Nuoruuden lemmikkiallergia voi iän myötä hävitä. Ennen lemmikin hankintaa kannattaa kuitenkin varmistaa asia. Allergiatesti ei ole siihen aina varmin konsti.

Nyt olisi aikaa lemmikille, mutta nuorempana sain eläimistä oireita. Mistä voin tietää, olenko allerginen?

– Sitä voi testata vierailemalla paikoissa, joissa on lemmikkejä. Mahdolliset oireet antavat vihjettä, kannattaako lemmikkiä ottaa, sanoo Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaa.

Käy aluksi kylässä lemmikkitaloudessa.

Hän suosittelee mieluummin käytännön testausta kuin varsinaisia allergiatestejä, sillä allergiatesti kertoo ainoastaan senhetkisestä herkistymisestä. Allergiasta puhutaan kuitenkin vasta, jos lemmikin läheisyydessä ilmaantuu selviä allergiaoireita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Nenä vuotaa, silmät kutisevat ja punoittavat, aivastuttaa, Vuorenmaa luettelee tyypillisiä lieviä lemmikkiallergian oireita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yleensä oireet tulevat lemmikin läheisyydessä, mutta herkimmille niitä voi tulla silloinkin, kun esimerkiksi koiranomistaja istuu vieressä.

Monenlaisia oireita

Jotkut voivat saada lemmikistä astmaoireita. Joskus harvoin myös atooppinen ihottuma voi pahentua esimerkiksi koiran nuolaisusta.

Vierailut koira- ja kissakodeissa voivat paljastaa allergian, mutta täyttä totuutta ne eivät aina kerro. Yleensä lemmikkiallergian oireet lisääntyvät vasta kun lemmikille altistuu pidemmän aikaa. On siis eri asia ottaa koira tai kissa omaan kotiin.

Jos lapsuudenkodissa on ollut lemmikki eikä allergiaoireita ole silloin ollut, niitä tuskin tuleekaan. On harvinaista, että lemmikkiallergia puhkeaisi yli 60-vuotiaana.

Vähemmän allergisoivia rotuja ei ole.

Vuorenmaan mukaan tyypillinen tilanne on tällainen: Ihmisen lapsuudenkodissa on ollut lemmikki. Kun hän sitten kolmi-nelikymppisenä ottaa uudestaan lemmikin, tuleekin yllättäen allergiaoireita, joita ei ole aiemmin ollut.

– Todennäköinen syy oireisiin on silloin se, että lemmikille altistumisessa on ollut pitkä tauko.

Ikä helpottaa

Myöhemmällä iällä allergiaoireet kuitenkin yleensä lieventyvät ja hälvenevät. Joillakin nuoruudessa sairastettu allergia saattaa hävitä kokonaan. Syytä ilmiöön ei tiedetä tarkkaan, mutta sen arvellaan johtuvan ikääntymiseen liittyvästä elintoimintojen hidastumisesta.

– Allergiat myös vaihtelevat ikäkausittain. Lapsia vaivaavat ruoka-aineallergiat, nuoria siitepöly- ja lemmikkiallergiat. Ikääntyvillä puhkeaa muita useammin lääkeaineallergioita, koska siinä elämänvaiheessa käytetään yleensä enemmän lääkkeitä.

Oireet eivät tarkoita aina lemmikkikieltoa.

Nuoruudessa tehdyt allergiatestit eivät siis enää ole päteviä vuosikymmenten päästä.

Lievät allergiaoireet eivät tarkoita ehdotonta lemmikkikieltoa. Niille voi koettaa siedättyä, jos lemmikki muulla tavoin parantaa elämänlaatua. Lievät oireet ovat usein hoidettavissa allergialääkkeillä.

– Lääkäritkin ymmärtävät nykyään lemmikin psykologisen merkityksen, eikä allergiaoireiden suhteen olla enää niin jyrkkiä. Allerginen voi huoletta myös vierailla tai yökyläillä lemmikkiperheessä, jolloin oireita voi helpottaa allergialääkkeellä, Vuorenmaa sanoo.

Oma vai vieras

Joillakin lemmikinomistajilla on kokemuksia siitä, että muiden lemmikit allergisoivat.

– Moni koiran- ja kissanomistaja saattaa saada oireita vaikkapa naapurin koirasta tai kissasta, mutta ei omastaan. Omaa lemmikkiä kohtaan on silloin ilmeisesti tapahtunut jonkinlainen siedättyminen.

Myös eläinyksilöiden välillä on eroja siinä, miten ne allergisoivat. Allergiaa aiheuttaa pääasiassa eläimen ihon hilse, ja esimerkiksi eri kissa- ja koirayksilöiden iho hilseilee eri tavoin.

Samasta syystä toiset kissa- tai koirayksilöt voivat sopia allergisille paremmin kuin toiset. Varsinaisia vähemmän allergisoivia rotuja ei kuitenkaan ole.

Oireet otettava vakavasti

Lemmikkiallergian oireet kannattaa ottaa vakavasti. Hoitamattomana ne voivat pahimmillaan kehittyä astmaksi. Erityisesti allerginen nuha lisää astmaan sairastumisen riskiä.

Jos oma lemmikki alkaa aiheuttaa astmaoireita, kuten yskää ja hengityksen vinkumista, on hyvä keskustella lääkärin kanssa.

– Astmaoireisen kannattaa hakeutua astmatutkimuksiin. Lääkärin kanssa voi pohtia, mitä oireet tarkoittavat omalla kohdalla ja kannattaako lemmikkiä pitää.

Astmaoireista aina lääkäriin.

Allergia- ja astmaoireiden vakavuutta ja lemmikinpitoa pohditaan aina yksilöllisesti. Siksi astmaatikkokin voi haaveilla lemmikin ottamisesta.

– Se ei automaattisesti tarkoita, että olisi myös lemmikkiallergia. Jos astma on lievä ja siihen on lääkkeet eikä lemmikki pahenna oireita, lemmikin voi ehkä hankkia.

Astmaatikon on silti hyvä tiedostaa riskit. Koska astmassa keuhkoputkien limakalvot ovat tulehtuneet, astmaoireet voivat ajan kuluessa pahentua niin, että lemmikkiä ei voi pitää.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 6/2020.

Lemmikki vai ei?

  • Lemmikki tuo elämään myös positiivisia asioita, ja lievien oireiden kanssa voi tulla toimeen.
  • Jopa käärmeet ja liskot voivat allergi-soida. Pieneläimet, kuten marsut ja kanit, herkistävät hyvinkin nopeasti. Kissat saattavat aiheuttaa voimakkaampia oireita kuin koirat.
  • Allergiaoireita hoidetaan antihistamiini-tableteilla sekä paikallishoidoilla eli nenäsuihkeilla ja silmätipoilla.
Sisältö jatkuu mainoksen alla