Lahtelainen Aila Tamminen on jo pitkään käynyt hammaslääkärissä Pärnussa. Suomessa terveydenhuoltoalalla työskentelevä Aila on ollut hoitoon pelkästään tyytyväinen.

Kakkoskodin vieressä, tien toisella puolella, sijaitsee Aila Tammisen omahammaslääkäri. Virolaiselta, Pärnussa sijaitsevalta, klinikalta Aila on löytänyt helläkätisen ja nopean hammaslääkärin, jolla on asioinut jo yhtä kauan kuin perheellä on ollut kakkoskoti Pärnussa.

–Hoito käy niin kätevästi. Saan ajan nopeasti, ja Kela-korvauksen kanssa hoidon hinnat Virossa jäävät alhaisiksi. Viimeksi kävin pienessä paikankorjausoperaatiossa, jonka lisäksi hampaita myös puhdistettiin. Maksoin hoidosta 46 euroa. Ilman Kela-korvausta hinta oli 74 e. Tyttären hampaan paikkaus maksoi reilut 20 euroa, Aila kertoo.

Ennakkoluulot vielä yleisiä

Aila on tyytyväinen hoidon laatuun, mutta hän tietää, että virolaiseen terveydenhuoltoon suhtaudutaan paikoin yhä turhan ennakkoluuloisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

–Itselläni ei ole ollut ongelmia, mutta olen käyttänyt lähinnä hammashuollon palveluita. Virossa voi valita lääkärinsä, sillä samanlaista jakoa yksityiseen ja julkiseen terveydenhuoltoon ei ole.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aila työskentelee itsekin terveydenhuoltoalalla. Hänen mielestään:

Suomessa yksityiset hammaslääkäriasemat jättävät välillä asiakkaalle sellaisen tunteen, että potilaalla ”tienataan”.

–Käytetään aikaa hoitoon ja tehdään toimenpiteitä, ja lasku voi olla yllättävän suuri.

Aila kannustaa hyödyntämään eurooppalaista Kela-korttia ja hakeutumaan hoitoon esimerkiksi Virossa.

Virossa asuva

Virossa on perhelääkäri järjestelmä. Kaikki voivat valita lääkärinsä itse ja vaihtaa milloin vain.
Perhelääkärit ovat kaikki yksityisiä, mutta sairaskassan kautta potilaille täysin ilmaisia. Lääkärit saavat palkkansa sairaskassasta polilaiden määrän ja käyntien mukaan.
Internetistä löytyy jokaisesta perhelääkäristä asiakkaiden arvosteluja, kuin Suomessa ravintoloista.
Arviot ovat ajoittain äärimmäisen karuja jos samaan sävyyn asiaskas Suomessa kirjottaisi ravintolasta niin ravintoloitsijat ovat uhkailleet oikeusjutuilla ja vaatineet vahingonkorvauksia.
Virossa lääkäri ei ole aina oikeassa eikä todellakaan ole ylimielinen puolijumala, hänen ansionsa riippuu asiakkaiden tyytyväisyydestä.
Suomessa virolaisilla lääkäreillä on vähän kyseenalainen maine. Uskon sen johtuvan siitä, että Virossa surkea lääkäri saa niin huonoa palautetta että perhelääkärille ei riitä asiakkaita. Mitäs tämmöinen tumpelo voisi tehdä, kuin muuttaa Suomeen, jossa lääkärillä ei ole mitään tulosvastuuta ja koulukakäymätönkin pystyy vuosia toimimaan lääkärinä.

hyvähampainen

Se hoidon hinnan alhaisuus ja nopeus ei ole tae hyvästä hoidosta.

Hoitolan hygieniataso ja sen omavalvonta on tänä "tautisena aikana"

erittäin tärkeää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla