Lähestyn seitsemääkymppiä, ja olen syönyt hormoneja 20 vuotta yhtäjaksoisesti. Olen ottanut gynekologin suosituksesta Activelle-nimistä hormonivalmistetta vuoden ajan, joka toinen päivä. Nyt lääkäri sanoi, että hormonit voisi lopettaa, mutta emätinpuikkoja olisi jatkettava kaksi kertaa viikossa. Aiheutuuko tästä haittaa? Tulevatko hikoilut takaisin? Voisinko vain vähentää hormonien annostusta niin, että ottaisin kaksi kertaa viikossa jatkuvasti? Minulla on ollut jo pitkään korkea verenpaine, ja nyt kun paine on noussut, lääkkeitäkin on lisätty. Ennestään oli Cardiol 25 mg, ja nyt lisättiin Hydrex 25 mg ja Ramipril 5 mg aamuin ja illoin. Kuntoileva nainen

Kannattaa kokeilla, tuleeko lopettamisesta oireita vai ei. Jos oireet, esimerkiksi hikoilu, palaavat hankalina, hormonit ovat teille tarpeellisia. Jos oireita ei tule, hoidollekaan ei ole tarvetta.

Pari kertaa viikossa otettuna lääke ei oikein vastaa tarkoitustaan. Jotkut naiset kokeilevat puolikasta päivässä ja pitävät sitäkin parempana kuin ei lainkaan. Puolittaminen on vain työlästä.

Activellen hormonimäärä on niin pieni, että monet kaipaavat rinnalle paikallishoitoa, jotta limakalvotkin voisivat hyvin.

Jos testinne osoittaa, että ette tarvitse tablettihoitoa, on säännöllinen limakalvojen paikallishoito ehdottoman tärkeää. Jos limakalvot ovat kuivat, alkaa helposti tulla virtsatietulehduksia. Ne kehittyvät aina vain herkemmin, ja joskus seurauksena voi olla munuaisiin nouseva hengenvaarallinen tulehdus.
Omille potilailleni sanonkin, että tähdätään paikallishoidossa sadan vuoden ikään. Tämä leikkimielinen kommentti saa muistamaan, että kyse on jatkuvasta, pitkäaikaisesta hoidontarpeesta eikä vain kuurista.

Paikallishoito pari kertaa viikossa riittää useimmille naisille pitämään limakalvot miellyttävän kimmoisina, kutisemattomina ja kirvelemättöminä sekä häätämään bakteerit pois. Hellät hetket kumppaninkin kanssa sujuvat ilman kipua.

Paikallishoito on turvallista tuolla annoksella, mutta sen käyttö ei poista gynekologisten tarkastusten tarvetta. Paikallishoitovalmisteita saa ilman reseptiäkin.

Verenpaineenne hyvä hoito on tärkeää sydämen jaksamisen ja aivoverisuonten terveyden kannalta.

Vierailija

Hormonien lopetus

Lopetin heti kerralla ja taidan aloittaa taas uudestaan.Ei tämä olotila ole mistään kotoisin.Huomenna tilaan ajan lääkärilleni,jos en saa nopeasti aikaa,yritän saada hänet edes puhelimen päähän.-täytyy keskustella,onko vaihtoehtoja.ystäväni syö mielialalääkkeitä,kun ei voi syödä hormooneita.
Lue kommentti
Vierailija

Hormonien lopetus

Lopetitko heti kerralla vai vähensitkö ensin ennenkuin lopetit? Minä puolestani olen myös lopettamaisillani femostonin käytön ja olen kohta vuoden ajan puolittanut lääkeannosta. En tiedä miten pystyn kokonaan lopettamaan koska nyt on olo sellainen että juuri ja juuri pärjään. Oireita siis on aika paljon, mutteivät silti ole aivan sietämättömät. Yritin lopettaa kokonaan n. puoli vuotta sitten muttei onnistunut, elämä muuttui sietämättömäksi. Samassa veneessä ollaan.......
Lue kommentti

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti

Kiistely on taitolaji, jossa voi kehittyä. Syyllistä tai voittajaa on turha etsiä, mutta jos pelaat korttisi hyvin, kumpikin osapuoli hyötyy.

Erimielisyydet kuuluvat kaikkiin ihmissuhteisiin. Aina niiden käsittely ei aiheuta riitaa, mutta jos asia on itselle hyvin tärkeä, kuohahdusta on vaikea välttää.

Tapamme riidellä juontaa usein juurensa lapsuuskodissa omaksuttuihin malleihin, oli sitten mököttäjä tai möykkääjä.

Näin riitelet rakentavasti:

1. Kuuntele

Yleisin virhe riitelyssä on se, että kumpikin jankkaa omaa näkökantaansa toista kuuntelematta. Erityisen ärsyttävää on yleistäminen: ”Sinä olet aina myöhässä”  tai ”Sinä et koskaan siivoa jälkiäsi”.

Tyhmintä on kaivaa esiin kaikki entiset riidanaiheet: appiukon letkautukset, liian kalliit hifi-laitteet tai vuosien takainen törttöily etelänlomalla.

2. Pysy asiassa

Kuohuksissa tulemme helposti sanoneeksi asioita, joita emme tarkoita. Valitettavasti ne eivät katoa huonon tuulen mukana. Henkilökohtaiset loukkaukset  iskostuvat mieleen paljon pysyvämmin kuin kehut ja kannustukset.

3. Ole rehellinen

Vältä passiivisuutta, ylimielisyyttä, yksityiskohtiin takertumista ja ylitunteellisuutta.

4. Pidä vuoropuhelu käynnissä

Pitkät jaaritukset eivät toimi ainakaan silloin, jos yrittää perustella miksi toinen on väärässä. Kuohuksissaan oleva ihminen ei välitä faktoista. Tärkeämpää on pyrkiä luomaan tunne, että hän on turvassa, vaikka tilanne on hankala.

5. Väistä

Joskus kiukkua herättävä kommentti kannattaa pyyhkäistä mielestä ajattelemalla, että tuolla toisella ei ollut paras päivä. Huono nukkuminen ja muut arjen taakat madaltavat ärsyyntymisen kynnystä entisestään.

Jos koet tilanteen tavalla tai toisella uhkaavaksi, lähde pois. Asiaan kannattaa palata vasta sitten, kun kumpikin on rauhoittunut.

6. Pyydä anteeksi

Sopu syntyy helpommin, kun molemmat myöntävät osuutensa riitaan. Pyydä viipymättä anteeksi, jos osa iskuista on osunut vyön alle. Ripaus myötätuntoa saa ihmeitä aikaan.

Lähteet: Väestöliitto, Helena Åhman ja Harri Gustafsberg: Tilannetaju