Kuva: Piia Arnoud
Kuva: Piia Arnoud

Tätä lohisalaattia täydentävät ohrasuurimot.

6 annosta

4 dl keitettyjä rikottuja ohrasuurimoita
1 ½ rkl sitruunaoliiviöljyä
½ tl suolaa
400 g lohta tai kypsää savulohta
2 rkl sitruunamehua
½ tl rouhittua valkopippuria
1 tl suolaa
12 kpl retiisejä
1 punasipuli
vihersalaattisekoitusta

  • Hauduta ohra paketin ohjeen mukaan. Huuhtele ja kumoa se takaisin kattilaan. Pidä kattila hetken lämpimällä levyllä, jotta kosteus haihtuu. Lisää joukkoon öljy ja tilkka sitruunamehua sekä suolaa.
  • Paloittele savulohi tai kypsennä pala lohta. Lisää fileen päälle sitruuna­mehua, suolaa ja rouhittua valko­pippuria. Kuumenna lohta noin 25 minuuttia 200-asteisessa uunissa. Poista nahka ja paloittele jäähtyneenä.
  • Viipaloi retiisit ja punasipuli. ­Huuhtele salaatti. Levitä salaatti vadille. Ripottele päälle ohraa, kalapaloja, retiisejä ja sipulia. Tarjoa tillipeston kanssa.

Alkutalven iltoihin sopii muheva pataruoka. Pitkään olutliemessä muhineet kuivatut luumut ovat tämän ruuan juju.

Annos on viidelle

500 g naudanpaistia
300 g porsaanlihaa suurina kuutioina tai 800 g karjalanpaistilihaa
100 g herkkusieniä
7 salottisipulia
1 rkl voita tai margariinia
200 g kuivattuja luumuja
8 maustepippuria
2 laakerinlehteä
1–2 tl suolaa
n. 2 dl olutta, esim. savuolutta

  • Harjaa herkkusienet puhtaiksi ja leikkaa suuriksi lohkoiksi.
  • Kuori sipulit ja leikkaa puoliksi. Kuullota sipulit ja sienet rasvassa paistinpannussa. Siirrä kasvikset uunin kestävään, kannelliseen pataan.
  • Lisää luumut, maustepippurit ja laakerinlehdet.
  • Ruskista lihakuutiot kahdessa erässä paistinpannussa. Mausta suolalla ja siirrä pataan. Huuhdo pannu oluella ja kaada pataan. Kuumenna paisti liedellä kiehuvaksi.
  • Nosta pata 200-asteisen uunin alatasolle. Kypsennä 1,5–2 tuntia. Peitä kannella kypsennyksen puolivälissä ja laske lämpö 175 asteeseen. Lisää olutta tarvittaessa haudutuksen aikana.
  • Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

Mirja Mäkelä Kotkasta kertoo suosikkireseptinsä tarinan:
”Äidilläni oli tapana hauduttaa paisti hitaasti vaaleassa lager-oluessa, 1960-luvulla valikoimat kun eivät olleet vielä kovin kummoiset. Nyt kun saatavilla on kaikenlaisia trendioluita, olutpaistin voi maustaa makunsa mukaan vaikka savuoluella. Mielestäni parhaat patalihat saa irtotiskiltä, mutta myös valmiiksi pakattu karjalanpaistiliha käy.”

Resepti on kirjasta ET Klassikot – lukijoiden rakkaimmat reseptit (2012).

Omatekoinen liha-, kala- tai kasvisliemi antaa ruualle herkullisen aromin. Tee kerralla isompi satsi ja pakasta osa seuraavaa kertaa varten.

Kalaliemi

2,5 litraa

  • noin 1 kg huolellisesti huuhdeltuja kalojen perkuutähteitä (kalanpää, nahka, selkäruoto, evät tai pikkukaloja)
  • 1 sipuli
  • 1 porkkana
  • 3 l kylmää vettä
  • 5 valkopippuria
  • 5 maustepippuria
  • 2 tl karkeaa merisuolaa
  • vesilitraa kohden
  • tillin- ja persiljanvarsia
  1. Huuhtele perkuutähteet huolellisesti ja pilko palat pienemmiksi. Poista kalan päästä kidukset. Pilko sipuli ja porkkana reilun kokoisiksi paloiksi.
  2. Laita perkeet isoon kattilaan ja lisää vettä niin paljon, että liemi-ainekset peittyvät. Lisää joukkoon pippurit, suola ja yrtit.
  3. Kuumenna liemi hitaasti kiehumispisteeseen ja anna kiehua hiljalleen poreillen miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto pois. Kun vaahtoa ei enää muodostu, lisää kattilaan vihannekset. Peitä kattila kannella, jätä se hieman raolleen ja anna liemen kiehua vielä 30 minuuttia.
  4. Siivilöi liemi.

Lihaliemi

2 litraa

  • 1 1/2 kg naudan potkaa luineen
  • 1 sipuli kuorineen
  • 2 porkkanaa
  • 3 l vettä
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • 1 laakerinlehti
  • 5 mustapippuria
  • 5 maustepippuria
  • 2-3 tl suolaa
  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Leikkaa liha paloiksi, halkaise sipuli kuorineen ja leikkaa porkkanat kahteen osaan.
  2. Laita lihat uunipellille ja paahda niitä 20 minuuttia. Lisää joukkoon vihannekset ja jatka paahtamista 20 minuuttia.
  3. Siirrä lihat ja kasvikset isoon kattilaan. Kaavi pellinpohjalle jääneet nesteet ja paahtuneet palat mukaan liemeen, sillä niissä on paljon hyvää makua. Kaada vesi kattilaan ja lisää tomaattipyre, laakerinlehti ja pippurit.
  4. Keitä 3-4 tuntia miedolla lämmöllä. Kuori aina välillä pois liemen pinnalle nouseva vaahto.
  5. Siivilöi liemi ja mausta se suolalla.

Kasvisliemi

2 litraa

  • 1 sipuli
  • 2 porkkanaa
  • pala selleriä tai muutama
  • lehtisellerin varsi
  • pala purjoa
  • pala lanttua tai palsternakkaa
  • 2 laakerinlehteä
  • 5 mustapippuria
  • pieni nippu yrttejä (persiljaa, timjamia, lipstikkaa)
  • 2 1/2 l vettä
  • 2-3 tl suolaa
  1. Kuutioi kasvikset reilun kokoisiksi paloiksi. Yhdistä kattilassa kasvikset, laakerinlehdet, pippuri, yrtit ja vesi. Keitä miedolla lämmöllä noin tunti. Siivilöi liemi harson tai siivilän läpi. Mausta liemi suolalla.
  2. Kasvisliemi säilyy jääkaapissa 4 päivää. Jos haluat ruskistaa kasviksia ensin öljyssä, niistä valmistettu liemi säilyy pari päivää vähemmän.