Valo ja lämpö helpottavat monen iho-oireisen elämää. Samalla on kuitenkin tärkeää pitää mielessä myös sen haittavaikutukset.

Kesällä Suomen aurinko paistaa mukavasti, mutta se ei kaikille riitä.

Iholiitto järjestääkin vuosittain sopeutumisvalmennuskursseja Kanarian saarilla atooppista ihottumaa sairastaville.

Kurssit pidetään talvikaudella, jolloin valo Suomessa on vähäisimmillään ja iho-oireiset, kuten atoopikot ja psoriaatikot, oireilevat yleensä eniten. Psoriasisliitto järjestää vastaavia kursseja psoriasista sairastaville

– UV-säteily korjaa ihon tulehdusta ja parantaa ihon bakteerikantaa. Iho myös paksuuntuu auringossa, kertoo Iholiiton toiminnanjohtaja Sirpa Pajunen

Pajusen mukaan esimerkiksi keskivaikeaa ja vaikeaa atooppista ihottumaa sairastavilla oireet vähenevät aurinkopainotteisen sopeutumisvalmennuskurssin aikana huomattavasti.

– Tosin suuri osa valon suotuisista vaikutuksista ihoon katoaa jo 2–3 viikon kuluttua paluusta, hän sanoo.

Sopeutumisvalmennuksen tarkoituksena on kuitenkin vaikuttaa kurssilaisten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja auttaa selviämään arjessa paremmin iho-oireista huolimatta.

"Tämä on ainoa keino välttyä maksaläiskiltä"

Taivaan tai lampun valoa

Iho-ongelmista kärsiville on tarjolla valohoitoa myös ilman matkustamista aurinkorannoille. SUP- ja UVB-valohoidot ovat lääkärin lähetteellä annettavia hoitoja, joita on mahdollista saada muun muassa Iholiiton Ihopisteissä Helsingissä ja Tampereella, lääkäriasemilla ja ihotautipoliklinikoilla.

Valohoitojen on todettu helpottavan erilaisten ihottumien kuten atopian ja psoriasiksen oireita.

Mutta eikö sitten käynti ihan perussolariumissa ajaisi saman asian?

– Ei ollenkaan. Solariumissa iho altistuu UVA-säteilylle, joka vain ruskettaa, mutta samalla vanhentaa ja rappeuttaa ihoa sekä lisää ihosyöpäriskiä.

Aurinko painuu iholle

Vaikka auringonvaloa on käytetty vuosisatoja ihon oireisiin, on tärkeää pitää mielessä myös sen haittavaikutukset.

– Ihoa ei saa koskaan polttaa, jolloin iho altistuu turhaan melanoomariskille. Iho muistaa, Pajunen tähdentää.

Kaikki UV-säteily tallentuu syvälle  ihon muistiin kuin pankkiin. Siksi Pajusen mielestä pitää käyttää talonpoikaisjärkeä ja suojata itsensä hyvin.

– Kannattaa myös muistaa, että pahanlaatuisten ihokasvaimien riski kasvaa ajan myötä, joten iän karttuessa auringon kanssa on oltava entistäkin tarkempi, Pajunen sanoo.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: