Jos olet syntynyt 1950-luvulla, on alkoholinkulutuksesi todennäköisesti erityisen riskialtista ja juomatavoissa korjattavaa. Vai onko sittenkään?

Pekka Sulkunen on tehnyt tunnetuksi termin "märkä sukupolvi", jota edustavat sotien jälkeen syntyneet suuret ikäluokat, tämän päivän eläkeläiset. "Kuivaa sukupolvea" edustavat ennen sotia syntyneet, jotka ovat kasvaneet alkoholin käytön suhteen tiukemmassa yhteiskunnallisessa ilmapiirissä. Erityisestä ero näkyy naisten alkoholin käytön muutoksissa: yli 60-vuotiaiden alkoholinkulutus ja siihen liittyvät terveydelliset haitat ovat lisääntyneet.

– Monet ovat käyttäneet alkoholia reippaasti jo nuorina, tapoja vain ei ole vuosien mittaan muutettu, A-klinikkasäätiön projektikoordinaattori Tiia Ruokosalo sanoo.

– Eläkkeelle jäädessä juominen helposti lisääntyy, sillä työ- ja perhe-elämän rutiinit, ajan paineet ja vaatimukset häviävät. Aikaa on enemmän. Jotkut saattavat  aloittaa runsaamman alkoholin käytön vasta eläköitymisen jälkeen. Syitä voivat olla yksinäisyys, toimettomuus, traumaattiset kokemukset kuten läheisen kuolema  tai oman elämänpiirin rajoittuminen vaikkapa sairauden takia.

Haluan eroon tylsyydestä

Päihdelinkin tekemässä minun hyvä syyni -kyselyssä yli 50-vuotiaien yleisimmin ilmoittamat syyt alkoholin käytölle ovat rentoutuminen ja tylsistymisen estäminen. Kampanja on ollut käynnissä syyskuun alusta alkaen.

– Hälytyskellojen tulisi soida, jos alkoholin kulutuksen riskirajat ylittyvät säännöllisesti. Jos normaalit arkipäiväiset asiat jäävät toistuvasti hoitamatta alkoholin käytön vuoksi, tai alkoholista on jo koitunut muita haittoja, on satuttanut humalassa itsensä tai satuttanut toista, on joutunut taloudellisiin vaikeuksiin, ei muista tapahtumien kulkua, sammuu humalassa tai tarvitseee krapularyypyn seuraavana aamuna. Jos läheiset huomauttelevat asiasta - sekin on merkki, Ruokosalo listaa.

Vanhan ihmisen alkoholin sietokyky, humalakäyttäytyminen ja päihdehaitat ovat erilaisia kuin nuorilla.

Sairaudet ja lääkitys ovat päihteiden käyttön yhteydessä arvaamaton riski.

– Liiallisesta päihteiden käytöstä aiheutuvat kognitiiviset oireet ja alkava dementia ovat, ainakin maallikolle, vaikeasti toisistaan erotettavissa. Yksinäisyys, masennus ja ulkopuolisuuden kokemukset ja liiallinen alkoholin käyttö nivoutuvat myöhemmällä iällä myös toisiinsa.

Alkoholi heikentää tasapainon hallintaa, tarkkaavaisuutta ja reaktiokykyä, jotka voivat altistaa esimerkiksi kaatumistapaturmille.

Runsas alkoholin käyttö heikentää yleiskuntoa ja on muutenkin haitallista terveydelle. Tämä voi ilmetä esimerkiksi unettomuutena, vatsavaivoina, verenpaineen kohoamisena, sydämen rytmihäiriöinä tai verensokeritasapainon suurina heilahteluina.

Seuraavien lääkkeiden kanssa ei tule käyttää alkoholia lainkaan: uni- ja rauhoittavat lääkkeet, eräät masennuslääkkeet, vahvat kipulääkkeet, tietyt antibiootit sekä epilepsialääkkeet.

Lopeta tai vähennä, jos

 1.  Sinulla on korkea verenpaine
 2. Kärsit rytmihäiriöistä
 3. Syöt unilääkkeitä, masennuslääkkeitä, vahvoja kipulääkkeitä tai epilepsialääkkeitä
 4. Unohdat ajan- ja tapahtumienkulun humalassa
 5. Kaatuilet ja kompuroit humalassa
 6. Kärsit unettomuudesta
 7. Sinulla on diabetes tai riski sairastua siihen
 8. Suvussa esiintyy muistisairauksia
 9. Läheiset huomauttelevat alkoholinkäytöstäsi
 10. Sinulla on taloudellisesti tiukkaa.
Vierailija

10 syytä jättää hyvästit viinille

En lukenut ihan tarkkaan koko tuota edeltävää juttua, mutta kuulun suuriin ikäluokkiin, syntymävuosi 1947. Ennen yo-lakkia en varmasti ollut maistanut muuta alkoholia kuin madeira-viiniä, jota mummi piti aina varastossa ja kun tyttö oli rippikoulun käynyt sai kerran vuodessa pienen fingerporillisen. Vasta opiskelujen jälkeen alkanut työelämä opetti juomaan viinejä ja konjakkia tms. Nyt eläkkeellä ollessa hyvässä seurassa iltaa istuen otamme ruokien kanssa viinejä ja joskus loppukahvin konjakin...
Lue kommentti
Vierailija

10 syytä jättää hyvästit viinille

Nuo kaikki asiat, niin runsas alkoholinkäyttö kuin nuo mainitut riskitekijätkin, aiheutuvat kaikki samasta syystä. Siitä syystä, että ihminen pelkää, pelkää kaikkea, pelkää menneisyyttä, pelkää tulevaisuutta, pelkää sitä ettei kukaan rakasta häntä, yleensäkin vain pelkää. Mieti itse, kun tartut pulloon, kun alat riidellä, mitä tahansa negatiivista, kysy itseltäsi, mitä pelkäät? Ehkä et heti osaa vastata, koska olet niin tottunut vain reagoimaan, mutta pikkuhiljaa alat tajuta, että hei, juuri...
Lue kommentti

Ärtyvän suolen oireyhtymä on ilkeä kiusa: asiantuntija neuvoo: röyhtäise ja pöräytä, jos siltä tuntuu!

