Miten sujuivat juhlat? Alkoholikuolemat ovat lisääntyneet 60–69-vuotiaiden keskuudessa. Apua ikääntyneiden alkoholinkäyttöön pitäisi saada, mutta rahat menevät usein muualle.

Senioreiden ja vanhusten alkoholinkäytöstä on supistu vuosikausia. Sukulaiset ovat kauhistelleet, kun mummon ääni sammaltaa ja vaarin kontrolli pettää sukujuhlissa, mutta ongelmiin ei tartuta.

– Vanhusten viinanjuonti on edelleen tabu. Siitä on vaikea puhua, sanoo A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki.

Alkoholiongelmat kasvussa

Esimerkiksi 65 vuotta täyttäneiden miesten alkoholikuolleisuus on kaksinkertaistunut parissakymmenessä vuodessa. Määrällisesti kuolemia on tosin edelleen huomattavasti vähemmän kuin työikäisillä. Myös naisten juominen on lisääntynyt kaikissa ikäluokissa, kuten siitä johtuvat kuolematkin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Iäkkäiden naisten alkoholinkäyttö on lisääntynyt enemmän kuin miesten. Myös laitoshoidossa olevat juovat yhä enemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Ikääntyessäsi et kestä alkoholia samalla tavalla kuin nuorena."

– Suomessa ei ole laadittu vanhuksille omia alkoholisuosituksia, kuten esimerkiksi Amerikassa. Nyt eläkkeelle jäävä sukupolvi on tottunut käyttämään alkoholia, monet nuoruudestaan saakka, Simojoki pohtii.

– Työaikana esimerkiksi työterveyshuolto on seurannut terveydentilaa, mutta kun jää eläkkeelle ihminen putoaa terveyskeskusten avun piiriin. Monelle on yllätys, että sinne pääsy saattaa olla vaikeaa, Simojoki pohtii.

Sietokyky heikkenee ikääntyessä

Ikäihmiset kestävät viinaa huonommin kuin nuoremmat. Monilla on sairauksia, johon syövät lääkkeitä. Myös tapaturmat lisääntyvät, ja humalassa kaatumisesta voi olla kohtalokkaat seuraukset: lonkka murtuu ja se voi olla kuolemanvakava juttu.

Erilaiset aivo-ongelmat lisääntyvät. Jos ryyppää paljon, yleiskunto huononee ja sairastumisriski lisääntyy. Myös masennus ja viina ovat huono yhdistelmä.

–  On surullista, että tekee työtä koko ikänsä ja, kun pääsee eläkkeelle alkoholisoituu ja kuolee viinaan, Simojoki huokaa. 

Simojoki siteeraa tutkimusta, joka paljasti, että Helsingin kotipalvelun piirissä olevista yli 75-vuotiaista noin 15 prosenttia näytti alkoholia kaksi kertaa viikossa ja seitsemän prosenttia neljä kertaa viikossa.

Moni yksinäinen juo liikaa

Monet työikäiset satsaavat työhönsä. Se tuo elämään sisältöä, jota on ehkä vaikea korvata eläkkeellejäämisen jälkeen. Tilalle tulee viina. Monet juovat myös yksinäisyyteensä.

– Alkoholiongelmasta on myös hankala puhua. Ongelmakäyttöön liittyy häpeää. Juomista vähätellään. Etenkin puuttuminen naisten juomiseen on hankalaa, Simojoki tietää.

Hän uskoo, että päättäjät ja vanhustyön ammattilaiset ovat tiedostaneet ongelman. Kattavaa ja tehokasta hoitoverkostoa ei ole luotu kuitenkaan vanhuksille.

–  Kunnat säästävät. Vanhukset jäävät jalkoihin avun suhteen, vaikka ongelma tiedetään. Nyt satsataan enemmän työikäisiin, Simojoki painottaa.

– Kyseessä on suuri haaste päihdehuollolle.

Lue myös

Ainoa huoli on yhteiskunnalle tulevat hoitokulut. Muutenhan vanhusten dokaamiseen yllyttäminen on halpaa rotuhygieniaa. Syrjäytyneet ja syrjityt juovat onnellisina itsensä pois päiviltä. Alennusta viinan hintaan 65 vuotta täyttäneille ja apua eutanasiaan. Lipittäville pennuille täytyy keksiä toiset keinot. Terve ihminen kestää viinaa kamalia määriä. Ei pidä päästää nuoria vuosikymmenien rappiolle. Niille vois säätää terävien juontipakon, niin luonto hoitais maksakirroosilla ja haimatulehduksella nopean poispääsyn.

raivoraitis

Naisten juopottelu on lisääntynyt. Jo 15 v vetää siideriä koppatolkulla. Ennen ei näin tapahtunut. Mummojen juominen johtuu sossun toimista. Kun ihminen hylätään täysin, niin kännissä sen kestää vähän paremmin, ehkä.
Yksin tämä ei tietysti syyllinen, mutta eräs merkittävimmistä. Kaksi kertaa viikossa veskiin, kerran suihkuun jos muistavat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla