Olen 63-vuotias ja eläkkeellä niska-selkävaivojen takia. Minulla on todettu Kimmerlen anomalia. Mikä se on? Kärsin hui­mauksesta, päänsärystä ja niskavaivoista. Niska jäykkänä

Kimmerlen anomalia on harmillinen luonnonoikku. Ylimmän kaulanikaman eli kannattajanikaman poikkihaarakkeeseen kehittyy tuntemattomasta syystä ylimääräistä luuta. Se kasvaa kaareksi nikamavaltimon ympärille.
Valtimo, joka normaalisti kulkee vapaasti poikkihaarakkeen tyven päältä, joutuu tämän luisen kaaren ahdistamaksi. Ahdistus muuttuu puristukseksi pään liikkeissä, kun niskalihakset kiristyvät.

Siitä seuraa monia oireita. Nikamavaltimothan ruokkivat aivojen takaosia. Jos valtimo litistyy osittain tai täysin tukkoon, aivojen takaosat eivät saa tarpeeksi verta. Potilasta voi huimata tai hän hoipertelee ja kaatuu.

Hänellä on ehkä näköhäiriöitä, korvassa voi humista ja soida. Lihasten voimakin saattaa pettää, potilas putoaa kanveesiin ja filmi voi mennä hetkeksi poikki.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaivan epäily herää oireiden perusteella. Etenkin pään taivutukseen tai kiertoon liittyvät neurologiset oireet johtavat jäljille. Röntgen- tai magneettikuvaus vahvistaa epäilyn.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olennaista on, että potilas välttää äkillisiä pään liikkeitä, käy fysioterapiassa ja jumppaa itse pitääkseen loitolla niska-hartialihasten kireyttä ja päänsärkyä. Niskatukeakin saatetaan suositella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla