Nelikymppisen tyttäreni vatsakipuja tutkittiin viiipalekuvauksella, ja maksasta löytyikin lukuisia kystia. Mitään ei kuulemma kuitenkaan voi tai tarvitse tehdä. Onko todellakin noin? Pitääkö vain odottaa, puhkeavatko ne, tai alkaako maksa kärsiä?
– Eru

Kuvauksesi sopii polykystiseen maksasairauteen. Älä nyt säikähdä, vaikka nimi on kammottava. Valtaosa polykystisen maksan kantajista pärjää hyvin, eikä tyttärelläsikään ole todennäköisesti hätää.

Kysta tarkoittaa nesterakkulaa, poly tarkoittaa lukuista. Kysta syntyy maksassa sappitiehyeen soluista virheellisen geenin takia. Maksa on sen verran tehokas ja sinnikäs elin, että se kestää useitakin kystia ja voi niistä huolimatta toimia aivan hyvin.

Huonolla tuurilla ongelmia toki saattaa tulla. Kookkaat kystat turvottavat maksaa ja ylävatsaa ja aiheuttavat kipua ja painon tunnetta. Arviolta vajaa 10 prosenttia potilaista tarvitsee hoitoa. Tällöin kystia tuhotaan kuivattavilla ruiskeilla tai pienillä leikkauksilla. Jokunen maksansiirto on Suomessakin jouduttu vaikean tautitapauksen takia tekemään, mutta sellaiset ovat kyllä poikkeuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toisin sanoen olen varma, että tyttäresi kohdalla on toimittu kuten pitääkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Minulla todettiin ultraäänessä spasmia maksassa ja sappirakossa seinämän paksuuntumista ja turvotusta.Magneettikuvauksessa huomattiin maksassa 2 kystaa. Tutkimuksiin jouduin ylävatsakipujen ja pahoinvoinnin takia. Kystia lääkäri sanoi vaarattomiksi ja sappirakkokin oli normaali magneettitutkimuksessa. Lääkäri totesi kiven menneen pois. Jäi mietityttämään...

Vierailija

Ilmeisesti maksan kokosi on edelleen kohtuullinen eikä sekundäärivaivoina ole ilmaantunut esim. nivustyriä, alaraajojen voimakkaita turvotuksia ja hengenahdistusta makuuasennossa. Huonolla tuurilla maksa kasvaa valtavaksi ja fenestraatioleikkauksen hyöty on vähäinen eli ainoaksi vaihtoehdoksi jää sitten tuo maksansiirto. Mutta jatkuuhan se elämä - entistä ehompana👍

Sisältö jatkuu mainoksen alla