Älä laiminlyö tätä hammasvaivaa:

Puuttuvat hampaat ennustavat vakavia terveysongelmia, kuten diabeteksen ja sydäninfarktin riskiä. Mutta pienempikin hammaspulma voi olla todella vaarallinen.

Huonosti hoidetut hampaat saattavat aiheuttaa pahoja terveysriskejä. Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan useiden hampaiden puuttuminen nostaa sydäninfarktin ja diabeteksen riskiä.

Laaja hammaspuutos on merkki siitä, että henkilö on sairastanut tai sairastaa tulehduksellisia suun sairauksia. Suun tulehdukset vaikuttavat koko kehoon.

Jo yli viisi puuttuvaa hammasta lisää sydäninfarktin riskiä jopa 140 prosenttia. Yli yhdeksän puuttuvaa hammasta nostaa diabeteksen riskiä 37 prosenttia ja kuoleman riskiä 37 prosenttia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Välty monilta vaivoilta: Osaatko hoitaa hampaasi oikein?

– Hampaiden puuttumista voidaan käyttää apuna kun arvioidaan potilaan kokonaisriskiä sairastua kroonisiin kansansairauksiin. Tästä on hyötyä yleislääkäreille kokonaishoidon suunnittelussa, toteaa tutkija John Liljestrand.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Päivystykseen poski turvoksissa"

Jos hampaita ei hoida kunnolla, saattaa tulla parodontiitti. Se on hampaiden pitkäaikainen tulehdustila, joka johtaa hoitamattomana hampaiden menetykseen.

Hammaslääkäri Ulla Pakisjärvi Rovaniemen terveyskeskuksesta muistuttaa, että hampaiden kotihoito on kaiken A ja O.

Oululainen eläkeläinen hoidattaa hampaansa Intiassa: "Täällä operaatio maksaa 63 euroa, Suomessa 700"

– Kannattaa käydä säännöllisesti tarkastuksessa. Hammaslääkäriltä tai suuhygienistiltä saa ohjeet kotihoitoon, Pakisjärvi neuvoo.

Heiluva hammas voidaan mahdollisesti pelastaa juurihoidolla tai tukikudosten hoidolla. Jos se ei onnistu, hammas pitää poistaa.

Moni ei lähde hammaslääkäriin heiluvasta hampaasta huolimatta.

– Sitten tullaan päivystykseen poski turvoksissa. Tilanne saattaa johtaa pahimmillaan verenmyrkytykseen ja teho-osastolle, Pakisjärvi sanoo.

Vielä on hämärän peitossa, mihin kaikkeen suun tulehdus vaikuttaa. Lisää yhteyksiä eri sairauksiin löytyy koko ajan.

Katso, mikä suomalaiskeksintö: Näin hampaat pysyisivät suussa pidempään

Sisältö jatkuu mainoksen alla