Pensasaidan kätköissä on mehevä terveyspommi, marja-aronia. Vitamiini- ja flavonoidipitoisia marjoja voi kuivata, pakastaa, hillota ja mehustaa.

  • Aronioita on kahta lajia, marja- ja koristearoniaa.
  • Marja-aronian marjat ovat mustia ja kiiltäviä. Yhdestä pensaasta voi tulla jopa 8–10 kiloa marjoja. Koristearonian marjat ovat pienempiä eivätkä yhtä meheviä, mutta syötäviä.
  • Pakastaminen tai pieni yöpakkanen puraisee marjoista karvauden.
  • Yhdistä hieman laimean makuisen aronian joukkoon jotain hapokasta. Kokeile omenia, luumuja tai punaviinimarjoja.
  • Mehusta marjat mehumaijalla mehuksi. Hilloa ja soseuta. Kuivaamalla saat ”vitamiinikarkkeja”.
  • Marjat sisältävät runsaasti mm. C- ja E-vitamiineja sekä flavonoideja.

Aroniapensaan kasvatus

Sekä marja- että koristearonia kasvaa 2–3 metrin korkuiseksi ja soveltuu sekä vapaasti kasvaviin että leikattaviin pensasaitoihin. 

Jos sitä ei leikata, se kukkii keväällä valkoisin kukin. Lehdet saavat syksyllä loistavan punaisen värin. Pensas on yleensä hyvin terve, eivätkä tuholaiset iske siihen helposti.

Aronia tuottaa eniten marjoja aurinkoisella paikalla runsasmultaisessa ja hyvin vettä läpäisevässä maassa. Savimaa tai kuiva ja hiekkainen maa eivät ole hyviä paikkoja.

Marjasatoa lisää oksien leikkaus 5–7 vuoden välien, mutta leikkuuvuonna satoa ei tietenkään tule. 

Mikä flavonoidi?

Ihmisen nauttimat kasviflavonoidit toimivat elimistössämme samalla tavalla kuin kasveissa eli puolustavat soluja sienitauteja ja bakteereja vastaan.

Flavonoidit estävät rasvahappojen oksidoitumista verisuonten seinämiin. Ne myös alentavat verenpainetta.

Useat flavonoidit lisäävät hiussuonten läpäisykykyä ja parantavat näin vitamiinien imeytymistä. Hiussuonien hyvä toiminta on tärkeää esimerkiksi tulehdussairauksien parantumisessa.

Aroniapiiras

150 g voita tai leivontamargariinia
1 dl sokeria
1 muna
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte
100 g mantelimassaa
2 dl marja-aronioita
1 dl puolukoita
2 dl ranskankermaa
1 dl kuohukermaa
2–3 munaa
1 dl sokeria
mantelilastuja

Nypi pehmeän rasvan joukkoon sokeri. Lisää muna ja kuivat aineet. Painele taikina jauhotetuin käsin piirakkavuoan pohjalle.
Leikkaa mantelimassa ohuiksi lastuiksi ja lisää pohjan päälle. Sekoita ranskankerma, kerma, munat ja sokeri tasaiseksi. Kaada piirakkapohjan päälle.
Ripottele marjat ja mantelilastut pinnalle.
Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Aroniamehu

2 kg marja-aronioita
1 ps (60 g) viinihappoa
(20 kpl kirsikanlehtiä)
2 l kiehuvaa vettä
1 l sokeria

Riivi ja huuhtele marjat. Laita marjat, viinihappo ja kirsikanlehdet teräskattilaan. Kaada kiehuva vesi päälle.
Anna mehun tekeytyä kannen alla huoneenlämmössä vuorokausi.
Siivilöi mehu sideharson läpi ja purista marjoista kaikki irtoava mehu kattilaan. Kiehauta ja lisää joukkoon sokeri.
Pullota aroniamehu puhtaisiin lasipulloihin.

