Päällekäiset lainat, kodittomuus ja kuntien tarjoaman tuen puute ovat ajamassa sisäilmaongelmista sairastuneet yhteiskunnan ulkopuolelle.

Sisäilmaongelmien vuoksi sairastuneet ovat vaarassa syrjäytyä. Hengitysliiton tekemä tuore selvitys sairastuneiden kokemuksista kertoo, että taloudelliset ongelmat, jopa kodittomuus, ovat sairastuneiden arkipäivää.

- Sairastuneita ei osata auttaa eikä heidän taloudellisiin ja asumiseen liittyviin ongelmiinsa ole tällä hetkellä tarjolla juuri minkäänlaisia ratkaisuja, selvityksen tekemiseen osallistunut Hengistysliiton suunnittelija Katri Nokela kertoo.

Osa sairastuu huonosta sisäilmasta kotona, osa työpaikalla tai oppilaitoksissa.  Omassa kodissaan sairastunut menettää pahimmassa tapauksessa sekä kotinsa että sen irtaimiston. Lisäksi omistusasunnossa sairastuneilla on usein velkaa kosteusvaurioisesta asunnosta, jota he eivät voi myydä tai vuokrata ja jossa he eivät voi asua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hengitysliiton selvityksestä käy ilmi myös se, että monet vuokra-asuntojen sisäilmasta oireilevat joutuvat vaihtamaan asuntoa useita kertoja, koska sopivaa asuntoa ei ole tarjolla. Vaarana on, että vuokralaiselle kertyy maksettavaksi useita päällekäisiä vuokria tai vakuuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hengitysliitto ehdottaa, että uusille vuokralaisille tarjottaisiin mahdollisuus nukkua uudessa asunnossa pari yötä kokeeksi, ennen sopimuksen virallistamista. Näin tiedettäsiin, aiheuttaako asunnon sisäilma terveysongelmia.

Hengitysliiton selvitys tehtiin viime vuoden aikana ja sitä varten haastateltiin kolmeakymmentä sisäilmasta sairastunutta eri puolilta Suomea.

Sisäilmaongelmat voivat aiheuttaa mm. hengitystieoireita, väsymystä, päänsärkyä, nivelsärkyä ja neurologisia oireita.

Hengitä puhdasta ilmaa!

Onko tämä astmaa?

Lisää tietoa sisäilmaongelmien aiheuttamista terveyshaitoista huhtikuun lopulla ilmestyvästä ET-lehdestä.

Kotikonstein

Homeen aiheuttamat ongelmat johtuvat sen antibioottisesta vaikutuksesta suolistoon. mm. penisiliini on erotettu homeesta. Elikkä ihminen joka altistuu homeelle on sama kuin olisi antibioottikuurilla jatkuvasti. 

Hoito onnistuu kotikonstein, eli suoliston bakteerikannan korjaus. Ei tarvitse edes pillereitä. Punanen homogenoimaton luomumaito, maitohappokäymisellä tuotettu hapankaali ja maitohappokäymisellä käytetyt venäläiset suolakurkut auttavat ensihätään. Käytännössä kyseisillä tuotteilla pääsee jatkuvasti syötynä (ainakin 1v ajan) eroon  monista siitepölyallergioista, eläinallergioista ja  ruoka-aine allergioista. Lisäksi kannattaa kokeilla muitakin probiootteja sisältäviä elintarvikkeita.

Järkyttävää eikö vain? Ongelma ei todellakaan ole uusi, ratkaisuja vaan ei juurikaan kukaan tarjoa ja niitäkään harvoja asiantuntijoita ei kukaan kuuntele. Tilanne on minullekin nerittäin tuttu; olen sairastunut työperäiseen astmaan (työpisteessä oli paha home ja kosteusmikrobiongelma) lisäksi olen altistunut homeelle myös entisessä kodissani, joutunut vuokralle, vaihtanut halvempaan vuokra-asuntoon, jossa ruvennut saamaan oireita, nykyisessä työpisteessä pölyongelma, joka myös lisää oireita eli tämä on loputonta!
Minulla on vielä katto pään päällä, mutta hirvittää ajatellakaan muuttokierteeseen joutumista. Jo pelkästään sen todistaminen, että moninaiset ja kokonaisvaltaiset oireet ovat totta eikä pääsi luuloja on kuluttava ja erittäin raskas prosessi ja kun viimein saat diagnoosin ei siitä juurikaan ole senkummoisempaa hyötyä tai apua, omillasi olet ja edelleen altistut. Kyse on oikeasta parantumattomasta sairaudesta johon ei ole mitään parantavaa hoitoa, oireita voi jnkv.lieventää kalliilla lääkkeillä.
Rahaa tuntuu löytyvän eurooppakassaan, ylisuuriin bonuksiin ja johtotason palkkoihin, puoluetukiin, puhumattakaan guggenheim-museosta (vaikken kulttuurivastainen olekaan). Päivittäin jo lapsemme altistuvat sisäilmaongelmille päiväkodeissa ja kouluissa, varsinainen häpepilkku on helsingin lastensairaala! Jo muutenkin vajaakuntoiset ja sairaat lapset ja heidän hoitajansa joutuvat olemaan ongelmatilossa, ihan uskomatonta!
Hälytys päättäjät, tämä on kansallinen häpeä ja ongelma, joka tulee leviämään käsiin! Mutta eihän meillä "tavallisen" ihmisen hyvivointi olekaan nykyään missään arvossa, kun se jotakin kustantaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla