Pääsiäisaterian kuningas on mehevä karitsanpaisti. Se tarjoillaan herkullisen punaviinikastikkeen kera. Tee kastikkeen pohja jo edellisenä päivänä.
Yrttikuorrutettu karitsanpaisti
16 annosta
- noin 3,5 kg:n karitsanpaisti tai -viulu
- 2 solovalkosipulia
- 1½ rkl merisuolaa
- 2 tl mustapippuria
- 1 ruukku minttua
- ½ ruukkua rosmariinia
- ½ ruukkua timjamia
Uunivuokaan
- 100 g voita
- 8 porkkanaa
- 3 palsternakkaa
- 12 salottisipulia
- Leikkaa lihan pinnalta ylimääräinen rasva pois. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Tee lihan pintaan viiltoja ja upota valkosipuliviipaleet lihaan.
- Hiero lihan pintaan suola ja pippuri. Irrota rosmariineista ja timjamista varret. Silppua yrttien lehdet ja minttu hienoksi silpuksi.
- Nosta paisti reunalliselle uunipellille tai uunivuokaan. Ripottele pintaan yrtit.
- Laita uunivuuan pohjalle voinokareita. Kuori ja lohko kasvikset ja lisää ne paistin viereen uunivuokaan.
- Kypsennä karitsa 125-asteisessa uunissa noin 1 tunti kiloa kohden tai kunnes paistomittari näyttää 70-astetta. Valele lihaa paiston aikana 20 minuutin välein suurustamattomalla kastikepohjalla (ohje alla).
Punaviinikastike
Tee kastikepohja jo edellisenä päivänä!
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
8 annosta
Sisältö jatkuu mainoksen alla
- 1 plo punaviiniä
- 8 dl vettä
- 2 porkkanaa
- 1 palsternakka
- 5 salottisipulia
- ½ ruukkua rosmariinia
- ½ ruukkua timjamia
- 1 dl espressoa
- 2 rkl mustaherukkahyytelöä
- 3 laakerinlehteä
- 2 tl suolaa
- 1 tl kokonaisia mustapippureita
- 2 dl ruokakermaa
- 2 rkl ruskeaa suurustetta, esim. Maizenaa
- Kaada viini ja vesi kattilaan. Kuori ja lohko porkkanat ja palsternakka. Kuori ja halkaise sipulit. Lisää ne liemeen yrttioksien, espressojuoman, mustaherukkahyytelön ja mausteiden kanssa.
- Hauduta kastiketta ilman kantta välillä sekoittaen noin 2 tuntia.
- Siivilöi kastike. Käytä kastikepohjaa karitsan valelu-liemenä paiston aikana.
- Kun karitsa on paistunut. siivilöi uunivuokaan kerääntynyt liemi ja lisää se kastikepohjan joukkoon kattilaan.
- Suurusta kastike kermalla ja suuruksella. Keitä kastiketta pari minuuttia. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa.
Seuraa meitä Facebookissa