Valo ja lämpö helpottavat monen iho-oireisen elämää. Samalla on kuitenkin tärkeää pitää mielessä myös sen haittavaikutukset.

Kesällä Suomen aurinko paistaa mukavasti, mutta se ei kaikille riitä.

Iholiitto järjestääkin vuosittain sopeutumisvalmennuskursseja Kanarian saarilla atooppista ihottumaa sairastaville.

Kurssit pidetään talvikaudella, jolloin valo Suomessa on vähäisimmillään ja iho-oireiset, kuten atoopikot ja psoriaatikot, oireilevat yleensä eniten. Psoriasisliitto järjestää vastaavia kursseja psoriasista sairastaville

– UV-säteily korjaa ihon tulehdusta ja parantaa ihon bakteerikantaa. Iho myös paksuuntuu auringossa, kertoo Iholiiton toiminnanjohtaja Sirpa Pajunen

Pajusen mukaan esimerkiksi keskivaikeaa ja vaikeaa atooppista ihottumaa sairastavilla oireet vähenevät aurinkopainotteisen sopeutumisvalmennuskurssin aikana huomattavasti.

– Tosin suuri osa valon suotuisista vaikutuksista ihoon katoaa jo 2–3 viikon kuluttua paluusta, hän sanoo.

Sopeutumisvalmennuksen tarkoituksena on kuitenkin vaikuttaa kurssilaisten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja auttaa selviämään arjessa paremmin iho-oireista huolimatta.

"Tämä on ainoa keino välttyä maksaläiskiltä"

Taivaan tai lampun valoa

Iho-ongelmista kärsiville on tarjolla valohoitoa myös ilman matkustamista aurinkorannoille. SUP- ja UVB-valohoidot ovat lääkärin lähetteellä annettavia hoitoja, joita on mahdollista saada muun muassa Iholiiton Ihopisteissä Helsingissä ja Tampereella, lääkäriasemilla ja ihotautipoliklinikoilla.

Valohoitojen on todettu helpottavan erilaisten ihottumien kuten atopian ja psoriasiksen oireita.

Mutta eikö sitten käynti ihan perussolariumissa ajaisi saman asian?

– Ei ollenkaan. Solariumissa iho altistuu UVA-säteilylle, joka vain ruskettaa, mutta samalla vanhentaa ja rappeuttaa ihoa sekä lisää ihosyöpäriskiä.

Aurinko painuu iholle

Vaikka auringonvaloa on käytetty vuosisatoja ihon oireisiin, on tärkeää pitää mielessä myös sen haittavaikutukset.

– Ihoa ei saa koskaan polttaa, jolloin iho altistuu turhaan melanoomariskille. Iho muistaa, Pajunen tähdentää.

Kaikki UV-säteily tallentuu syvälle  ihon muistiin kuin pankkiin. Siksi Pajusen mielestä pitää käyttää talonpoikaisjärkeä ja suojata itsensä hyvin.

– Kannattaa myös muistaa, että pahanlaatuisten ihokasvaimien riski kasvaa ajan myötä, joten iän karttuessa auringon kanssa on oltava entistäkin tarkempi, Pajunen sanoo.

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti

Kiistely on taitolaji, jossa voi kehittyä. Syyllistä tai voittajaa on turha etsiä, mutta jos pelaat korttisi hyvin, kumpikin osapuoli hyötyy.

Erimielisyydet kuuluvat kaikkiin ihmissuhteisiin. Aina niiden käsittely ei aiheuta riitaa, mutta jos asia on itselle hyvin tärkeä, kuohahdusta on vaikea välttää.

Tapamme riidellä juontaa usein juurensa lapsuuskodissa omaksuttuihin malleihin, oli sitten mököttäjä tai möykkääjä.

Näin riitelet rakentavasti:

1. Kuuntele

Yleisin virhe riitelyssä on se, että kumpikin jankkaa omaa näkökantaansa toista kuuntelematta. Erityisen ärsyttävää on yleistäminen: ”Sinä olet aina myöhässä”  tai ”Sinä et koskaan siivoa jälkiäsi”.

Tyhmintä on kaivaa esiin kaikki entiset riidanaiheet: appiukon letkautukset, liian kalliit hifi-laitteet tai vuosien takainen törttöily etelänlomalla.

2. Pysy asiassa

Kuohuksissa tulemme helposti sanoneeksi asioita, joita emme tarkoita. Valitettavasti ne eivät katoa huonon tuulen mukana. Henkilökohtaiset loukkaukset  iskostuvat mieleen paljon pysyvämmin kuin kehut ja kannustukset.

3. Ole rehellinen

Vältä passiivisuutta, ylimielisyyttä, yksityiskohtiin takertumista ja ylitunteellisuutta.

4. Pidä vuoropuhelu käynnissä

Pitkät jaaritukset eivät toimi ainakaan silloin, jos yrittää perustella miksi toinen on väärässä. Kuohuksissaan oleva ihminen ei välitä faktoista. Tärkeämpää on pyrkiä luomaan tunne, että hän on turvassa, vaikka tilanne on hankala.

5. Väistä

Joskus kiukkua herättävä kommentti kannattaa pyyhkäistä mielestä ajattelemalla, että tuolla toisella ei ollut paras päivä. Huono nukkuminen ja muut arjen taakat madaltavat ärsyyntymisen kynnystä entisestään.

Jos koet tilanteen tavalla tai toisella uhkaavaksi, lähde pois. Asiaan kannattaa palata vasta sitten, kun kumpikin on rauhoittunut.

6. Pyydä anteeksi

Sopu syntyy helpommin, kun molemmat myöntävät osuutensa riitaan. Pyydä viipymättä anteeksi, jos osa iskuista on osunut vyön alle. Ripaus myötätuntoa saa ihmeitä aikaan.

Lähteet: Väestöliitto, Helena Åhman ja Harri Gustafsberg: Tilannetaju