Pensasaidan kätköissä on mehevä terveyspommi, marja-aronia. Vitamiini- ja flavonoidipitoisia marjoja voi kuivata, pakastaa, hillota ja mehustaa.

  • Aronioita on kahta lajia, marja- ja koristearoniaa.
  • Marja-aronian marjat ovat mustia ja kiilt√§vi√§. Yhdest√§ pensaasta voi tulla jopa 8‚Äď10 kiloa marjoja. Koristearonian marjat ovat pienempi√§ eiv√§tk√§ yht√§ mehevi√§, mutta sy√∂t√§vi√§.
  • Pakastaminen tai pieni y√∂pakkanen puraisee marjoista karvauden.
  • Yhdist√§ hieman laimean makuisen aronian joukkoon jotain hapokasta. Kokeile omenia, luumuja tai punaviinimarjoja.
  • Mehusta marjat mehumaijalla mehuksi. Hilloa ja soseuta. Kuivaamalla saat ‚ÄĚvitamiinikarkkeja‚ÄĚ.
  • Marjat sis√§lt√§v√§t runsaasti mm. C- ja E-vitamiineja sek√§ flavonoideja.

Aroniapensaan kasvatus

Sek√§ marja- ett√§ koristearonia kasvaa 2‚Äď3 metrin korkuiseksi ja soveltuu sek√§ vapaasti kasvaviin ett√§ leikattaviin pensasaitoihin.¬†

Jos sitä ei leikata, se kukkii keväällä valkoisin kukin. Lehdet saavat syksyllä loistavan punaisen värin. Pensas on yleensä hyvin terve, eivätkä tuholaiset iske siihen helposti.

Aronia tuottaa eniten marjoja aurinkoisella paikalla runsasmultaisessa ja hyvin vettä läpäisevässä maassa. Savimaa tai kuiva ja hiekkainen maa eivät ole hyviä paikkoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Marjasatoa lis√§√§ oksien leikkaus 5‚Äď7 vuoden v√§lien, mutta leikkuuvuonna satoa ei tietenk√§√§n tule.¬†

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mikä flavonoidi?

Ihmisen nauttimat kasviflavonoidit toimivat elimistössämme samalla tavalla kuin kasveissa eli puolustavat soluja sienitauteja ja bakteereja vastaan.

Flavonoidit estävät rasvahappojen oksidoitumista verisuonten seinämiin. Ne myös alentavat verenpainetta.

Useat flavonoidit lisäävät hiussuonten läpäisykykyä ja parantavat näin vitamiinien imeytymistä. Hiussuonien hyvä toiminta on tärkeää esimerkiksi tulehdussairauksien parantumisessa.

Aroniapiiras

150 g voita tai leivontamargariinia
1 dl sokeria
1 muna
2 ¬Ĺ dl vehn√§jauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte
100 g mantelimassaa
2 dl marja-aronioita
1 dl puolukoita
2 dl ranskankermaa
1 dl kuohukermaa
2‚Äď3 munaa
1 dl sokeria
mantelilastuja

Nypi pehmeän rasvan joukkoon sokeri. Lisää muna ja kuivat aineet. Painele taikina jauhotetuin käsin piirakkavuoan pohjalle.
Leikkaa mantelimassa ohuiksi lastuiksi ja lisää pohjan päälle. Sekoita ranskankerma, kerma, munat ja sokeri tasaiseksi. Kaada piirakkapohjan päälle.
Ripottele marjat ja mantelilastut pinnalle.
Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Aroniamehu

2 kg marja-aronioita
1 ps (60 g) viinihappoa
(20 kpl kirsikanlehtiä)
2 l kiehuvaa vettä
1 l sokeria

Riivi ja huuhtele marjat. Laita marjat, viinihappo ja kirsikanlehdet teräskattilaan. Kaada kiehuva vesi päälle.
Anna mehun tekeytyä kannen alla huoneenlämmössä vuorokausi.
Siivilöi mehu sideharson läpi ja purista marjoista kaikki irtoava mehu kattilaan. Kiehauta ja lisää joukkoon sokeri.
Pullota aroniamehu puhtaisiin lasipulloihin.