Vatsakivut, turvotus ja ilmavaivat viittaavat ärtyneen suoleen oireyhtymään.

Oiretuntemustesi taustalla saattaa olla vähäkuituinen ja vähän nestettä sisältävä ruokavalio. Silloin suolesi sisällöstä tulee kovempaa ja uloste etenee suolessa huonommin.

Suoliston epätasapainoon joutunut bakteerikantakin voi johtaa ärtyvän suolen oireyhtymään. Bakteeritasapaino heittelehtii tavallisesti anti­bioottikuurin tai turistiripulin seurauksena.

Vältä näitä

 • Ilmavaivoja lisääviä ruoka-aineita, joita ovat muun muassa sipuli, kaalit, lanttu, nauris, maissi, sienet, pavut, linssit ja herneet, tuore ruisleipä, hiivalla kohotetut leivonnaiset, hiilihappoiset juomat ja makeutusaineina käytetyt ksylitoli, sorbitoli sekä maltitoli.
 • Tulisia ja voimakkaasti maustettuja ruokia.
  Käristettyjä ja rasvaisia ruokia.
 • Runsaita määriä raakoja vihanneksia ja muita raakakasviksia – kokeile sen sijaan hienoksi raastettuja ja kypsennettyjä kasviksia.
 • Runsaasti laktoosia sisältäviä maitotuotteita: valitse hylaa tai laktoosittomia elintarvikkeita.
 • Alkoholia, tupakkaa, runsasta kahvin juontia, suuria ruoka-annoksia, hotkimista ja jatkuvaa stressiä.

Suosi näitä

 • Pieniä ateriakokoja ja säännöllistä ruokarytmiä.
 • Rauhallista ateriointia ja huolellista ruuan pureskelua.
 • Asteittaista kuidun lisäämistä esimerkiksi lesein tai pellavansiemenin.
 • Kiivihedelmää: se helpottaa ummetusta eikä lisää turvottelua.
 • Riittävää veden juontia: lisälasi tai pari päivässä riittää.
 • Haaleita juomia kuumien tai jääkylmien sijaan.
 • Kauraa sisältäviä elintarvikkeita.
 • Maitohappobakteereita sisältäviä elintarvikkeita eli probioottisia valmisteita. Näitä ovat Lactobacillus GG, Asidofilus tai usean pro­biootin yhdistelmät.
 • Tarvittaessa apteekin reseptittömiä lääkevalmisteita helpottamaan ulostusta. Tällaisia ovat muun muassa niin sanotut bulkkilaksatiivit ja makrogolia sisältävät tuotteet.

Milloin lääkäriin?

Silloin, jos ruokaremontti ja elintapamuutokset eivät tepsi, oireet hankaloittavat jatkuvasti elämää, uni ja liikkuminen häiriintyvät ja ummetus sekä ripuli rasittavat.

Jos vatsavaivojen lisäksi ilmenee laihtumista ja kuumeilua tai ulosteen mukana tulee verta, älä odottele, vaan varaa aika lääkärille.
Lääkäri kyselee suolen toiminnasta, turvotuksesta ja syömisistäsi – kirjaa niistä pääkohdat paperille ja ota muistilappu mukaan vastaanotolle.

Ärtyvään suoleen ei ole parantavia reseptilääkkeitä, mutta lääkäri voi harkintansa mukaan määrätä sinulle esimerkiksi uudenlaista lääkevalmistetta, jos oireesi painottuvat ummetukseen. Yksi vaihtoehto on kipukynnystä nostavat vanhan polven mielialalääkkeet pienin annoksin.

Usein lääkäri myös otattaa laboratoriokokeet kelia­kian, laktoosi-intoleranssin ja kilpirauhasen vajaatoiminnan varalta, sillä ärtyvän suolen oireet sekoittuvat joskus näihin sairauksiin.

Ravitsemusterapeutti auttaa sinua koostamaan vatsa­ystävällisen ja monipuolisen ruokavalion.


Asiantuntijoina gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila HYKSistä ja laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen Aava Gastrolääkäreistä.

Vierailija

Turvottaako vatsaa vai vaivaako ripuli? Näin hoidat ärtynyttä suolta

Onko totta että turistiripuli tulee herkemmin sellasilla matkaajille joilla on ärtyvän suolen oireyhtymä? Jos näin on pitäisi kai varautua matkalle lähtiessä. Matkailulehdessä kirjoitettiin, että turistiripulin hoidossa pitäisi välttää turhaa antibioottien napsimista kun ne ei kuitenkaan tepsi läheskään kaikkiin tapauksiin. Siis viruksiin ja loisiin. Toisaalta jos suurin osa on bakteeriperäisiä kuitenkin haluaisin tosi mielelläni hoitaa vaivan kuntoon jos ja kun se matkustaessa iskee. Onko...
Lue kommentti

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

 1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
 2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
 3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
 4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
 5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
 6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
 7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
 8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
 9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
 10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto