Miten hampaista saa valkoisemmat? Onko kotivärjäys turvallista? Entä onko valkaisevista hammastahnoista hyötyä? Suuhygienisti kertoo.

Kurkkaa peiliin ja irvistä: minkä väriset hampaat sieltä vilkkuvat? Iän myötä hampaat keräävät itseensä värjäymiä. Niitä aiheuttaa kaikki ruoka, mutta erityisesti värjäymiä saavat aikaan punaviini, tupakointi sekä kahvi ja tee. 

Moni haaveilee valkeammasta hymystä. ET haastatteli Plusterveuden suuhygienisti Noora Niemeä ja kysyi, miten valkeat hampaat saadaan loihdittua esiin.

– Tärkeintä on se, että valkaisu tehdään aina terveeseen suuhun. Hampaat on ensin tarkistutettava ja hoidettava kuntoon, mikäli suusta löytyy hammaskiveä tai reikiä. Hampaat tulee hoitaa ensin, vaikka valkaisu tehtäisiinkiin kotona, Niemi muistuttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hampaiden valkaisua ei suositella alle 18-vuotiaille. Raskaana oleville ja imettäville valkaisua ei tehdä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Moni pelkää valkaisun aiheuttavan hampaiden vihlomista. Hampaiden valkaisun aikana tai sen jälkeen vihlontaa voikin ilmetä, mutta se on ohimenevää terveissä hampaissa. 

Pika-apua netistä tai ruokakaapista?

Mitä mieltä hammas-alan ammattilaiset ovat marketeissa myytävistä valkaisuliuskoista tai netistä tilattavista valkaisuaineista? Eivät kovin hyvää, Niemi sanoo.

– Omin päin tehtävistä valkaisuista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Netistä tilattavista valkaisuliuskoista kun ei aina tiedä, miten paljon niitä on tutkittu ja mitä ne sisältävät eli kuinka paljon kemikaaleja niissä on. Ne eivät ole myöskään kustomoituja omalle suulle.

Netti on pullollaan myös kotiniksejä, joiden luvataan tekevän hampaista valkeammat. Jotkut kertovat saaneensa hohtavan hymyn esimerkiksi ruokasoodan avulla.

– Sitä en suosittele ollenkaan. Ruokasoodan hankaaminen hampaan pintaan voi aiheuttaa pahoja kiillevaurioita, Niemi tyrmää.

Kun hampaiden kiille häviää eli tapahtuu eroosio, hampaat kuluvat ja lohkeavat helposti. 

Niemi listaakin viisi turvallista keinoa, joilla hampaista voidaan saada valkoisemmat.

1. Valkaisu vastaanotolla

Hampaiden valkaisu on kosmeettinen toimenpide, joten se tehdään aina yksityisellä hammaslääkäriasemalla. Valkaisu tehdään useimmiten vetyperoksidipohjaisella valkaisuaineella. Joissain tuotteissa käytetään karbamidiperoksidia, joka hajoaa vetyperoksidiksi.

Valkaisumenetelmiä on erilaisia. Toisissa suojataan suun limakalvot ja valkaisuaine levitetään suoraan hampaiden pinnalle. Käsittely toistetaan saman vastaanoton aikana useamman kerran. 

Toisissa menetelmissä ensimmäisellä käynnillä otetaan potilaan hampaista yksilölliset muotit, valkaisulusikat. Toisella käynnillä hampaat valkaistaan valkaisuaineen ja muottien avulla.

Hampaat voidaan valkaista myös laservalkaisulla eli laservalottimen avulla. Laservalkaisussa valkaisugeelin vaikutusta tehostetaan laserilla. 

– Valkaisu kannattaa tehdä vastaanotolla silloin, kun hampaat ovat voimakkaasti värjäytyneet tai lopputuloksesta halutaan mahdollisimman valkoinen. Potilaalle tämä on myös helpoin vaihtoehto.

– Toisaalta vastaanotolla käytetään usein vahvempia aineita, ja hampaita voi vihloa valkaisun aikana ja sen jälkeen muutamana päivänä, Niemi sanoo.

Esimerkiksi Plusterveyden vastaanotoilla vastaanottovalkaisun hinta on 520 euroa.