Aroniamarmeladi

1 l marja-aronioita
½ dl vettä
2 dl hillo-marmeladisokeria
½ dl sitruunamehua
(tai ½ dl sitruunalikööriä)

Lisää huuhdellut marjat kattilaan vesitilkan kanssa ja keitä puolisen tuntia. Siivilöi mehu. Purista marjoista survimen avulla marjalihaa mehun joukkoon.
Lisää sokeri ja sitruunamehu tai -likööri. Keitä 10 minuuttia.
Kaada marmeladi puhtaisiin lasi­purkkeihin jähmettymään.

Vierailija

Parhaat marja-aroniareseptit

Lainaus: Meillä marja-aronia kuuluu smoothien raaka-aineeksi muiden marjojen lisänä. Toisessa pirtelöversiossa käytämme jogurttia ja vaihdellen eri marjoja ja tämän syksyn hitti on tuoremarjasmoothie, jossa omatekoinen sekamehu on pohjana ja lisätään ruokosokeria ja marjoja mieltymysten mukaan. Mustikka sopii hyvin marja-aronian seuraksi. Äitini on keittänyt mehumaijalla monena syksynä puolukasta ja marja-aroniasta mehua. Laimennettuna mehu on raikas ruokajuoma. Olen innokas kokeilia. Haluaisin...
Lue kommentti
Vierailija

Parhaat marja-aroniareseptit

Löysin vanhasta Kotipuutarhalehdestä seuraavan reseptin: ARONIAMEHU 7-8 kg aronioita 5 l vettä 50 g viini- tai sitruunahappoa 300-500 g sokeria mehulitraa kohti Aroniat survotaan tai jauhetaan. Happo sekoitetaan pieneen tilkkaan vettä ja lisätään veteen. Yhdistetty seos jätetään viileään paikkaan kahdeksi vuorokaudeksi. Välillä sekoitetaan muutaman kerran. Mehu siivilöidään ja sokeri lisätään ja sekoitetaan hyvin niin, että sokeri sulaa kunnolla. Tällä ohjeella mehun sanotaan säilyvän jouluun...
Lue kommentti

Mädin pariksi sopii smetanaa raikkaampi kreikkalainen jogurtti. Henkilökohtaiset mätimaljat ovat näyttävä ja helppo alkupala joulupöytään!

Mätimaljat

2 annosta

100 g kirjolohen mätiä
1 punasipuli
1 dl tilliä silputtuna
2 dl kreikkalaista jogurttia
2 tl sitruunankuorta raastettuna
0,25 tl valkopippuria myllystä

  1. Laita mäti siivilään valumaan. Kuori ja silppua sipuli. Hienonna tilli. Pese sitruuna lämpimällä vedellä. Raasta kuori. Sekoita kuoriraaste jogurtin joukkoon.
  2. Laita pieniin laseihin kerroksittain jogurttia, punasipulia, tilliä ja mätiä. Rouhi pinnalle valkopippuria.

Pystyyn asetellut piparit tuovat näyttävyyttä matalaan kakkuun.

Piparijuustokakku

12 annosta

Pohja

200 g piparkakkuja
100 g voita

Täyte

400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
1 prk sokeroitua kondensoitua maitoa
½ dl (paahdettuja) kookoshiutaleita
2 tl piparkakkumaustetta
3–4 liivatelehteä
1 rkl appelsiinimehua

Päälle

Piparkakkuja, kookoslastuja, kinuskikastiketta, ananaskirsikoita

  1. Keitä toffeeta kondensoidusta maidosta. Laita purkki avaamattomana suureen vedellä täytettyyn kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 1,5 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa, jotta tölkki pysyy veden alla. Anna tölkin jäähtyä ennen avaamista.
  2. Murskaa piparkakut kaulimen avulla muovipussissa tai tehosekoittimessa. Sekoita joukkoon sulatettu voi ja painele seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Siirrä vuoka jääkaappiin.
  3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto, toffee, kookoshiutaleet ja piparkakkumauste. Sekoita tasaiseksi.
  4. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Liuota kuiviksi puristellut liivatteet kuumennettuun mehutilkkaan ja kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon. Kumoa seos vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Irrota kakku vuuasta ja koristele.

Vinkki! Voit korvata puolet tuorejuustosta esimerkiksi maitorahkalla tai turkkilaisella jogurtilla. Käytä silloin 4 liivatelehteä.