
Béchamel eli klassinen valkokastike kuuluu ruuanlaittajan perustaitoihin. Sitä on helppo muunnella lihalle, kalalle ja pastaan sopivaksi.
Valkokastike eli Béchamel
4-6 annosta (noin 6 dl)
6 dl maustettua maitoa
3 rkl voita
4 rkl jauhoja
1/2 tl suolaa
ripaus muskottipähkinää
Maidon maustamiseen:
pieni sipuli
laakerinlehti
pari kokonaista neilikkaa
- Mausta ensin maito. Yhdistä kattilassa maito, pieni viipaloitu sipuli, laakerinlehti ja pari kokonaista neilikkaa. Kuumenna kiehuvaksi ja sekoita silloin tällöin. Nosta kattila liedeltä, peitä kannella ja anna seistä 10 minuuttia.
- Vaihtoehto: Jos et halua maustaa maitoa erikseen, käytä kastikkeeseen lämmitettyä maitoa. Näin maito sekoittuu voi-jauhoseokseen tasaisemmin.
- Sulata voi kattilassa. Lisää joukkoon jauhot ja sekoita 1-2 minuuttia niin, että jauhot hieman kiehahtavat ja saat tasaisen suuruksen.
- Kun voi-jauhoseos pian muuttuu hivenen vaaleammaksi, nosta kattila liedeltä ja lisää lämmin, maustettu maito ohuena nauhana suuruksen joukkoon. Sekoita kastiketta samalla koko ajan voimakkaasti kattilan pohjaa myöten.
- Kuumenna kastike kiehuvaksi, sekoita ja anna sen poreilla ja saostua hiljalleen 5-8 minuuttia. Mausta kastike suolalla ja ripauksella muskottia.
Vinkki! Jos valkokastikkeen pinta kuortuu, peitä se kelmulla, voidellulla voipaperilla tai sivele kastikkeen pintaa kevyesti voinokareella.
Valkokastike lihalle ja vihanneksille
noin 5 dl
1 keltasipuli
1 rkl voita
1 rkl tomaattipyrettä
4 dl valkokastiketta
- Kuori ja hienonna sipuli. Sulata voi pannulla ja ruskista sipulit. Lisää tomaattipyre sipulin joukkoon ja kuumenna. Sekoita paistetut sipulit valkokastikkeen joukkoon.
Valkokastike kalalle
noin 5 dl
4 dl valkokastiketta
1/2 dl valkoviiniä
2 rkl mätitahnaa
2 rkl tilliä
- Sekoita valkokastikkeeseen valkoviini ja kiehauta. Lisää mätitahna ja sekoita tasaiseksi. Hienonna joukkoon tuoretta tilliä.
Mornay-kastike pastalle
5 dl
4 dl valkokastiketta
2 dl raastettua juustoa (cheddar tai gruyère)
2 tl Worcester-maustekastiketta
1 rkl dijonsinappia
1/2 dl hienonnettua ruohosipulia
- Sekoita raastettu juusto lämpimään kastikkeeseen ja lämmitä, kunnes juusto on sulanut. Lisää maustekastiketta, sinappia ja lopuksi hienonnettua ruohosipulia.