Pensasaidan kätköissä on mehevä terveyspommi, marja-aronia. Vitamiini- ja flavonoidipitoisia marjoja voi kuivata, pakastaa, hillota ja mehustaa.

  • Aronioita on kahta lajia, marja- ja koristearoniaa.
  • Marja-aronian marjat ovat mustia ja kiiltäviä. Yhdestä pensaasta voi tulla jopa 8–10 kiloa marjoja. Koristearonian marjat ovat pienempiä eivätkä yhtä meheviä, mutta syötäviä.
  • Pakastaminen tai pieni yöpakkanen puraisee marjoista karvauden.
  • Yhdistä hieman laimean makuisen aronian joukkoon jotain hapokasta. Kokeile omenia, luumuja tai punaviinimarjoja.
  • Mehusta marjat mehumaijalla mehuksi. Hilloa ja soseuta. Kuivaamalla saat ”vitamiinikarkkeja”.
  • Marjat sisältävät runsaasti mm. C- ja E-vitamiineja sekä flavonoideja.

Aroniapensaan kasvatus

Sekä marja- että koristearonia kasvaa 2–3 metrin korkuiseksi ja soveltuu sekä vapaasti kasvaviin että leikattaviin pensasaitoihin. 

Jos sitä ei leikata, se kukkii keväällä valkoisin kukin. Lehdet saavat syksyllä loistavan punaisen värin. Pensas on yleensä hyvin terve, eivätkä tuholaiset iske siihen helposti.

Aronia tuottaa eniten marjoja aurinkoisella paikalla runsasmultaisessa ja hyvin vettä läpäisevässä maassa. Savimaa tai kuiva ja hiekkainen maa eivät ole hyviä paikkoja.

Marjasatoa lisää oksien leikkaus 5–7 vuoden välien, mutta leikkuuvuonna satoa ei tietenkään tule. 

Mikä flavonoidi?

Ihmisen nauttimat kasviflavonoidit toimivat elimistössämme samalla tavalla kuin kasveissa eli puolustavat soluja sienitauteja ja bakteereja vastaan.

Flavonoidit estävät rasvahappojen oksidoitumista verisuonten seinämiin. Ne myös alentavat verenpainetta.

Useat flavonoidit lisäävät hiussuonten läpäisykykyä ja parantavat näin vitamiinien imeytymistä. Hiussuonien hyvä toiminta on tärkeää esimerkiksi tulehdussairauksien parantumisessa.

Aroniapiiras

150 g voita tai leivontamargariinia
1 dl sokeria
1 muna
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte
100 g mantelimassaa
2 dl marja-aronioita
1 dl puolukoita
2 dl ranskankermaa
1 dl kuohukermaa
2–3 munaa
1 dl sokeria
mantelilastuja

Nypi pehmeän rasvan joukkoon sokeri. Lisää muna ja kuivat aineet. Painele taikina jauhotetuin käsin piirakkavuoan pohjalle.
Leikkaa mantelimassa ohuiksi lastuiksi ja lisää pohjan päälle. Sekoita ranskankerma, kerma, munat ja sokeri tasaiseksi. Kaada piirakkapohjan päälle.
Ripottele marjat ja mantelilastut pinnalle.
Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Aroniamehu

2 kg marja-aronioita
1 ps (60 g) viinihappoa
(20 kpl kirsikanlehtiä)
2 l kiehuvaa vettä
1 l sokeria

Riivi ja huuhtele marjat. Laita marjat, viinihappo ja kirsikanlehdet teräskattilaan. Kaada kiehuva vesi päälle.
Anna mehun tekeytyä kannen alla huoneenlämmössä vuorokausi.
Siivilöi mehu sideharson läpi ja purista marjoista kaikki irtoava mehu kattilaan. Kiehauta ja lisää joukkoon sokeri.
Pullota aroniamehu puhtaisiin lasipulloihin.

Aroniamarmeladi

1 l marja-aronioita
½ dl vettä
2 dl hillo-marmeladisokeria
½ dl sitruunamehua
(tai ½ dl sitruunalikööriä)

Lisää huuhdellut marjat kattilaan vesitilkan kanssa ja keitä puolisen tuntia. Siivilöi mehu. Purista marjoista survimen avulla marjalihaa mehun joukkoon.
Lisää sokeri ja sitruunamehu tai -likööri. Keitä 10 minuuttia.
Kaada marmeladi puhtaisiin lasi­purkkeihin jähmettymään.

