Pahimmat

Kosmetiikan pahimmat ärsytysoireiden ja allergioiden aiheuttajat ovat säilöntäaineet, hajusteet ja hiusvärit. Säilöntäaineita käytetään, koska laki vaatii kosmeettisilta aineilta pitkää säilyvyyttä.

Tarkkana!

Jos ostat tuotteita verkossa, muista, että EU:n ulkopuolelta tulevaa kosmetiikkaa ei koske meidän lainsäädäntömme. Osoitteesta kosmetiikka-allergia.fi löydät lisää tietoa mm. allergikoille sopivista tuotteista.

Nimihirviöt

Eniten allergioita aiheuttavia kosmetiikan säilöntäkemikaaleja ovat metyylikloori- ja metyyli-isotiatsolioni sekä formaldehydi ja formaldehydin vapauttajat. Tuoteselosteissa näitä esiintyymonella nimellä.

Testiin

Kosketusihottuman aiheuttaja selvitetään epikutaani- eli lapputesteillä. 4-6 päivän lapputestissä tutkittavana on 10-30 ainetta. Mukana voi myös olla potilaan käyttämää kosmetiikkaa.

Ärsytys

Säilöntäkemikaalien aiheuttamia ärsytysoireita ovat silmien kutina ja punoitus. Ärsytysoireet iholla häviävät, kun aineen huuhtoo pois. Hajusteiden ärsytys tuntuu usein hengitysteissä.

Allergia

Kosmetiikka- ja hajusteallergian oireita ovat ihottuma sekä ihon kutina, hilseily ja turvotus. Iho voi myös punoittaa ja siihen saattaa nousta näppylöitä tai vesirakkuloita.

Lähteinä asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, iho ja astmaliitosta. kosmetiikka-allergia.fi, terveyskirjasto.fi