
Kokeile kotoisan punaviiniglögin sijaan välillä kardemummatotia, keisaripunssia tai englantilaista glögiä.
Kotoinen glögi
1 pullo huokeaa punaviiniä
1–2 palaa kanelia
3–5 neilikkaa
puolen sitruunan keltaiset kuoret
3–5 rkl sokeria
- Pane kaikki aineet kattilaan. Kuumenna, kunnes viini höyryää voimakkaasti. Älä keitä.
- Kaada juoma glögimukeihin.
Kardemummaglögi
4–5 pussia ruusunmarjateetä
2 tl kardemumman siemeniä
1 l vettä
2–3 rkl fariinisokeria
(0,5–1 dl maustamatonta viinaa, rommia, brandyä tai punssia)
rusinoita, manteleita
- Kiehauta litra vettä. Pane kardemummat ja teepussit veteen hautumaan noin viideksi minuutiksi.
- Siivilöi juoma glögilaseihin. Mausta sokerilla.
- Lorauta halutessasi joka lasiin 1–2 rkl alkoholijuomaa ja sekoita. Lisää rusinoita
ja manteleita.
Kahviglögi
1 dl vahvaa, kuumaa kahvijuomaa
1 dl punaviiniä
2 rkl mantelilikööriä
2 tl sokeria
- Mittaa lasiin likööri ja sokeri. Lisää kuuma kahvi ja kuuma punaviini.
- Sekoita ja
koristele vaikkapa appelsiiniviipaleella. - Huom! Annoksesta tulee yksi iso lasillinen glögiä.
Englantilainen glögi
10–15 kokonaista neilikkaa
1 appelsiini
4 rkl fariinisokeria
3 kanelitankoa
2 sitruunaa viipaleina
5 dl vettä
1 pullo punaviiniä
- Paina neilikat appelsiiniin. Nosta se kattilaan, lisää sokeri, kanelitangot, sitruunat ja vesi. Kiehauta ja sekoita hyvin.
- Anna hautua 10–15 minuuttia.
- Lisää viini ja kuumenna.
- Kaada glögimukeihin.
Tyrniglögi
2 l omenamehua
3 kanelitankoa
3 tähtianista
pala tuoretta inkivääriä
2 dl tyrnimehua
ruokosokeria
(terästettä)
- Hauduta glögipohja. Mittaa kattilaan omenamehu ja mausteet. Hauduttele kannen alla miedolla lämmöllä tunnin ajan. Mausteisen pohjan voi tehdä edellisenä päivänä, jäähdyttää ja jättää mausteet omenamehua ryydittämään.
- Lämmitä glögipohja ennen tarjoilua ja lisää tyrnimehu. Maista ja makeuta ruokosokerilla tarvittaessa.
- Halutessasi lisää terästettä.
Kardemummatoti
2 pussia ruusunmarjateetä
pari kardemummansiementä
4 dl vettä
2 rkl sokeria
4 rkl maustamatonta viinaa
rommia, brandyä tai punssia
rusinoita, manteleita
- Pane kardemumma ja teepussit kiehautettuun veteen hautumaan viideksi minuutiksi. Siivilöi juoma glögilaseihin.
- Lisää sokeri ja alkoholi,rusinat ja mantelit.
Kahvinen munatoti
3 dl maitoa
2 kanelitankoa
4 neilikkaa
3 dl kuumaa, vahvaa kahvia
4 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl viskiä tai vaaleaa rommia
4 rkl kahvilikööriä
(1–2 dl kuohukermaa)
- Kuumenna kattilassa maitoa, kanelitankoja ja neilikoita 5–10 minuuttia.
- Ota mausteet pois ja sekoita kuuma kahvijuoma maitoon.
- Vaahdota munat ja sokeri. Vatkaa edelleen ja kaada maitokahvia norona joukkoon.
- Lisää alkoholia (ja kermaa).
- Tarjoa kuumana tai anna viiletä jääkaapissa.
Keisaripunssi
2 dl vettä
1,5 dl sokeria
1 pullo huokeaa valkoviiniä
2 dl rommia
1–2 sitruunan mehu
- Saksan viimeisen keisarin lempijuoma sopii lämmikkeeksi ulkoilun jälkeen. Kuumenna vesi, lisää sokeri ja sekoita, kunnes se sulaa.
- Lisää viini ja rommi. Kuumenna, älä keitä.
- Mausta sitruunanmehulla. Tarjoa kuumana.
Mantelikahvi kahdelle
3 dl vahvaa kahvia
4 rkl mantelilikööriä
2 tl sokeria
2 palaa vaniljajäätelöä
- Kaada glögimukeihin kahvia. Mausta se liköörillä ja tarvittaessa sokerilla.
- Aseta pinnalle jäätelöpaloja tai -pallo.
- Koristele mantelirouheella tai kahvijauheella.