Aroniamarmeladi

1 l marja-aronioita
¬Ĺ dl vett√§
2 dl hillo-marmeladisokeria
¬Ĺ dl sitruunamehua
(tai ¬Ĺ dl sitruunalik√∂√∂ri√§)

Lisää huuhdellut marjat kattilaan vesitilkan kanssa ja keitä puolisen tuntia. Siivilöi mehu. Purista marjoista survimen avulla marjalihaa mehun joukkoon.
Lisää sokeri ja sitruunamehu tai -likööri. Keitä 10 minuuttia.
Kaada marmeladi puhtaisiin lasi­purkkeihin jähmettymään.

Lainaus:

Meillä marja-aronia kuuluu smoothien raaka-aineeksi muiden marjojen lisänä. Toisessa pirtelöversiossa käytämme jogurttia ja vaihdellen eri marjoja ja tämän syksyn hitti on tuoremarjasmoothie, jossa omatekoinen sekamehu on pohjana ja lisätään ruokosokeria ja marjoja mieltymysten mukaan. Mustikka sopii hyvin marja-aronian seuraksi.
√Ąitini on keitt√§nyt mehumaijalla monena syksyn√§ puolukasta ja marja-aroniasta mehua. Laimennettuna mehu on raikas ruokajuoma.

Olen innokas kokeilia. Haluaisin kokeilla marja-aronia mehun tekemistä mehumaijalla ja hapattaa sen viinihapolla. Mehuja olen tehnyt paljon mehumaijalla. Erään ohjeen sain tästä lehdestä mutta ohje ei ollut mehumaijalla valmistettu. Toivoisin että joku olisi kokeillut tätä valmistumis tpaa mehumaijalla ja kertoisi minulle miten etenen kun mehu on valunut maijasta. Laitanko viinihapon mehunsekaan ja annan olla vuorokauden. Tämän jälkeenkö uudelleen lämmitys ja sokeri sekä pullotus ja säilytykseen.

Löysin vanhasta Kotipuutarhalehdestä seuraavan reseptin:

ARONIAMEHU

7-8 kg aronioita
5 l vettä
50 g viini- tai sitruunahappoa
300-500 g sokeria mehulitraa kohti

Aroniat survotaan tai jauhetaan. Happo sekoitetaan pieneen tilkkaan vettä ja lisätään veteen. Yhdistetty seos jätetään viileään paikkaan kahdeksi vuorokaudeksi. Välillä sekoitetaan muutaman kerran. Mehu siivilöidään ja sokeri lisätään ja sekoitetaan hyvin niin, että sokeri sulaa kunnolla.

Tällä ohjeella mehun sanotaan säilyvän jouluun asti kylmässä paikassa. Pidempiaikaista säilytystä varten käsketään joko kiehauttamaan tai pakastamaan.

Tein niin, että pusersin vanhanaikaisella nektarimyllyllä marjoista viisi litraa nektaria, johon siis jäi osaksi kuorta ja siemeniä. Sillä korvasin reseptin marjat. Siivilöidä se moska vielä piti kahden vuorokauden jälkeen ennen sokerointia. Sokeria laitoin kokeeksi vain 200 g/mehulitra ja se riitti oikein hyvin minun sokerimakuuni. Kiehautin mehun ja laitoin lasipulloihin, joille säilytyspaikkana on +4C-asteinen kylmäkellari. Pitäisi säilyä joulua pidemmälle. Mehu on laimennettuna minusta tosi hyvää, mutta se on makuasia.

Tuli siinä mieleen, että yhtä hyvin voisi tehdä Mehu-Maijalla mehun, jäähdyttää sen ja jatkaa siitä. Ei tarvitsisi tuhrata siivilöimisen kanssa.

Vanha elli

Sisältö jatkuu mainoksen alla