Tihrustaminen, kuikuileminen ja pyyhkimisestä huolimatta likaiset lasit ovat kaikki merkkejä siitä, että käynti optikolla kannattaisi.

Niskaa särkee taas. Rillit roikkuvat nenän varressa ja keskustelukumppanin kasvot jäävät silmälasien kehyksen taakse piiloon.

Valuvat kakkulat eivät häiritse vain näkökenttää. Oletko koskaan miettinyt, että niskasäryllä ja liian löysillä silmälasinsangoilla on yhteys? Mitä pidemmälle lasit nenänvarrella tipahtavat, sitä enemmän niskasi jännittyy.

- Tiedän ihmisiä jotka ovat käyneet magneettikuvattavinakin, pääsärkyyn ja huonovointisuuteen liittyen. Mitään ei ole löytynyt ja näkö on testattu sitten vasta aivan viimeisenä,  Helsingin Katse –optikkoliikkeen toinen omistaja Mikko Sten kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Migreeni, päänsärky ja huimaus voivat kuitenkin johtua myös huonontuneesta näöstä tai huonoista silmälaseista.

- Uusia laseja ostaessa on tärkeää, että optikko tarkastaa silmälasien istuvuuden.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Optikkona Mikko Sten painottaa näkemisen yksilöllisyyttä. Mikä sopii yhdelle, ei sovikaan muitta mutkitta toiselle. Vastuu on ostajan lisäksi myös ammattitaitoisella optikolla.

Älä totuta aivoja huonoon näköön

Varma karttuneen iän merkki on 45 ikävuoden paikkeilla alkava aikuisnäkö.

-  Jos saa elää vanhaksi, aikuisnäön kanssa eletään puolet omasta elämästä, Mikko Sten kertoo.

Se on pitkä aika tihrustaa tekstiä tai tähyillä numeroita bussipysäkillä. Stenin mukaan ihmiset toisinaan välttelevät moniteholasien hankkimista liian pitkään.

- Näkö kannattaa tarkistuttaa säännöllisesti ja siitä kannattaa pitää huolta. Vetkuttelu ei kannata.  Näköhavainnot tehdään ennen kaikkea aivoissa, eikä aivoja kannata totuttaa huonosti näkemiseen, Sten toteaa.

Moniteholinssit vaativat aina jonkinasteisia kompromisseja näkemisen suhteen. Jos moniteholinssien hankinta jätetään liian myöhään ja linssin kaukokatselualueen ja lukualueen vahvuusero kasvaa kovin suureksi, voi linssin kompromisseihin tottuminen vaikeutua tai muuttua jopa mahdottomaksi.

- Vaikka lasit ovat oikeanlaiset, aivot eivät enää ymmärrä näkemäänsä. Huimaus, paha olo ja näköhäiriöt kertovat  aivoista, jotka eivät enää sopeudu tarkkaan näkemiseen.

Kun ensimmäiset monitehot hankkii ajoissa, lukuvahvuutta voidaan kasvattaa pikkuhiljaa pienin pykälin ja linsseihin tottuminen on paljon helpompaa.

Säännöllisellä näön tutkituttamisella pidät siis huolta silmistäsi ja aivoistasi.

Kun lämpö rikkoo lasit

Kun keittiössä avaa uunin luukun, humahtaa kasvoille lämmintä ilmaa ja silmälasit menevät huuruun. Menevätkö ne samalla pilalle?  Jotkin linssit eivät yksinkertaisesti kestä lämpöä, joskus se voi olla myös merkki huonosta laadusta.

Hyvin korkeataitekertoimiset eli reilummin ohennetut muovilinssit kestävät yleensä huonommin lämpöä kuin vähemmän ohennetut.  Jos tuntuu siltä, että linssit ovat koko ajan likaiset, kyse saattaakin olla kuumuuden aiheuttamista pienenpienistä mikrohalkeamista linsseissä. Niitä ei pyyhkimällä korjata.

- Jotkin linssit reagoivat lämpöön särkymällä. Mikrosäröt luovat tunteen likaisista linsseistä, Mikko Sten selventää.

Mikä siis avuksi linssiostoksilla? Parasta palvelua saat, kun saat jo ostosta harkitessasi tietoosi linssiesi tyypin ja niiden valmistajan. Mikko Stenin liikkeessä nämä tiedot kirjataan myös kuittiin.

- Se helpottaa linssien valitsemista myös tulevaisuudessa. Jotkut asiakkaat kiintyvät tiettyyn linssiin ja valmistajaan, tyytymättömät taas tietävät, että juuri tämä linssityyppi ei tunnu lainkaan sopivalta, Sten kertoo.

Kaihi näkyy, mutta sitä ei todeta

Optikko voi havaita kaihin silmätarkastuksen yhteydessä, mutta optikolla ei ole valtuuksia todeta kaihia asiakkaan silmässä.

- Lääkärille meillä on kuitenkin velvollisuus ohjata, mikäli kaihia havaitaan, Mikko Sten kertoo.

Kaihi näkyy optikon tarkastuksessa usein jo hyvin varhaisessa vaiheessa, yleensä ennen kuin asiakas on itsekään huomannut sitä. Silmän sarveiskalvoa tutkittaessa optikko voi nähdä eräänlaisia kaihipiikkejä.

- Ne ovat selviä jälkiä, jotka näyttävät selkeästi kaihin alun, Mikko Sten kertoo.

Pitäisikö optikolle sitten saapua itse kirjoitetun listan kanssa, että muistaisi selvittää asiat linsseistä sankoihin ja kaihipiikkeihin? Mikko Stenin mielestä ei tarvitse, mutta optikon valitsemiseen kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa.

- Tärkeintä on, että saat tietää myös ne asiat, joita et itse ymmärrä kysyä. Nykytutkimuksen perusteella esimerkiksi osa lasten lukihäiriöistä voi johtua piilokarsastuksista. Tällaisissa asioissa auttaa ammattitaitoinen optikko.

Optikko on siis kuin hyvä kampaaja tai hammaslääkäri. Kannattaa valita sellainen ammattilainen, johon luotat ja jonka kanssa asioiminen sujuu.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla