Lautanen täynnä A-vitamiinia. Maksa, porkkana ja bataatti ovat mainio valinta.
Lautanen täynnä A-vitamiinia. Maksa, porkkana ja bataatti ovat mainio valinta.

A-vitamiinin täydentämiseksi kannattaa ateriaksi tehdä maksapihvejä, joiden kanssa tarjotaan herkullista bataatti-porkkanamuhennosta.

Bataatti-porkkanamuhennos

4 annosta

600 g bataattia
300 g porkkanaa
noin 2 dl keitinlientä
2 rkl raastettua piparjuurta
50 g voita
½ –1 tl suolaa

  • Kuori ja paloittele juurekset. Lohko bataatti reiluiksi paloiksi ja porkkanat pienemmiksi paloiksi, jotta ne kypsyisivät yhtä aikaa.
  • Keitä juurekset kypsiksi. Ota osa keitinliemestä talteen. Soseuta juurekset monitoimikoneessa. Lorauta joukkoon keitinlientä, niin että saat soseesta notkean.
  • Lisää joukkoon raastettua piparjuurta sekä nokare voita. Ripauta suolaa maun mukaan.

Maksapihvit

4 annosta

600 g naudanmaksaa
1 rkl voita tai öljyä
1 yksikyntinen valkosipuli
1 sitruuna
1 tl rouhittua mustapippuria
1 tl suolaa
1 dl silputtua timjamia

  • Poista maksasta kalvot. Leikkaa pala reilun sentin paksuisiksi viipaleiksi.
  • Viipaloi valkosipuli ohuiksi lastuiksi ja kuumenna rasva pannulla.
  • Lisää valkosipuli paistinpannulle muutamaksi minuutiksi kuullottumaan. Lisää maksapihvit pannulle ja paista pari minuuttia puoleltaan.
  • Kun käännät pihvit, purista joukkoon puolen sitruunan mehu. Leikkaa toinen sitruunan puolikas ohuiksi viipaleiksi ja lisää viipaleet pannulle maksapihvien joukkoon.
  • Pippuroi ja suolaa pihvit. Lisää lopuksi joukkoon silputtu timjami.
     
Nakke
Seuraa 
Liittynyt13.5.2014

Täydelliset maksapihvit ja mehevä muhennos

Voi kauhistus kuinka huonosti minä olen kirjoittanut, kun yksi on saanut sen käsityksen, että minä yritin naurattaa ja toinen sen käsityksen, että yritin riitaa haastaa! Kumpikaan ei ollut tarkoitukseni. Nyt on todennäköisesti viisainta, etten yritäkään selittää mitään sillä näillä vajavaisilla kirjoitustaidoillani laulaisin vain itseni yhä syvemmälle suohon. Vaikeneminen on kultaa. Koitetaan pärjäillä - sekä maksaa syövät että maksaa syömättömät.
Lue kommentti

Juureen leivotun ruisleivän kaveriksi sopii mainiosti sen perinteinen makupari, raikas kotijuusto.

Kotijuuston valmistaminen on yllättävän yksinkertaista, vaikka lämpötilan seuraaminen vaatii hieman tarkkuutta.

Juustonjuoksutetta saa apteekeista ja isommista marketeista. Keittiötarvikeliikkeet ja kangaskaupat myyvät juustokangasta, mutta puuvillaharsokangas käy myös mainiosti.

Tiesitkö? Nimi lööpijuusto tulee ruotsista, ostlöpe eli juustonjuoksutin. 

Juoksutejuusto eli ”lööpijuusto”

2 litraa kulutusmaitoa eli punaista maitoa
0,2 dl suolaa
4 ml juustonjuoksutetta

  1. Kuumenna maito 63 asteeseen. Seuraa lämpötilaa esimerkiksi paistimittarilla.
  2. Anna maidon olla tässä lämpötilassa puoli tuntia, anna sitten jäähtyä 39 asteeseen. Lisää suola ja juoksute, anna seistä puoli tuntia kunnes maito saostuu.
  3. Nostele reikäkauhalla juustomuottiin valumaan. Jos et omista perinteistä juustomuottia, siivilä käy hyvin. Vuoraa se juustokankaalla tai puuvillaharsokankaalla.
  4. Tarjoa juusto lempiruisleipäsi kyytipoikana. Päälle voit ripotella ruohosipulisilppua.