Vierailija

Parhaat marja-aroniareseptit

Lainaus: Meillä marja-aronia kuuluu smoothien raaka-aineeksi muiden marjojen lisänä. Toisessa pirtelöversiossa käytämme jogurttia ja vaihdellen eri marjoja ja tämän syksyn hitti on tuoremarjasmoothie, jossa omatekoinen sekamehu on pohjana ja lisätään ruokosokeria ja marjoja mieltymysten mukaan. Mustikka sopii hyvin marja-aronian seuraksi. Äitini on keittänyt mehumaijalla monena syksynä puolukasta ja marja-aroniasta mehua. Laimennettuna mehu on raikas ruokajuoma. Olen innokas kokeilia. Haluaisin...
Lue kommentti
Vierailija

Parhaat marja-aroniareseptit

Löysin vanhasta Kotipuutarhalehdestä seuraavan reseptin: ARONIAMEHU 7-8 kg aronioita 5 l vettä 50 g viini- tai sitruunahappoa 300-500 g sokeria mehulitraa kohti Aroniat survotaan tai jauhetaan. Happo sekoitetaan pieneen tilkkaan vettä ja lisätään veteen. Yhdistetty seos jätetään viileään paikkaan kahdeksi vuorokaudeksi. Välillä sekoitetaan muutaman kerran. Mehu siivilöidään ja sokeri lisätään ja sekoitetaan hyvin niin, että sokeri sulaa kunnolla. Tällä ohjeella mehun sanotaan säilyvän jouluun...
Lue kommentti

Miten saada sienikeitosta samettista ja kermaisen tuntuista ilman kuohukermaa ja turhia kaloreita? Tämän herkullisen kantarellikeiton salaisuus on soseutus.

Keitosta kuin keitosta tulee täyteläinen, kun siihen lisää kuohukermaa, mutta jos haluaa syödä kevyemmin, paksun kerman tilalle pitää keksiä jotain muuta. 

Tähän kantarellikeittoon lisätään porkkanaa ja selleriä, jotka sekä keventävät että antavat makua. Kuohukerman sijaan käytetään Koskenlaskijajuustoa, jossa on rasvaa kolmasosa vähemmän kuin kuohukermassa. Lisäksi se antaa keitolle täyteläistä makua.

Kun valmis keitto soseutetaan, siitä tulee samettista ja kuohkeaa – ilman suuria kalorimääriä.

Soseutettu kantarellikeitto

öljyä
½ purjo paloiteltuna
100 g juuriselleriä
1 keskikokoinen porkkana
1 valkosipulin kynsi
5 dl käsiteltyjä kantarelleja (nesteet poistettu, paloiteltuja)
8 dl kasvislientä
200 g voimakasta Koskenlaskijajuustoa
1 dl ruokakermaa
muutama oksa tuoretta timjamia ja rosmariinia
vajaa maustemitta valkopippuria

  1. Kuullota öljyssä purjopalat, pilkottu valkosipuli, kuutioidut porkkanat ja sellerit. Lisää pilkotut  sienet.
  2. Sekoittele hetki ja lisää kasvisliemi. Keitä noin 15 minuuttia tai kunnes porkkanat ovat pehmeitä.
  3. Lisää Koskenlaskija paloina ja anna sen sulaa keiton joukkoon. Lisää ruokakerma, hienonnetut yrtit ja valkopippuri ja kiehauta. Soseuta keitto sileäksi sauvasekoittimella tai yleiskoneessa. Ripottele keiton päälle persiljaa ja tarjoile.

Tämä ruoka vie Thaimaan makumaailmaan. Merellisen curryn raaka-aineita voi muunnella oman maun mukaan. 

Merellinen vihreä curry

200 g kuorittuja jättikatkarapuja
200 g vaaleaa kalaa
seesamiöljyä
2 tl vihreää currytahnaa
1 chilipalko
2-3 valkosipulin kynttä
1 tlk kookosmaitoa
1 rkl osterikastiketta
paksoita (tai pinaattia)
kevätsipulia
hunaja- tai verkkomelonia
tuoretta korianteria

  1. Kuumenna wokkipannulla tilkka seesamiöljyä. Lisää pilkotut valkosipulin kynnet, chili ja kevätsipuli. Kuullota
  2. Lisää currytahna ja hetken päästä kookosmaito sekä osterikastike. Kuumenna ja anna kiehua lempeästi muutama minuutti.
  3. Lisää katkaravut, paloitellut kalat, hunajamelonipalat ja paksoin lehdet. Kypsennä pari minuuttia. Lisää lopuksi tuore korianteri. Tarkista maku.
  4. Lisää suolaisuutta saat lisäämällä soijakastiketta.
  5. Tarjoa keitetyn jasmiiniriisin kanssa.