Kuulutko niihin, joiden hammaslääkärikäyntiin kuuluu massiivinen hammaskiven poisto-operaatio? Lue, miten hammaskivi muodostuu ja miten parhaiten estät sen syntymisen.

Hammaskivi on hampaan pinnalla oleva kovettunut kerrostuma, jota aiheuttavat suun mikrobit ja syljen sisältävä mineraali, kalsiumkarbonaatti. Mikrobit muodostavat ensin hampaan pinnalle bakteeripeitteen, joka kovettuu kalsiumkarbonaatin vaikutuksesta. Hammaskivi onkin tavallaan kivettynyttä plakkia.

Varsinkin alaetuhampaiden sisäpinnat ja yläposkihampaiden huulen puoleiset pinnat ovat alttiina hammaskiven kertymiselle.

Joskus syntyy jopa parissa viikossa

Hammaskiven muodostuminen on yksilöllistä, ja muodostumistaipumukseen vaikuttaa muun muassa syljen suuri kalsiumpitoisuus. Pahimmillaan hammaskiveä voi syntyä parissa viikossa, mutta suurin osa mineralisoitumisesta tapahtuu kuukausien tai vasta vuosien mittaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Bakteereita elää paitsi hampaan näkyvillä pinnoilla, myös ikenen alla olevassa taskumaisessa tilassa. Niinpä hammaskiveä voi muodostua myös ikenen alle, josta sitä on vaikea havaita. Ikenenalainen hammaskivi on väriltään tummaa ja hyvin kovaa, ja se löytyy vain hammaslääkärissä. Hammaskiveä muodostuu hampaiden lisäksi myös hammasimplanttien ja -proteesien pinnoille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näin ehkäiset hammaskiveä

Hammaskivi pitää poistaa hammaslääkärissä. Usein sen tekee suuhygienisti. Voit kuitenkin itse ehkäistä hammaskiven muodostumista näillä konsteilla:

1. Valitse välineet oikein

Ota hammasharja käteen kaksi kertaa päivässä. Pese hampaat aamuin illoin pehmeällä hammasharjalla ja fluorihammastahnalla. Sähköhammasharjalla puhdistat hampaasi tehokkaimmin. Vaihda sähköhammasharjan pää tai tavallinen hammasharja noin kerran kuukaudessa.

2. Älä kiirehdi

Hampaita ei pidä pestä hutaisten. Opettele oikea hampaidenharjaustekniikka. Aloita harjaus takahampaista kielen puolelta. Harjan pitäisi olla vinossa kulmassa ienreunaa vasten siten, että se koskettaa sekä hampaita että ikeniä. Harjaa 2-3 hampaan ryhmiä pienillä nykytysliikkeillä. Käytä purukalustosi harjaamiseen pari, kolme minuuttia.

3. Käytä lankaa

Hyvä suuhygienia tarkoittaa myös hammasvälien puhdistamista aina iltapesun yhteydessä. Suosi vahattua ja liuskamaista hammaslankaa, hammasväliharjaa tai hammastikkuja. Käteviä ovat myös varrelliset hammaslankaimet, sillä yletyt sellaisella myös takimmaisiin hammasväleihin.

Lähteinä: Terveyskirjasto sekä Suomen hammaslääkäriseura Apollonia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla