Myöhäissyksyn herkku on pehmeän makuinen maa-artisokkakeitto. Tämän resepti juju on persiljaöljy.
4 annosta
noin 500 g maa-artisokkaa
1 peruna
1 sipuli
1 rkl voita tai öljyä
noin 6 dl vettä
1 tl merisuolaa
2 dl kermaa
Persiljaöljy
persiljaa
oliiviöljyä
- Pese, kuori ja paloittele maa-artisokat ja peruna. Kuori ja paloittele sipuli.
- Kuullota kasviksia rasvassa kattilan pohjalla muutama minuutti. Lisää kylmää vettä, niin että kasvikset peittyvät.
- Keitä kypsiksi ja soseuta. Mausta suolalla ja viimeistele kermalla.
- Sekoita hienonnetusta persiljasta ja öljystä yrttiöljy ja lisää se tarjoilun yhteydessä keiton pintaan.
- Vinkki: Voit terästää keiton makua sitruunamehulla.
Seija Vellonen Kerimäeltä kertoo:
– Maa-artisokkakeiton ohje on perheessäni vanha hyväksi havaittu arkikeiton ohje. Viljelen maa-artisokkaa. Satoa tulee kerralla runsaasti, joten keittoakin on syöty vuosien aikana hyvällä halulla moneen kertaan. Teen sosekeittoa ison kattilallisen ja pakastan sitä talven varalle. Kerman lisään vasta lämmitysvaiheessa.
Resepti on kirjasta ET Klassikot – lukijoiden rakkaimmat reseptit (2012).