Jos törröttävät hampaat tai raot hampaiden väleissä häiritsevät, ratkaisu on oikomishoito. Se onnistuu vielä aikuisenakin.

Se mitä asiakas ajattelee oikomishoitona onkin usein purennan korjaamista. Oikomishoidossa hammaskaarten malli pyritään palauttamaan sellaiseksi, että purenta toimii hyvin.

– Virheellinen purenta voi aiheuttaa niska-hartiasärkyjä, leukanivelten naksumista ja kasvojen kipuja. Oireita ei aina osata yhdistää purentahäiriöihin, sanoo erikoishammaslääkäri Virpi Myller.

Kruunua, siltaa tai implanttiakaan ei välttämättä saada asennettua ennen kuin viereisten hampaiden asento on korjattu. Tämä on tavallinen syy oikomishoitoon ikääntyneillä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1. Mitä oikomishoidossa tapahtuu?

Hammaslääkäri kiinnittää hampaiden etu- tai takapinnoille kiinteät oikomiskojeet eli hammasraudat, jotka pidetään suussa koko oikomishoidon ajan. Asiakas käy hammaslääkärissä 5-6 viikon välein. Hampaat siirtyvät vähä vähältä säätämällä rautoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Kauanko hoito kestää?

Suurin osa hoidoista kestää puolesta vuodestan kolmeen vuoteen. Yksittäisen hampaan asennon korjaus voi hoitua muutamassa kuukaudessa, laaja hoito kestää huomattavasti kauemmin. Hampaiden liikkumisvauhti luussa määrää aikataulun. Hampaita ei voi siirtää nopeammin kuin luusolut sallivat.

3. Sattuuko oikomishoito?

Hoito ei ole kivuliasta, mutta hampaat voivat olla puruarat etenkin hoidon alussa ja kontrollikäyntien jälkeen. Raudat voivat myös hangata huulten ja kielen pintaa ja ärsyttää suun limakalvoja.

4. Pysyykö hammasrivi suorana hoidon jälkeen?

Hampailla on "muisti", ja siirretyt hampaat palautuvat ilman ylläpitohoitoa alkuperäisille paikoilleen. Oikomishoidon jälkeen hampaiden kielen puoleisille pinnoille liimataan tukilanka, joka estää palautumista. Lisäksi voidaan tarvita yöllä pidettävää, irrotettavaa oikomiskojetta.

5. Paljonko oikomishoito maksaa?

Hinnaksi tulee 1 000-10 000 euroa. Ennen oikomishoidon aloittamista potilaalle tehdään perusteellinen hampaiston, ikenien, limakalvojen, purennan, leukanivelien ja kasvolihasten tutkimus. Kun tiedetään, mitä pitää tehdä, voidaan määritellä alustava hoitosuunnitelma ja arvioida hoidon kesto ja hinta.

6. Kenen hampaita voidaan oikoa?

Hampaissa ei saa olla reikiä, tulehduksia tai hammaskiveä eikä ikenissä tulehduksia, mutta muuten kenen tahansa hampaita voidaan oikoa. Myös ikääntyvien hampaita voidaan oikoa, mutta lääkärin pitää ottaa huomioon, että tukikudokset eivät välttämättä ole yhtä tukevia kuin nuorilla.

Asiantuntijana Virpi Myller, oikomishoidon erikoishammaslääkäri. Hän työskentelee Helsingissä.

Artikkeli on julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 4/2017.

Lue myös:

Sisältö jatkuu mainoksen alla