2. Kotivalkaisu

Oikeaoppinen kotivalkaisukin alkaa vastaanotolta. Siellä suuhygienisti ottaa hampaistosta jäljennökset, joista tehdään yksilölliset valkaisulusikat eli muotit. Suuhygienisti ohjeistaa, miten muotteja käytetään, ja potilas käyttää niitä itse kotona yhdessä valkaisugeelin kanssa. Valkaisuprosessi vie yleensä kaksi viikkoa, jonka aikana muotteja käytetään pari tuntia joka päivä.

– Kotivalkaisussa hyvää on se, että haluttua valkaisutulosta on helppo kontrolloida. Aineet ovat hellempiä, joten vihlontaa ilmenee harvemmin. Lisäksi valkaisulusikoita voidaan käyttää myös jatkossa kotona. Hankalaksi kotivalkaisun voi tehdä taas se, että se on työläämpi potilaalle, koska se vaatii lusikoiden päivittäistä käyttöä jakson ajan, Niemi kertoo.

Plusterveyden kautta tehtyjen kotivalkaisujen hinta on 240 euroa. 

3. Yhdistetty vastaanottovalkaisu ja kotivalkaisu

Valkaisu aloitetaan jäljennöksien otolla valkaisulusikoita varten. Toisella kerralla  vastaanotolla tehdään kevytvalkaisu. Sen jälkeen potilas saa mukaansa valkaisulusikat ja valkaisugeelin ja jatkaa valkaisua noin viikon ajan kotona. 

– Yhdistelmävalkaisussa on myös helppo säädellä haluttua valkaisutulosta. Lisäksi valkaisulusikoiden käyttöaika kotona on lyhyempi, kun valkaisuprosessi on jo aloitettu vastaanotolla. 

Plusterveyden yhdistelmävalkaisun hinta on 340 euroa. 

4. Jauhepuhdistus

Normaalin hammastarkastuksen yhteydessä voidaan tehdä jauhepuhdistus. Suuhygienisti hieroo hampaiden pintaan jauhetta, joka poistaa värjäymiä ja tekee hampaista valkoisemman näköiset. 

– Jauhepuhdistus tehoaa vain värjäymiin hampaan pinnassa, joten kyseessä on lyhytaikainen ratkaisu. Jauhepuhdistus on kuitenkin hyvä tapa saada hieman kirkkaampi ilme hampaisiin. Se on myös kiva tapa palkita itsensä hammaslääkärillä käynnistä, Niemi vinkkaa.

5. Valkaisevat hammastahnat

Markettien hammastahnahyllyt ovat pullollaan tuotteita, joiden luvataan valkaisevan hampaita. Hampaiden varsinaiseen väriin tahnat eivät kuitenkaan vaikuta.

– Valkaisulla vaikutetaan hampaan väriin, tahna poistaa värjäymiä. Jos niitä tulee herkästi, valkaisevaa hammastahnaa voi toki käyttää, mutta kannattaa suosia apteekista saatavia tahnoja. Ne ovat entsyymipohjaisia eivätkä hankaa hampaiden pintaa eivätkä kuluta kiillettä. Markettitahnaakin voi käyttää tuubin verran silloin tällöin, Niemi sanoo. 

Valkaisun jälkeen

Hampaiden valkaisun jälkeen on vältettävä värjäävien ruoka-aineiden nauttimista, tupakkaa sekä nuuskaa parin päivän ajan. Vastaanotolla tehdyt ja kotivalkaisut avaavat hampaiden huokoset väliaikaisesti, jolloin ne värjäytyvät herkästi.

Pahimpia hampaiden värjääviä ruokia ja juomia ovat marjat, vihannekset, virvoitusjuomat, mehut, kahvi, tee ja punaviini sekä jotkut mausteet. 

Jos kotihoito-ohjeita noudattaa, valkaisutulos voi pysyä hyvänä pari vuotta. Valkoista hymyä voi ylläpitää hyvällä suuhygienialla, värjäävien ruoka-aineiden välttämisellä ja oikeanlaisten hammastahnojen käytöllä. 

Lähteet: suuhygienisti Noora Niemi, oral.fi, hammasmehilainen.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla