Valo ja lämpö helpottavat monen iho-oireisen elämää. Samalla on kuitenkin tärkeää pitää mielessä myös sen haittavaikutukset.

Kesällä Suomen aurinko paistaa mukavasti, mutta se ei kaikille riitä.

Iholiitto järjestääkin vuosittain sopeutumisvalmennuskursseja Kanarian saarilla atooppista ihottumaa sairastaville.

Kurssit pidetään talvikaudella, jolloin valo Suomessa on vähäisimmillään ja iho-oireiset, kuten atoopikot ja psoriaatikot, oireilevat yleensä eniten. Psoriasisliitto järjestää vastaavia kursseja psoriasista sairastaville

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– UV-säteily korjaa ihon tulehdusta ja parantaa ihon bakteerikantaa. Iho myös paksuuntuu auringossa, kertoo Iholiiton toiminnanjohtaja Sirpa Pajunen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pajusen mukaan esimerkiksi keskivaikeaa ja vaikeaa atooppista ihottumaa sairastavilla oireet vähenevät aurinkopainotteisen sopeutumisvalmennuskurssin aikana huomattavasti.

– Tosin suuri osa valon suotuisista vaikutuksista ihoon katoaa jo 2–3 viikon kuluttua paluusta, hän sanoo.

Sopeutumisvalmennuksen tarkoituksena on kuitenkin vaikuttaa kurssilaisten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja auttaa selviämään arjessa paremmin iho-oireista huolimatta.

"Tämä on ainoa keino välttyä maksaläiskiltä"

Taivaan tai lampun valoa

Iho-ongelmista kärsiville on tarjolla valohoitoa myös ilman matkustamista aurinkorannoille. SUP- ja UVB-valohoidot ovat lääkärin lähetteellä annettavia hoitoja, joita on mahdollista saada muun muassa Iholiiton Ihopisteissä Helsingissä ja Tampereella, lääkäriasemilla ja ihotautipoliklinikoilla.

Valohoitojen on todettu helpottavan erilaisten ihottumien kuten atopian ja psoriasiksen oireita.

Mutta eikö sitten käynti ihan perussolariumissa ajaisi saman asian?

– Ei ollenkaan. Solariumissa iho altistuu UVA-säteilylle, joka vain ruskettaa, mutta samalla vanhentaa ja rappeuttaa ihoa sekä lisää ihosyöpäriskiä.

Aurinko painuu iholle

Vaikka auringonvaloa on käytetty vuosisatoja ihon oireisiin, on tärkeää pitää mielessä myös sen haittavaikutukset.

– Ihoa ei saa koskaan polttaa, jolloin iho altistuu turhaan melanoomariskille. Iho muistaa, Pajunen tähdentää.

Kaikki UV-säteily tallentuu syvälle  ihon muistiin kuin pankkiin. Siksi Pajusen mielestä pitää käyttää talonpoikaisjärkeä ja suojata itsensä hyvin.

– Kannattaa myös muistaa, että pahanlaatuisten ihokasvaimien riski kasvaa ajan myötä, joten iän karttuessa auringon kanssa on oltava entistäkin tarkempi, Pajunen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla