THL:n erikoistutkija, ET-lehden ravitsemusasiantuntija Marja-Leena Ovaskainen selvittää suomalaisen kanan turvallisuutta.

Minua on hätkähdyttänyt eräs dokumentti, jossa kerrottiin kanojen sisältävän muun muassa antibiootteja.

Uskallanko nyt syödä kananlihaa?

Nimimerkki Epätietoinen

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ruuan tuotannossa käytetään erilaisia kasvua suojelevia, tauteja parantavia ja säilyvyyttä lisääviä aineita. Eläinten sairauksia hoidetaan usein antibiooteilla, joiden jäämiä kulkeutuu lihaksiin, muniin tai maitoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomalainen tuotanto on toistaiseksi selvinnyt muuta Eurooppaa pienemmällä antibiootin käytöllä. Mutta kautta maailman tuotannossa on kehittynyt myös antibiooteille vastustuskykyisiä bakteerikantoja, eikä Suomenkaan ruokaketju ole täysin turvassa.

Lähes kaikki tuotteet altistuvat vierasaineille. Kasvinviljelyssä käytetään taudinaiheuttajilta suojaavia aineita, joiden määrää kuluttaja pystyy pienentämään pesemällä kasvikset hyvin.

Taustaa: Epäpuhtauksia riistassa ja villikaloissakin

Ruoka kuljettaa monia ympäristön ja tuotanto­prosessien riskejä, sitä ei voi kiistää.

Kuluttajan kannattakin vaatia tuotanto-olosuhteita, joissa että lääkejäämien tai muut haitat jäävät mahdollisimman vähäisiksi. Luomubroileri on kokeilemisen arvoinen uutuus. Uskon kuitenkin, että suomalainen broileri on tällä hetkellä turvallinen tuote oikein käsiteltynä. 

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla