Suuvesi ei koskaan korvaa hampaiden harjausta, mutta se on hyvä apu päivittäiseen suuhygieniaan. Mikä tuote sopii mihinkin ongelmaan?

1. Jos hengitys tuoksuu pahalta

Valitse raikastava suuvesi

 • Käytä näitä, jos hengityksesi tuoksahtaa ummehtuneelle tai happamalle tai tarvitset suun raikastusta ruokailun tai välipalojen jälkeen. Tällaisissa suuvesissä on raikastavana aineena klooriheksidiiniä, joka tappaa myös bakteereja – ei kuitenkaan läheskään niin paljon kuin suuvesissä, joita käytetään kuuriluontoisesti esimerkiksi ientulehduksien hoitoon.
 • Hengitystä raikastavissa suuvesissä on klooridioksidia, oliiviöljyä tai esimerkiksi persiljaa. Niissä on myös sinkkiä, joka sitoo vapaita rikkiyhdisteitä. Nämä yhdisteet ovat usein niitä, jotka aiheuttavat suussa pahan hajun.
 • Raikastavat suuvedet eivät kuitenkaan riitä yksinomaiseksi suun ja hampaiden hoitomuodoksi, vaan suuvedet täydentävät vain niitä. Tärkein tapa hoitaa suuhygieniaa on pestä hampaat kahdesti päivässä ja puhdistaa myös hammasvälit iltaisin.
 • Raikastavia suuvesiä voit käyttää niin usein kuin on tarpeen.

2. Jos suu on kuiva

Valitse alkoholiton suuvesi

 • Kuiva suu on usein arka, joten silloin tärkeää käyttää alkoholitonta ja miedon makuista suuvettä.
 • Kuivan suun suuvesissä on mukana limakalvoja kostuttavia ainesosia, kuten aloe veraa tai hyaluronihappoa, sekä usein myös laktoperoksidaasi-, lysotsyymi- ja laktoferriinientsyymejä. Ne ovat syljen luonnollisia ainesosia, jotka normaalisylkisessä suussa suojaavat suuta infektioilta ja hampaita reikiintymiseltä. Kun suu on kuiva, sieltä puuttuu näitä suojaavia ainesosia.
 • Kuivan suun suuvedet ovat tärkeä apu muun suu- ja hammashygienian hoidossa. Jos kärsit kuivan suun ongelmista, kurluta suu suuvedellä tarpeen mukaan useampaan kertaan päivässä. Siten ehkäiset ennalta muun muassa kariesta, suun limakalvotulehduksia ja suun sieni-infektioita.

3. Jos kärsit ientulehduksesta

Valitse klooriheksidiini-suuvesi

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
 • Klooriheksidiniä sisältäviä suuvesiä käytetään usein tilapäisesti jonkin suuvaivan, kuten ientulehduksen, hoitoon. Apteekeissa on saatavilla erivahvuisia klooriheksidiinivesiä ilman reseptiä.
 • Tällainen suuvesi tehoaa suun vaivoihin tappamalla bakteereja. Aine on samaa, jota purskuttelet myös hammaslääkärin tuolissa hoitotoimien välillä.
 • Ikäihmisillä klooriheksidiini-suuvesi auttaa esimerkiksi proteesin aiheuttamaan suutulehduksen tai suun puhdistukseen silloin, kun ientulehdus on päässyt niin pahaksi, että harjaaminen sattuu ikeniin. Tavallisimman käyttösuosituksen mukaan suuta huuhdotaan klooriheksidiini-suuvedellä noin minuutin ajan kaksi kertaa päivässä kahden viikon ajan.
 • Klooriheksidiini-suuveden haittavaikutuksena voi olla kielen ja hampaiden värjäytyminen sekä voimakas metallinmaku suussa suussa. Jos värjäytymiä tulee, ne on syytä poistaa hammaslääkärissä.
 • Klooriheksidiini-suuvesikuurin aikana ei pidä käyttää tavallista, vaahtoavaa hammastahnaa, sillä sellaisessa on ainetta nimeltä natriumlaryylisulfaatti. Se vähentää kloorheksidiinin vaikutusta. Apteekeista saa natriumlaryylisulfaatitonta hammastahnaa.

4. Jos haluat vahvistaa hampaita

Valitse fluorisuuvesi

Sisältö jatkuu mainoksen alla
 • Fluorisuuvedet estävät hampaiden reikiintymistä vahvistamalla kiillettä. Kiille on elimistömme kovinta ainetta, joka ei uusiudu kuluttuaan. Happamat juomat ja ruoat nakertavat kiillettä hiljakseen, mutta syljessä olevat kalsium, fosfori ja fluori suojaavat kiillettä mineralisoitumalla kiilteeseen.
 • Jokailtainen fluoripurskuttelu onkin hyväksi esimerkiksi silloin, jos syljen eritys on vähäistä vaikkapa lääkityksen vuoksi. 
 • Fluorisuuvesiä on saatavilla useampaa eri vahvuutta. Miedoimpia voi käyttää tarvittaessa, mutta vahvimpia kannattaa käyttää vain hammaslääkärin suosituksesta.
 • Yleensä kiilteen vahvistamiseksi riittää tavallinen, fluoripitoinen hammastahna.

5. Jos hampaasi vihlovat

Valitse vihloville hampaille tarkoitettu suuvesi

 • Tällaisissa suuvesissä tehoaineina on kaliumia, strontiumia tai tinaa. Aineet ehkäisevät hampaiden vihlontaa estämällä hermoimpulssien kulkua hampaissa. Kun impulssien kulku estyy, vihlonnan tunnettakaan ei pääse syntymään.
 • Toinen tapa ehkäistä vihlontaa on estää hampaistoa erosioitumasta. Eroosiossa hampaiden kiille pikkuhiljaa syöpyy hampaan pinnalta pois. Eroosiohammasvedet vahvistavat fluorisuuvesien tapaan hammaskiillettä ja estävät myös vihlontaa.

  Asiantuntijana farmaseutti Anna Lovén Yliopiston apteekista.
  Lähteenä myös: Suomen Hammaslääkäriliitto sekä www.terveyskirjasto.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla