Olen 66-vuotias nainen. Puolet elämästäni on mennyt vatsavaivojen kanssa. Alussa todettiin vaikea atrofinen gastriitti, siis autoimmuunitauti, joka ei ole parannettavissa. Ruokavalio on ainoa tapaa pitää oireet kurissa. Mutta kun hapottoman mahan ruokavalio-ohjeita ei löydy mistään! Muutaman vuoden ajan minua on kiusannut lisäksi ripuli. Keliakia ja laktoosi-intoleranssi on poissuljettu. Suolen tähystys on johtanut kahteen mahdolliseen selittäjään, joko ärtyvä suoli tai kollageenikoliitti. Mutta ei hoitoa kumpaankaan. Vertaistukiryhmiäkään en löydä.Morbus mysticus
Pieni tulkkaustoimi ensin. Mahalaukkusi limakalvo on näivettynyt eikä tuota suolahappoa. Sitä on atrofinen gastriitti. Ylävatsaoireet, turvotus ja kivut tulevat kyytipoikina. Syynä on tulehdusreaktio, jonka elimistö on käynnistänyt olematonta vihollista, mahalaukun soluja vastaan, ja jota se ei osaa sammuttaa.
On luonteenomaista, että atrofisesta gastriitista kärsivät potilaat ovat hyvin yksilöllisiä sen suhteen, mitä ruokaa he sietävät. Siksi yleispäteviä, oireita helpottavia ruokavalio-ohjeita ei tahdo olla. Jos paksusuolikin on vielä kranttu sille sun tälle ruoka-aineelle, ärtyvä suoli siis, niin siinäpä sitä on taiteilua kerrakseen.
Atrofista gastriittia sairastavia kannustetaan etsimään sopivia aineksia terveellisistä ruoka-aineista, kuinkas muuten. Hyvänlaatuisia öljyjä, reippaasti vihanneksia, vähärasvaista siipikarjan tai kalan lihaa, pähkinöitä, kokojyväviljaa. Moni-hivenainevalmistettakin voi suositella.
B12-vitamiinia tarvitaan aina. Ripulipainotteinen ärtyvä suoli kaipaa hyvänlaatuista kuitua. Marjoista, hedelmistä, kasviksista, viljasta tai apteekin hyllyltä purkista.
Ja vertaistuen puute – onko kenelläkään vinkkiä, mistä sellaista löytyisi?