Jos olet syntynyt 1950-luvulla, on alkoholinkulutuksesi todennäköisesti erityisen riskialtista ja juomatavoissa korjattavaa. Vai onko sittenkään?

Pekka Sulkunen on tehnyt tunnetuksi termin "märkä sukupolvi", jota edustavat sotien jälkeen syntyneet suuret ikäluokat, tämän päivän eläkeläiset. "Kuivaa sukupolvea" edustavat ennen sotia syntyneet, jotka ovat kasvaneet alkoholin käytön suhteen tiukemmassa yhteiskunnallisessa ilmapiirissä. Erityisestä ero näkyy naisten alkoholin käytön muutoksissa: yli 60-vuotiaiden alkoholinkulutus ja siihen liittyvät terveydelliset haitat ovat lisääntyneet.

– Monet ovat käyttäneet alkoholia reippaasti jo nuorina, tapoja vain ei ole vuosien mittaan muutettu, A-klinikkasäätiön projektikoordinaattori Tiia Ruokosalo sanoo.

– Eläkkeelle jäädessä juominen helposti lisääntyy, sillä työ- ja perhe-elämän rutiinit, ajan paineet ja vaatimukset häviävät. Aikaa on enemmän. Jotkut saattavat  aloittaa runsaamman alkoholin käytön vasta eläköitymisen jälkeen. Syitä voivat olla yksinäisyys, toimettomuus, traumaattiset kokemukset kuten läheisen kuolema  tai oman elämänpiirin rajoittuminen vaikkapa sairauden takia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Haluan eroon tylsyydestä

Päihdelinkin tekemässä minun hyvä syyni -kyselyssä yli 50-vuotiaien yleisimmin ilmoittamat syyt alkoholin käytölle ovat rentoutuminen ja tylsistymisen estäminen. Kampanja on ollut käynnissä syyskuun alusta alkaen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Hälytyskellojen tulisi soida, jos alkoholin kulutuksen riskirajat ylittyvät säännöllisesti. Jos normaalit arkipäiväiset asiat jäävät toistuvasti hoitamatta alkoholin käytön vuoksi, tai alkoholista on jo koitunut muita haittoja, on satuttanut humalassa itsensä tai satuttanut toista, on joutunut taloudellisiin vaikeuksiin, ei muista tapahtumien kulkua, sammuu humalassa tai tarvitseee krapularyypyn seuraavana aamuna. Jos läheiset huomauttelevat asiasta - sekin on merkki, Ruokosalo listaa.

Vanhan ihmisen alkoholin sietokyky, humalakäyttäytyminen ja päihdehaitat ovat erilaisia kuin nuorilla.

Sairaudet ja lääkitys ovat päihteiden käyttön yhteydessä arvaamaton riski.

– Liiallisesta päihteiden käytöstä aiheutuvat kognitiiviset oireet ja alkava dementia ovat, ainakin maallikolle, vaikeasti toisistaan erotettavissa. Yksinäisyys, masennus ja ulkopuolisuuden kokemukset ja liiallinen alkoholin käyttö nivoutuvat myöhemmällä iällä myös toisiinsa.

Alkoholi heikentää tasapainon hallintaa, tarkkaavaisuutta ja reaktiokykyä, jotka voivat altistaa esimerkiksi kaatumistapaturmille.

Runsas alkoholin käyttö heikentää yleiskuntoa ja on muutenkin haitallista terveydelle. Tämä voi ilmetä esimerkiksi unettomuutena, vatsavaivoina, verenpaineen kohoamisena, sydämen rytmihäiriöinä tai verensokeritasapainon suurina heilahteluina.

Seuraavien lääkkeiden kanssa ei tule käyttää alkoholia lainkaan: uni- ja rauhoittavat lääkkeet, eräät masennuslääkkeet, vahvat kipulääkkeet, tietyt antibiootit sekä epilepsialääkkeet.

Lopeta tai vähennä, jos

  1.  Sinulla on korkea verenpaine
  2. Kärsit rytmihäiriöistä
  3. Syöt unilääkkeitä, masennuslääkkeitä, vahvoja kipulääkkeitä tai epilepsialääkkeitä
  4. Unohdat ajan- ja tapahtumienkulun humalassa
  5. Kaatuilet ja kompuroit humalassa
  6. Kärsit unettomuudesta
  7. Sinulla on diabetes tai riski sairastua siihen
  8. Suvussa esiintyy muistisairauksia
  9. Läheiset huomauttelevat alkoholinkäytöstäsi
  10. Sinulla on taloudellisesti tiukkaa.
Vierailija

En lukenut ihan tarkkaan koko tuota edeltävää juttua, mutta kuulun suuriin ikäluokkiin, syntymävuosi 1947. Ennen yo-lakkia en varmasti ollut maistanut muuta alkoholia kuin madeira-viiniä, jota mummi piti aina varastossa ja kun tyttö oli rippikoulun käynyt sai kerran vuodessa pienen fingerporillisen. Vasta opiskelujen jälkeen alkanut työelämä opetti juomaan viinejä ja konjakkia tms. Nyt eläkkeellä ollessa hyvässä seurassa iltaa istuen otamme ruokien kanssa viinejä ja joskus loppukahvin konjakin kera. Näitä tilaisuuksia ei ole edes kerran kuukaudessa. Olen liikkuva, perusterve eläkeläinen eikä alkoholi ole ongelma.

Vierailija

Nuo kaikki asiat, niin runsas alkoholinkäyttö kuin nuo mainitut riskitekijätkin, aiheutuvat kaikki samasta syystä.  Siitä syystä, että ihminen pelkää, pelkää kaikkea, pelkää menneisyyttä, pelkää tulevaisuutta, pelkää sitä ettei kukaan rakasta häntä, yleensäkin vain pelkää. Mieti itse, kun tartut pulloon, kun alat riidellä, mitä tahansa negatiivista, kysy itseltäsi, mitä pelkäät? Ehkä et heti osaa vastata, koska olet niin tottunut vain reagoimaan, mutta pikkuhiljaa alat tajuta, että hei, juuri nyt mulla on asiat ainakin sillä tavalla hyvin, että on katto pään päällä, vaatteet, sänky, juoksevaa vettä, lämmintä, ruokaa jne.  Rauhoittukaa hyvät ihmiset, niin pysytte terveempinäkin 

Sisältö jatkuu mainoksen alla