Voit käyttää valkokastiketta gratinointiin, kun lisäät ohjeeseen muutaman ruokalusikallisen voita ja jauhoja. Juustot ja yrtit antavat mukavaa makua.
Voit käyttää valkokastiketta gratinointiin, kun lisäät ohjeeseen muutaman ruokalusikallisen voita ja jauhoja. Juustot ja yrtit antavat mukavaa makua.

Béchamel eli klassinen valkokastike kuuluu ruuanlaittajan perustaitoihin. Sitä on helppo muunnella lihalle, kalalle ja pastaan sopivaksi. 

Valkokastike eli Béchamel

4-6 annosta (noin 6 dl)

6 dl maustettua maitoa 
3 rkl voita
4 rkl jauhoja
1/2 tl suolaa
ripaus muskottipähkinää

Maidon maustamiseen:

pieni sipuli
laakerinlehti
pari kokonaista neilikkaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
  1. Mausta ensin maito. Yhdistä kattilassa maito, pieni viipaloitu sipuli, laakerinlehti ja pari kokonaista neilikkaa. Kuumenna kiehuvaksi ja sekoita silloin tällöin. Nosta kattila liedeltä, peitä kannella ja anna seistä 10 minuuttia.
  2. Vaihtoehto: Jos et halua maustaa maitoa erikseen, käytä kastikkeeseen lämmitettyä maitoa. Näin maito sekoittuu voi-jauhoseokseen tasaisemmin.
  3. Sulata voi kattilassa. Lisää joukkoon jauhot ja sekoita 1-2 minuuttia niin, että jauhot hieman kiehahtavat ja saat tasaisen suuruksen.
  4. Kun voi-jauhoseos pian muuttuu hivenen vaaleammaksi, nosta kattila liedeltä ja lisää lämmin, maustettu maito ohuena nauhana suuruksen joukkoon. Sekoita kastiketta samalla koko ajan voimakkaasti kattilan pohjaa myöten.
  5. Kuumenna kastike kiehuvaksi, sekoita ja anna sen poreilla ja saostua hiljalleen 5-8 minuuttia. Mausta kastike suolalla ja ripauksella muskottia.

Vinkki! Jos valkokastikkeen pinta kuortuu, peitä se kelmulla, voidellulla voipaperilla tai sivele kastikkeen pintaa kevyesti voinokareella.

 

Valkokastike lihalle ja vihanneksille

noin 5 dl

1 keltasipuli
1 rkl voita
1 rkl tomaattipyrettä
4 dl valkokastiketta

  1. Kuori ja hienonna sipuli. Sulata voi pannulla ja ruskista sipulit. Lisää tomaattipyre sipulin joukkoon ja kuumenna. Sekoita paistetut sipulit valkokastikkeen joukkoon.

 

Valkokastike kalalle

noin 5 dl

4 dl valkokastiketta
1/2 dl valkoviiniä
2 rkl mätitahnaa
2 rkl tilliä

  1. Sekoita valkokastikkeeseen valkoviini ja kiehauta. Lisää mätitahna ja sekoita tasaiseksi. Hienonna joukkoon tuoretta tilliä.

 

Mornay-kastike pastalle

5 dl

4 dl valkokastiketta
2 dl raastettua juustoa (cheddar tai gruyère)
2 tl Worcester-maustekastiketta
1 rkl dijonsinappia
1/2 dl hienonnettua ruohosipulia

  1. Sekoita raastettu juusto lämpimään kastikkeeseen ja lämmitä, kunnes juusto on sulanut. Lisää maustekastiketta, sinappia ja lopuksi hienonnettua ruohosipulia.
Vierailija

VEHNÄJAUHOJA

Mitä suomalaiseen, klassiseen valkokastikkeeseen tulee niin ei se kaipaa mitään neilikoita, sipuleja, laakerinlehtiä ja muskottipähkinää. Pelkkä suola riittää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla