Ostitko kovia avokadoja? Mitkä hedelmät nopeuttavat toistensa kypsymistä? Entä mitä hedelmiä ja vihanneksia ei kannata säilyttää lähekkäin? Selvitimme.
Avokadojen kypsytys onnistuu kotona huoneenlämmössä. Paras konsti on sujauttaa avokadot pussiin. Paperiseen vai muoviseen?
– Molemmat ovat hyviä, mutta muovipussissa pitää olla reikiä ilmanvaihdon varmistamiseksi. Samaan pussiin voi panna kaveriksi banaanin. Siitä erittyy etyleenikaasua, joka nopeuttaa avokadon kypsymistä, neuvoo Satotukun myyntipäällikkö Annika Hongell.
Jotta kypsytys tapahtuisi tasapainoisesti, banaaneja ja avokadoja pitää olla suunnilleen saman verran. Pitkään niitä ei kannata pitää yhdessä, koska pussiin kehittyvä liiallinen etyleenimäärä tummentaa avokadon. Parin päivän päästä on syytä kurkata pussiin.
Vaikka avokadon kypsymisen odottelu kuinka kismittäisi, malttia vain! Uuniin avokadoa ei kannata laittaa, Annika Hongell varoittaa.
– Avokado kyllä pehmenee uunissa, mutta sen hedelmärasva muuttuu kuumennettaessa karsinogeeniseksi eli syöpää aiheuttavaksi aineeksi.
Kaverit ja kartettavat
Myös luumut, omenat ja päärynät ovat hyviä kypsyttäjiä. Sitrushedelmät kypsyttää vain aika, viileässä säilytettynä ne mehustuvat 4–8 vuorokaudessa. Vihanneksista etyleeniä erittää reippaasti tomaatti.
– Tomaatit ja kurkut kannattaa pitää erillään toisistaan, koska tomaatista erittyvä etyleeni muuttaa kurkun keltaiseksi ja karvaaksi. Myös salaatit on syytä pitää kaukana niin tomaateista kuin kypsyttävistä hedelmistäkin, muuten salaatit nahistuvat ja muuttuvat maultaan karvaiksi, Annika Hongell sanoo.
Sipulit on hyvä säilyttää suljetussa rasiassa ja mielellään kauempana muita kasviksista ja hedelmistä, koska sipulit muuttavat niiden makua.
Napakka on kypsä
Annika Hongell muistuttaa, että useat hedelmät kypsyvät sisältä ulospäin.
– Jos esimerkiksi päärynän ulkopinta on hyvin pehmeä, se on silloin sisältä jo jauhoinen. Kun kuori on napakka, hedelmä on mukavan mehukas, parhaimmillaan.
Jos käy kaupassa pari kertaa viikossa ja ostaa kerralla isomman määrän hedelmiä, osaa niistä on hyvä säilyttää jääkaapin vihanneslokerossa. Kun ennakoi tarpeensa, voi syödä kaikki hedelmänsä aina sopivan kypsinä.
Raakoja meillä ei myydä
Annika Hongell muistuttaa, että kauppojen tiskeillä ei ole myynnissä raakoja tuontihedelmiä, vaikka toisinaan niin puhutaan.
– Pitää erottaa toisistaan poimintakypsä ja syöntikypsä. Syöntikypsinä tuontihedelmiä ei voi Suomeen tuoda, koska ne pilaantuisivat kuljetuksen aikana. Kaikki hedelmät pakataan matkaan kotimaistaan kuitenkin poimintakypsinä eli poimittaessa on varmistettu, että niiden sokeri- ja nestearvot ovat kohdallaan.
Ennen kuin banaanit päätyvät matkansa jälkeen kauppojen myyntipöytiin, ne viettävät noin viikon kypsytyshuoneessa, jotta kypsyminen lähtee käyntiin. Uusiin hedelmäsuosikkeihin kuuluva persimon taas laitetaan usein jo alkuperämaassa kylmähuoneeseen, jotta siitä haihtuu pois karvaanmakuinen parkkihappo.
– Parkkihappo on hedelmien luonnollinen suoja-aine, samankaltainen kuin viinissä oleva tanniini . Hedelmissä on jonkin verran tanniineja ja parkkihappoa, mutta muissa kuin persimonissa se ei tule esille tai haihtuu pois ennen kuin hedelmät päätyvät myyntiin, Annika Hogell kertoo.