Retinoli piiskaa vauhtia ihosolujen tuotantoon ja uudistaa tehokkaasti ihoa. Sitä vahvempia retinoideja käytetään vain lääkevoiteissa.

1. Lääkevoiteissa ja kosmetiikassa 

Retinoli on A-vitamiinin alkoholimuoto, jota käytetään paljon kosmetiikan ainesosana. Retinolia voimakkaammat retinoidit tepsivät ihosairauksiin, esimerkiksiakneen. Niitä saa lääkäriltä vain reseptillä.

2. Ihon uudistaja 

Retinoli piiskaa vauhtia ihosolujen tuotantoon. Se nopeuttaa ihon pinnan uusiutumista, elvyttää kollageeni- ja elastiinituotantoa ja silottaa juonteita. Retinoli hoitaa myös UV-säteilyn aiheuttamia valovaurioita ja normalisoi talintuotantoa.
Parhaiten retinoli vaikuttaa ihovoiteissa ja -seerumeissa usean kuukauden säännöllisessä käytössä. Puhdistustuotteissa retinolista ei ole hyötyä.

3. Aloita vähitellen 

Retinoli aiheuttaa punoitusta, kuivumista ja näppyjä. Käyttö kannattaa aloittaa asteittain ja totuttaa iho ensin mietoon, oman ihotyypin mukaan valittuun voiteeseen tai seerumiin. Kun iho on siedättynyt, voi siirtyä vähitellen voimakkaampaan tuotteeseen. Herkälle, allergiselle tai couperosan vaivaamalle iholle retinoli ei yleensä sovi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Vain yöksi 

Valo heikentää retinolin tehoa. Toisaalta retinolin vaikutuksesta iho voi alkaa punoittaa tai palaa auringossa. Retinolivoidetta- tai seerumia suositellaankin käytettäväksi vain yöaikaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Pumppupullo on paras 

Retinoli hapettuu herkästi. Hyvässä tuotteessa on mukana antioksidantteja, kuten C- ja E-vitamiinia, jotka suojaavat retinoliahapettumiselta. Myös valoa läpäisemätön, ilmatiivis pakkaus on tärkeä. Retinoli säilyy parhaiten pumppupullossa tai paksussa tuubissa.

Asiantuntijana farmaseutti Annina Nyholm, Yliopiston Apteekki

Sisältö jatkuu mainoksen alla