Ohje: Hannu Nikander

Katso video ja herkulliset reseptit:

Ohuenohut ruiskuori syntyy pulikoimalla tai pastakoneella. Mehevä täyte kruunaa rapean piiraan. Täytteeksi kelpaa riisi, lohi tai punajuuri – valitse itse.

Rukiinen kuoritaikina

noin 30 pientä piirakkaa tai yksi iso kukko

  • 3 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 6 dl ruisjauhoja
  • noin 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl sulatettua voita

Lisää veteen suola, jauhot ja rasva. Vaivaa taikina tasaiseksi. Tarvittaessa voit lisätä jauhoja, mutta taikina saa jäädä tanakaksi ja melko kuivaksi.

Jauhota leivinpöytä ruisjauhoilla. Kumoa taikina pöydälle ja pyöritä palloksi. Jos teet karjalanpiirakoita, jaa pallo kahdeksi palaksi. Pyöritä palat tangoiksi ja jaa niistä kumpikin 15 kakkaraksi. Litistä kakkarat ja peittele ne kostealla leivinliinalla niin ne eivät kuivu.

Ota muutama kuori kerrallaan ja ajele ne pulikalla millin ohuiksi kuoriksi. Ripottele jauhoja väliin ja laita lomittain keoksi pyyhkeen alle odottamaan täyttämistä.

2432229

Lohitäyte

30 pientä piirasta

  • 500 g lohifileetä
  • 1 ruukku tilliä
  • suolaa

Leikkaa lohi ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.

Ajele taikina ohuiksi piiraspohjiksi. Voit tehdä pyöreitä tai soikeita karjalanpiirakkapohjia. Harjaa pullasudilla ylimääinen jauho pois.

Lisää keskelle tillisilppua ja lohiviipaleita. Suolaa pinta kevyesti. Ummista reunat sormenpäillä painellen piiraan muotoon.

Riisitäyte

30 pientä piirasta

  • 2 dl vettä
  • 2 dl puuroriisiä
  • 8 dl täysmaitoa
  • 1 tl suolaa
  • 30 g voita

Kuumenna vesi kattilassa. Lisää joukkoon riisit muutamaksi minuutiksi hautumaan. Lisää joukkoon maitoa vähitellen, samalla sekoitellen. Hauduta puuroa noin tunti. Varo, ettei se pala pohjaan.

Lisää puuroon lopuksi suola ja nokare voita.

Puuron voi hauduttaa myös etukäteen ja täyttää piiraat jäähtyneellä puurolla.

Ajele taikina ohuiksi soikeiksi piiraspohjiksi.

Levitä täytteeksi noin 1 rkl riisipuuroa. Ummista reunat piiraan muotoon sormenpäillä painellen.

Punajuuritäyte

30 pientä piirasta

  • 3-4 kpl keskikokoisia punajuuria
  • 2 rkl balsamicoa
  • 1 rkl tummaa siirappia
  • pari oksaa tuoretta rosmariinia
  • suolaa

Kuori ja leikkaa raa’at punajuuret ohuiksi lastuiksi veitsellä tai mandoliinilla.

Laita lastut kulhoon ja lorauta joukkoon balsamicoa ja siirappia. Silppua joukkoon tuoretta rosmariinia. Anna täytteen maustua taikinakuoren pulikoimisen ajan.

Ajele taikina ohuiksi piiraspohjiksi.Voit tehdä pyöreitä tai soikeita karjalanpiirakkapohjia.

Lisää keskelle punajuuret ja lisää suolaa pintaan kevyesti. Rypytä reunat piiraan muotoon.