Tämän perinteisen piparkakkutaikinan kanssa et voi epäonnistua. Leipomisiloa!

1 kranssi

200 g leivontamargariinia
2 dl sokeria
3/4 dl tummaa siirappia
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl kardemummaa
1 tl neilikkaa
1 kananmuna
1 ½ dl perunajauhoja
4 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ tl soodaa

  • ˜Sulata leivontamargariini kattilassa. Lisää joukkoon sokeri, siirappi ja mausteet. Jäähdytä seosta ja lisää taikinaan muna. Siivilöi joukkoon jauhot. Sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan kovettua jääkaapissa yön yli.
  • Jaa taikina muutaman palaan ja ota pala kerrallaan kaulittavaksi huoneenlämpöön. Käytä tarvittaessa pöydällä vehnäjauhoja, jottei taikina tartu pöytään. Kauli ohueksi ja painele taikinasta pipareita. Nosta piparit lastalla leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
  • Paista pipareita 200-asteisessa uunissa koon mukaan noin 6 minuuttia. Jäähdytä ja koristele. ˜

Vinkki

Paahda sokeria sulaksi massaksi valurautapannulla. Liimaa kuuman sokerin avulla tähtipiparit kranssiksi. Koristele kranssi sokerivesikuorrutuksella.

Tämä ruoka vie Thaimaan makumaailmaan. Merellisen curryn raaka-aineita voi muunnella oman maun mukaan. 

Merellinen vihreä curry

200 g kuorittuja jättikatkarapuja
200 g vaaleaa kalaa
seesamiöljyä
2 tl vihreää currytahnaa
1 chilipalko
2-3 valkosipulin kynttä
1 tlk kookosmaitoa
1 rkl osterikastiketta
paksoita (tai pinaattia)
kevätsipulia
hunaja- tai verkkomelonia
tuoretta korianteria

  1. Kuumenna wokkipannulla tilkka seesamiöljyä. Lisää pilkotut valkosipulin kynnet, chili ja kevätsipuli. Kuullota
  2. Lisää currytahna ja hetken päästä kookosmaito sekä osterikastike. Kuumenna ja anna kiehua lempeästi muutama minuutti.
  3. Lisää katkaravut, paloitellut kalat, hunajamelonipalat ja paksoin lehdet. Kypsennä pari minuuttia. Lisää lopuksi tuore korianteri. Tarkista maku.
  4. Lisää suolaisuutta saat lisäämällä soijakastiketta.
  5. Tarjoa keitetyn jasmiiniriisin kanssa.

Kakkutaituri ja bloggaaja Taru Vihavainen näyttää videolla, miten täytekakku koristellaan kultaisilla "paljeteilla". Hän näyttää myös, miten sokerimassasta tehdään ruusu kakun päälle. Katso alta myös tarkat ohjeet.

Näin teet kultapaljettikoristelun:

  1. Lusikoi koristelugeeliä (Piping gel) lautaselle. Sivele pullasudilla tasaisesti ympäri kakkua.
  2. Levitä confettiströsselit kakun pintaan ja paina ne varovasti kiinni. Anna kuivua hetki.
  3. Sekoita kirkas, vahva alkoholi ja tomuväri keskenään sopivan paksuiseksi ”maaliksi”.
  4. Töpötä maalia kakkuun ensin suurella siveltimellä ja lopuksi pienemmällä. Käy koko kakku läpi huolellisesti.

Näin teet ruusut sokerimassasta:

  1. Jaa sokerimassa samankokoisiksi palloiksi. Tee yhdestä pallosta pisaran muotoinen.
  2. Valmista terälehti litistämällä pallo leivinpaperin välissä. Ohenna toinen reuna lusikalla.
  3. Käännä terälehti pisaran ympärille. Jätä ohut reuna ylöspäin, jotta voit taittaa sitä.
  4. Asettele terälehdet limittäin, niin saat ruusuun toivottua muotoa.
  5. Maalaa halutessasi ruusun terälehtien reunat kultavärillä kapealla siveltimellä.

Viimeistely:

Viimeistele kakku töpöttämällä tomuväri-jauhetta joka puolelle kakkua.

Asettele ruusut kakun päälle.