Pahimmat

Kosmetiikan pahimmat ärsytysoireiden ja allergioiden aiheuttajat ovat säilöntäaineet, hajusteet ja hiusvärit. Säilöntäaineita käytetään, koska laki vaatii kosmeettisilta aineilta pitkää säilyvyyttä.

Tarkkana!

Jos ostat tuotteita verkossa, muista, että EU:n ulkopuolelta tulevaa kosmetiikkaa ei koske meidän lainsäädäntömme. Osoitteesta kosmetiikka-allergia.fi löydät lisää tietoa mm. allergikoille sopivista tuotteista.

Nimihirviöt

Eniten allergioita aiheuttavia kosmetiikan säilöntäkemikaaleja ovat metyylikloori- ja metyyli-isotiatsolioni sekä formaldehydi ja formaldehydin vapauttajat. Tuoteselosteissa näitä esiintyymonella nimellä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Testiin

Kosketusihottuman aiheuttaja selvitetään epikutaani- eli lapputesteillä. 4-6 päivän lapputestissä tutkittavana on 10-30 ainetta. Mukana voi myös olla potilaan käyttämää kosmetiikkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ärsytys

Säilöntäkemikaalien aiheuttamia ärsytysoireita ovat silmien kutina ja punoitus. Ärsytysoireet iholla häviävät, kun aineen huuhtoo pois. Hajusteiden ärsytys tuntuu usein hengitysteissä.

Allergia

Kosmetiikka- ja hajusteallergian oireita ovat ihottuma sekä ihon kutina, hilseily ja turvotus. Iho voi myös punoittaa ja siihen saattaa nousta näppylöitä tai vesirakkuloita.

Lähteinä asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, iho ja astmaliitosta. kosmetiikka-allergia.fi, terveyskirjasto.fi

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla