Puuttuko suustasi hammas tai kaksi? Harventuneet hampaat eivät ole pysyvä harmi, sillä on useita keinoja korvata puuttuvat hampaat.

Useimmilta yli viisikymppisiltä puuttuu suusta ainakin hammas. Näin kertoo professori Timo Närhi Turun yliopiston hammaslääketieteen laitokselta.

Puuttuva hammas voidaan kuitenkin korvata, ja hammasimplantteja asennetaan yhä iäkkäämmille ihmisille. Suomen Hammasääkäriliitosta kerrotaan, että vuonna 2012 potilaiden keski-ikä oli 57 vuotta. Samana vuonna Suomen implanttirekisteriin ilmoitettiin 16 944 asennettua hammasimplantti. Rekisterin mukaan implantteja asennettiin 10 701 henkilölle, joista 58 prosenttia oli naisia.

Silta yli hammasvaurion

Pintakiinnitteinen silta on lasikuidusta ja muovista tehty kiinteä hammasproteesi. Siltaa varten naapurihampaiden paikat otetaan pois, ja niiden koloista otetaan muotti. Lasikuituisen sillan päät muotoillaan täsmälleen kolojen muotoiseksi ja silta liimataan paikalleen. Siltarakennelman väri valitaan potilaan hampaiden värin mukaan niin, että se ei erotu muista hampaista. Silta voidaan myös valmistaa suoraan suussa, jolloin erillistä muottia ei tarvita.   

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pintakiinnitteisen sillan etu on, että sen takia puuttuvan hampaan naapureita ei tarvitse hioa. Se on myös pysyvään silta verrattuna edullinen. Yhden hampaan korvaaminen pintakiinnitteisellä sillalla maksaa noin 500 euroa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pysyvä silta tehdään nimensä mukaan pysyväksi ja kiinteäksi osaksi hampaistoa. Toisin kuin lasikuitusilta, pysyvä siltaproteesi valmistetaan metallista ja posliinista. Laite kiinnitetään puuttuvan hampaan viereisiin hampaisiin, jota varten ne hiotaan tapeiksi.  Kiinteän siltaproteesin näkyvä osa posliinia, joten korjattu hymy ei välky metallisena, ellei potilas itse niin halua. Siltaproteesi voidaan nykyisin tehdä myös kokonaan keraamisesta materiaalista.

Korjattu hymy ei välky metallisena – ellei potilas halua

Silta on hyvä ratkaisu, jos puuttuvan hampaan viereiset hampaat on paikattu, koska silta siistii myös ne ehjän hampaan näköiseksi. Mikäli naapurit tai edes toinen niistä on ehjä, silta ei ole suositeltava ratkaisu. Hammaslääkärit eivät nimittäin mielellään koske terveisiin hampaisiin. Toisaalta siltaa ei voida asentaa, jos naapurihampaat ovat kovin hauraat. Kolmen hampaan silta, jolla korvataan yksi puuttuva hammas, maksaa julkisessa terveydenhuollossa noin 2000–2300 euroa.

Jykevin ratkaisu

Implantilla eli keinojuurihampaalla voidaan korvata yksi tai useampi hammas tai tarpeen tullen vaikka koko hampaisto. Yhden hampaan puutoksessa implantti on erityisen hyvä silloin, kun puuttuvan hampaan naapurit ovat ehjät.       

Implantti koostuu kahdesta tai kolmesta osasta: leukaluuhun asennettavasta keinojuuresta, välikappaleesta ja hammaskruunusta. Keinojuuren ja välikappaleen asennus on kirurginen toimenpide, mutta leikkaukset tehdään paikallispuudutuksessa. Implanteilla saadaan aikana lähes omia hampaita vastaava tulos. Jos potilaan pitää saada uudet hampaat koko ylä- tai alaleukaan, joka hammasta varten ei tarvita keinojuurta, vaan hammaskaaren kiinnitykseen riittää 5–6 tarkoin sijoitettua keinojuurta.

Implantin asennus on kirurginen toimenpide

Yhden hampaan implantti maksaa 2200–2300 euroa. Jos implanteilla korvataan kaikki hampaat, nousee suuremontin hinta 8000–10 000 euroon. Toimenpiteet tulevat tätä vielä kalliimmaksi, jos implantteja varten tarvitaan luusiirre. Kaikilla leukaluu ei ole riittävän paksu keinojuurta varten, mutta puute voidaan korjata siirtämällä luuta muualta kehosta leukaluuhun.

Halvemmallakin pääsee

Osaproteesi on edullisin tapa korvata hampaita. Osaproteesissa tekohampaat ovat kiinni muovilevyssä, joka muotoillaan potilaan suulaen tai alaleuan muotojen mukaan. Toisin kuin kokoproteesissa, osaproteesissa proteesirakenne peittää vain osan kitalaesta. Osaproteesin kiinnitys varmistetaan metallituilla, jotka kiedotaan viereisiin hampaisiin.

Osaproteesi vaatii hyvin tarkkaa hygieniaa. Huonosti tai liian harvoin puhdistettu proteesi voi lisätä tuntuvasti hampaiden reikiintymistä. Yhden hampaan korvaavaa osaproteesia ei yleensä valmisteta, vaan sillä korvataan laajempia hammaspuutoksia. Tavallisen alaleuan osaproteesin hinta on noin 300–1000 euroa riippuen proteesin materiaalista.

Neljä eri tapaa

  1. Pintakiinnitteinen silta
  2. Pysyvä silta
  3. Implantti eli keinojuurihammas
  4. Irrotettava osaproteesi
Harvahammas

Juu juu - rahalla saa ja hevosella pääsee! Pienemmätkin hampaat (kuin hevosen)  maksavat maltaita.

Vierailija

Minulle laitettiin implantti autokolarissa menettämäni hampaan tilalle ja se on toiminut kuin oma hammas jo yli 5 vuotta. Eli olen ollut siihen erittäin tyytyväinen, hienoa että implanteilla voidaan korvata oma hammas, jos sattuu jokin vahinko omalle kalustolle. 😀

Sisältö jatkuu mainoksen alla