Käheä ääni voi johtua monesta eri asiasta. Listasimme viisi erilaista äänihuulten vaivaa ja niiden syyt.

Miten äänihuulet toimivat?

Ääni muodostuu kurkunpäässä sijaitsevissa äänihuulissa. Ääni syntyy, kun ilmavirta työntyy äänihuulten väliin
jäävän ääniraon läpi ja panee äänihuulet värähtelemään.

Miesten äänihuulet ovat suuremmat ja värähtelevät siksi matalammalla taajuudella kuin naisten äänihuulet.

Oopperalaulajat osaavat laskea kurkunpäätään ja siten suurentaa ilmapatsasta kurkunpään yläpuolella, mikä vaikuttaa äänen laatuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viisi äänihuulten vaivaa

  1. Viruksen aiheuttama kurkunpäätulehdus turvottaa äänihuulia, jolloin ääni käheytyy. Ikääntymisen myötä äänihuulet voivat ohentua, mikä aiheuttaa äänen karheutta.
  2. Krooninen kurkunpään tulehdus voi käheyttää äänen. Kroonisen tulehduksen syynä ovat tupakansavu ja hengitysilman epäpuhtaudet sekä kuiva hengitysilma tai sisäänhengitettävä kortisonilääkitys.
  3. Äänihuulen hermotuksen häiriöt saattavat aiheuttaa tois- tai molemminpuoleisen äänihuulihalvauksen. Oireina voi olla eriasteista äänenkäheyttä ja suoranaisia hengitysvaikeuksia.
  4. Kurkunpään syöpä alkaa useimmiten äänihuulista, ja sen ensi oire voi olla äänen käheys. Riskitekijöitä ovat tupakointi ja alkoholinkäyttö. Kurkunpään syöpään sairastuu vuosittain noin 100 miestä ja 10 naista.
  5. Äänihuulikyhmy syntyy liiallisesta äänenkäytöstä. Kyhmy on hyvänlaatuinen kasvain, joka estää äänihuulten kunnollisen sulkeutumisen ja siten aiheuttaa käheyttä.

Artikkeli on julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 5/2017.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla