Lohisalaatista saa noin neljänneksen päivän proteiinitarpeesta.
Lohisalaatista saa noin neljänneksen päivän proteiinitarpeesta.

Ravitsemusasiantuntija Patrick Borg muistuttaa, että proteiinin liika syöminen voi olla haitallista munuaispotilaille ja painoaan tarkkaileville. 

Ruotsissa tutkijat ovat jo huolissaan siitä, että kun proteiinia lisätään leipään, jogurtteihin ja patukoihin, ihmiset ovat vaarassa saada liikaa proteiinia.

Proteiinirikastettua rahkaa, proteiinijuomaa, proteiinijogurttia, proteiinileipää, proteiinipatukoita... Tarvitseeko ihminen todellakin niin paljon proteiinia, että tällaisiakin pitää syödä?

– Jos ruokavaliossa ei muuten ole kovin paljon proteiinia, kyllä proteiinirikastettuja tuotteita voi käyttää. On kuitenkin hyvä katsoa, että sen proteiinin kylkiäisinä tulisi muutenkin järkeviä aineksia. Monen proteiinivalmisteen kohdalla näin ei ole, koska tuotteissa on paljon sokereita ja lisäaineita, UKK-instituutissakin työskennellyt ravitsemusasiantuntija Patrik Borg sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Borgin mukaan nyrkkisääntö on, että proteiinia on hyvä syödä päivittäin yli 1 gramma painokiloa kohden ja 1,5 grammaa per painokilo on useimmille riittävä määrä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

80-kiloinen kansalainen tarvitsee päivittäin noin 120 grammaa proteiinia, minkä saa esimerkiksi syömällä yhden kananmunan, 150 gramman jauhelihapihvin, 150 grammaa lohta, kourallisen pähkinöitä tai siemeniä, kauhallisen riisiä, ison annoksen parsakaalia sekä muutaman viipaleen juustoa leivän päällä, jogurtin ja pari lasia maitoa.

Monta elimistön osaa vaarassa

Tavallista ruokaa saa proteiinin puolesta syödä siis ihan reilusti, mutta jos korvaa vaikkapa kaikki tavalliset maitotuotteet ja leivän proteiinirikastetuilla tuotteilla, proteiinin saanti voi hypähtää yllättävän korkeaksi.

Karoliinisen instituutin tutkijan mukaan ylenmääräinen proteiinin syöminen rasittaa munuaisia ja maksaa. Se saattaa lisätä maksa- ja sydänsairauksia sekä kakkostyypin diabetesta ja jopa syöpää.

– Liian proteiinin syömisen haittavaikutuksista on orastavaa tutkimusnäyttöä – tutkimusta saisi olla enemmän. Munuaispotilaiden kannattaa olla tarkkana proteiinin saannista, mutta muiden kohdalla sanoisin, että riittävän proteiinin saannin hyödyt ovat haittoja suuremmat, Patrik Borg sanoo.

– Proteiinin saanti tasolle 2 grammaa painokiloa kohden on mielestäni ongelmatonta. Jossain sen yläpuolella tulee vastaan raja, jonkä jälkeen riskit ovat hyötyjä suuremmat.

Miksi proteiinia sitten lisätään ruokiin? Onko hiilihydraattien korvaamisesta proteiinilla jotain terveyshyötyä?

– Proteiini ylläpitää kylläisyyden tunnetta eli sen osuuden lisääminen ruokavaliossa helpottaa painonhallintaa. Huonolaatuisten hiilihydraattien korvaaminen proteiinilla ja kasviksilla on varmasti terveellistä.

Kannattaa myös muistaa, että ylimääräinen proteiini, jota keho ei kuluta, varastoituu ylipainoksi siinä missä liika rasva ja hiilihydraatitkin.

  • Ruuan proteiinipitoisuuksia voi laskea ruoka-aineiden ravintosisältötaulukon avulla: taulukko löytyy osoitteesta fineli.fi
  • Omaa proteiinin tarvettaan voi arvioida vaikkapa Valion laskurilla.
Sisältö jatkuu mainoksen alla