneen määrään maitoa.
2. Lämmitä loppu maito ja kermaviili kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen maito-hiivaseos.
3.Vatkaa sekaan tattari- ja vehnäjauhot. Anna seoksen käydä lämpimässä paikassa noin kolme tuntia.
4. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vaahdota valkuaiset.
5. Lisää blinitaikinaan keltuaiset, suola, voisula ja valkuaisvaahto.
6. Paista taikinasta voissa blinejä. Taikinasta tulee kymmenkunta halkaisijaltaan noin 10 senttimetrin bliniä.
7. Tarjoa blinit kuumina mädin, sipulisilpun ja smetanan kanssa.

Kantarellisnapsi

½ l maustamatonta viinaa
1 dl kantarellimurskaa
2 palaa sokeria

1. Silppua kantarellit ja aseta ne kannelliseen tölkkiin. Kaada päälle viina ja lisää sokeri.
2. Anna maustua huoneenlämmössä kaksi vuorokautta.
3. Siivilöi juoma ja suodata se kahvinsuodattimessa, niin saat kirkkaan, hennonkeltaisen, jännittävällä tavalla kantarellinmakuisen snapsin.

Puhemiehen kakku

2 munaa
4 dl fariinisokeria
1 tl kanelia
1 tl neilikkaa
2 tl kardemummaa
100 g voita tai leivonta-
margariinia
2 dl kermaviiliä
4 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ tl soodaa
1 dl rusinoita tai kuivattuja
hedelmiä paloina

1. Voitele vuoka. Jauhota se korppujauhoilla ja mantelilastuilla.
2. Sulata rasva.
3. Vatkaa munat ja fariinisokeri kevyesti. Lisää joukkoon sula rasva.
4. Yhdistä seokseen jauhot, mausteet, sooda, jauhotetut
rusinat ja kermaviili.
5. Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa 50–60 minuuttia.

Riitta Uosukainen

  • Syntynyt 1942 Jääskessä, o.s. Vainikka. Asuu Imatralla ja Helsingissä.
  • Toiminut äidinkielenopettajana, kokoomuksen kansanedustajana, opetusministerinä ja eduskunnan puhemiehenä. Valtioneuvos 2004.
  • Puoliso Toivo Uosukainen, yksi lapsi ja yksi lapsenlapsi.

Näin tehtiin Riitasta kansikuva

Ripsiväriä, luomiväriä ja rajausta silmiin.

Peitepuikolla pienet ihon virheet piiloon. Kamera ja valot ovat armottomia!

Upea lopputulos:

Puolukkapiiras saa pinnalleen rapean murupäällisen ja koko komeus nautitaan vaniljakastikkeen kera.

Pohja
1 dl piimää
1 muna
¾ dl juoksevaa margariinia
1 ½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa

Päälle
4–5 dl pakastepuolukoita

Muruseos
50 g voita
1 dl kaura- tai ruishiutaleita
½ dl sokeria

Tarjoiluun
vaniljakastiketta

  1. Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Voitele halkaisijaltaan 28 sentin piirasvuoka.
  2. Vatkaa piimän joukkoon muna. Lisää margariini, sokerit ja jauhot, joihin on yhdistetty sooda. Sekoita taikina.
  3. Levitä puolukat taikinan pinnalle.
  4. Sulata voi ja sekoita joukkoon hiutaleet sekä sokeri. Ripottele seos puolukoille.
  5. Paista uunin alaosassa noin 30 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
  6. Tarjoa piiraan kanssa vaniljakastiketta.

Katso nämä ihanat mustikkaherkut

Kakkutaituri ja bloggaaja Taru Vihavainen näyttää videolla, miten täytekakku koristellaan kultaisilla "paljeteilla". Hän näyttää myös, miten sokerimassasta tehdään ruusu kakun päälle. Katso alta myös tarkat ohjeet.

Näin teet kultapaljettikoristelun:

  1. Lusikoi koristelugeeliä (Piping gel) lautaselle. Sivele pullasudilla tasaisesti ympäri kakkua.
  2. Levitä confettiströsselit kakun pintaan ja paina ne varovasti kiinni. Anna kuivua hetki.
  3. Sekoita kirkas, vahva alkoholi ja tomuväri keskenään sopivan paksuiseksi ”maaliksi”.
  4. Töpötä maalia kakkuun ensin suurella siveltimellä ja lopuksi pienemmällä. Käy koko kakku läpi huolellisesti.

Näin teet ruusut sokerimassasta:

  1. Jaa sokerimassa samankokoisiksi palloiksi. Tee yhdestä pallosta pisaran muotoinen.
  2. Valmista terälehti litistämällä pallo leivinpaperin välissä. Ohenna toinen reuna lusikalla.
  3. Käännä terälehti pisaran ympärille. Jätä ohut reuna ylöspäin, jotta voit taittaa sitä.
  4. Asettele terälehdet limittäin, niin saat ruusuun toivottua muotoa.
  5. Maalaa halutessasi ruusun terälehtien reunat kultavärillä kapealla siveltimellä.

Viimeistely:

Viimeistele kakku töpöttämällä tomuväri-jauhetta joka puolelle kakkua.

Asettele ruusut kakun päälle.